Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Από ήρωες... τρομοκράτες οι γιατροί - Αυξάνονται οι αρνητές του κορωνοϊού

tags :
Ιταλία: Από ήρωες... τρομοκράτες οι γιατροί - Αυξάνονται οι αρνητές του κορωνοϊού
Ένας στους έξι Ιταλούς δηλώνει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο κορωνοϊού
«Ήρωες» ή «τρομοκράτες»;
Στην Ιταλία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές επαινέθηκαν για την εξαντλητική, επικίνδυνη δουλειά τους στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοίού, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση: θεωρίες συνωμοσίας που τους κατηγορούν ότι πλαστογραφούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναφέρει η Politico.
Σε ένα βίντεο που διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δύο γυναίκες λένε στην κάμερα ότι βρίσκονται στην αίθουσα εντατικής θεραπείας στο Sacco Hospital του Μιλάνου.
Θέλουν να αποδείξουν ότι είναι άδειες, σε αντίθεση με αυτό που αναφέρουν δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν σημάνει τον συναγερμό για τη δραστική αύξηση στα κρούσματα.
Οι γυναίκες μπαίνουν μέσα στο κτίριο, δείχνοντας ένα ήρεμο, άδειο εσωτερικό.
Στη συνέχεια, περπατούν πίσω έξω για να δείξουν ότι δεν υπάρχουν ασθενοφόρα.
Γιατροί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί λένε ψέματα, αναφέρουν.
«Είναι τρομοκράτες».
Το βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές, είναι ψεύτικο, αναφέρει η Politico.
Τα δωμάτια που δείχνουν δεν βρίσκονται στην πτέρυγα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, τα οποία είναι στην πραγματικότητα γεμάτα.
Ούτε το βίντεο δείχνει τα μέρη έξω από το νοσοκομείο όπου τα ασθενοφόρα περιμένουν τακτικά, παρατάσσονται το ένα μετά το άλλο, για να μεταφέρουν σοβαρά ασθενείς.
Παρόμοιες κατηγορίες έχουν πολλαπλασιαστεί στο Facebook, στο Telegram, στο WhatsApp και αμέτρητα άλλα μέσα, όπου ισχυρίζονται ότι τα ασθενοφόρα κινούνται άσκοπα χωρίς ασθενείς ή ενεργοποιούν τις σειρήνες τους απλώς για να τρομάξουν τους ανθρώπους.
Άλλοι μοιράζονται εικόνες ερημικών νοσοκομείων και θεωρούν ότι οι γιατροί δημιούργησαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.
Ακόμα άλλοι προτείνουν στους ανθρώπους να καταναλώνουν αβοκάντο για να αποφύγουν έναν ιό που επιμένουν ότι δεν είναι πιο σοβαρός από τη γρίπη.
«Αν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος ήμασταν ήρωες, τώρα κάποιος άλλαξε γνώμη», είπε η Andrea Artoni, αιματολόγος που εργάζεται σε θάλαμο COVID-19 στο Polyclinic του Μιλάνου.
«Είμαστε κουρασμένοι και εργαζόμαστε εξαντλητικές βάρδιες προσπαθώντας να βάλουμε όλη μας την ενέργεια για να σώσουμε όσους αρρωσταίνουν».
Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας μόλις έξι μήνες μετά το πρώτο, είπε.
«Σε όσους αρνούνται την ύπαρξη αυτού του ιού, μπορώ μόνο να πω να έρθουν να κάνουν μια περιοδεία σε ένα από τα τμήματα μας.
Ελάτε να δείτε πώς πεθαίνουν οι άνθρωποι από ασφυξία», αναφέρει.
Σύμφωνα με τους αρνητές, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία είναι μια εφεύρεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μια παραμορφωμένη αφήγηση από πολιτικούς και ισχυρούς ανθρώπους που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τον κόσμο.
«Πολλές φορές, οι θεωρίες συνωμοσίας προκύπτουν από τη δυσκολία αποδοχής του απροσδόκητου», δήλωσε ο Massimo Polidoro, επιστημονικός συγγραφέας και καθηγητής πανεπιστημίου.
