Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ - Αρχίζουν οι αεροδιακομιδές ασθενών με covid, τρομάζουν οι διασωληνωμένοι - Παράταση του lockdown έως τις 7/12

tags :
Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ - Αρχίζουν οι αεροδιακομιδές ασθενών με covid, τρομάζουν οι διασωληνωμένοι - Παράταση του lockdown έως τις 7/12
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης – Στους 1.902 οι νεκροί
(Συνεχές upd) Tην παράταση του lockdown έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κίνηση που αναμενόταν μια και οι επιστήμονες εξακολουθούν να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αν και ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια συγκράτηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αυτά εξακολουθούν να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός που δεν επιτρέπει καμία άρση και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ.Πέτσας είπε πως το lockdown παρατείνεται έως τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 7/12.
«Παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6 το πρωί.
Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό» είπε ο κ.Πέτσας.

Οι αριθμοί για άλλη μια φορά είναι ενδεικτικοί και είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο σε κάθε σκέψη και σε κάθε σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.
Το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία 455 ασθενείς με covid με το σύνολο όσων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ να υπολογίζονται σε περισσότερους από 4.400, εκ των οποίων οι 607 σε ΜΕΘ.
Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 597 ενώ τις τελευταίες ώρες υπέκυψαν 87 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70% προερχόταν από νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, γεγονός που αποτυπώνει και το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτική πίεση καθώς οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για covid εξακολουθούν να είναι ελάχιστες, με το σύστημα να λειτουργεί στα όρια του, ενώ ενδεκτικό είναι ότι εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από τη βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την άρση του lockdown μέσα στον Δεκέβριο είναι εν πολλοίς στον αέρα, καθώς ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος το Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά πως έχει η κατάσταση στο ΕΣΥ, έχει υποστηρίξει πως η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς θα γίνει, όταν μειωθεί σημαντική η πίεση στο σύστημα υγείας.
Κάτι που ακόμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Συνεπώς, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση του lockdown αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα όταν και θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πορεία της επιδημίας για το πώς εξελίσσεται η επιδημία στην χώρα