«Για μερικούς ανθρώπους, είναι πιο καθησυχαστικό να εφεύρουμε μια φανταστική κακή φιγούρα, γιατί είναι πιο παρηγορητικό σε σύγκριση με τον αόρατο ιό που πιστεύεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις».
Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 81% των Ιταλών βρίσκουν το δεύτερο lockdown πιο δύσκολο από το πρώτο, λέγοντας ότι αισθάνονται πιο ανήσυχοι και δύσπιστοι για τις αρχές που ηγούνται της πανδημικής αντίδρασης.
Ο Luca, ένας 43χρονος ιδιοκτήτης μπαρ από το Μιλάνο, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι ο Bill Gates σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο COVID-19 για τον εμβολιασμό δισεκατομμυρίων ανθρώπων με ένα μικροτσίπ που θα του δώσει δύναμη πάνω στον πληθυσμό.
Ερωτηθείς πού άκουσε αυτή τη θεωρία και γιατί την πιστεύει, είπε ότι προήλθε από έναν φίλο που σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και «γνωρίζει τα πάντα».
Αν και εξακολουθεί να ακολουθεί τους κανόνες lockdown και να φοράει μάσκα προσώπου, ο Luca είπε ότι είναι θυμωμένος και απογοητευμένος με αυτό που περιγράφει ως κακή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση.
Δεν χρειάζονται πολλά για να διαρρεύσουν αυτές οι θεωρίες από τον ιστό στην πραγματική ζωή.
Στο Μιλάνο νωρίτερα αυτό το μήνα μια γυναίκα κλωτσούσε ένα ασθενοφόρο ενώ ένας οδηγός περίμενε να φορτώσει έναν ασθενή COVID-19 και άρχισε να τους αποκαλεί «τρομοκράτες», οι οποίοι «πηγαίνουν με σειρήνες για να τρομάξουν τους ανθρώπους».
Πέρα από τις ανησυχίες των ανθρώπων που παραβιάζουν μέτρα lockdown, υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος ότι οι θεωρίες αυτές θα μπορούσαν να βλάψουν τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της χώρας.
«Σε μια τόσο εύθραυστη ιστορική στιγμή όπως αυτή που βιώνουμε, ορισμένες ανοησίες δεν πλήττουν παρά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην πολιτεία, στα νοσοκομεία και σε όποιον καταπολεμά αυτόν τον κορωνοϊό», Pierpaolo Sileri, αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ιταλίας.
«Με την άφιξη του εμβολίου, αυτές οι θεωρίες που κυκλοφορούν είναι ακόμη πιο επικίνδυνες επειδή κινδυνεύουν να εμποδίσουν την προσχώρηση στον εμβολιασμό», δήλωσε ο Sileri, ο οποίος είναι επίσης χειρουργός.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένας στους έξι Ιταλούς δηλώνει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο κορωνοϊού, εάν είναι διαθέσιμο το επόμενο έτος και το 42% είπε ότι θα περιμένουν μέχρι να κατανοήσουν καλύτερα την αποτελεσματικότητά του.
Μόνο περίπου το ένα τρίτο του δείγματος που ρωτήθηκε είπε ότι «σίγουρα θα το έκαναν το συντομότερο δυνατό».
Σε ένα ιατρικό κέντρο στο Vercelli, στην περιοχή του Πιεμόντε, ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 εξακολουθούν να αρνούνται να πιστέψουν ότι έχουν μολυνθεί.
Ο Luigi Cavanna, επικεφαλής της αιματολογίας-ογκολογίας στο νοσοκομείο Piacenza, και ένας από τους πρώτους γιατρούς στην Ιταλία που πήγε από σπίτι σε σπίτι για να βοηθήσει τους ασθενείς με COVID-19, δήλωσε ότι μέρος της ευθύνης ανήκει στο ιατρικό προσωπικό.
Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι γιατροί και οι ιολόγοι που εμφανίστηκαν στην τηλεόραση για να εξηγήσουν την ταχέως εξελισσόμενη κρίση συχνά είχαν διαφωνίες μεταξύ τους.
Αυτά τα μικτά μηνύματα προσέφεραν πλούσιες επιλογές για τους θεωρητικούς της συνωμοσίας, σύμφωνα με τον Cavanna.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης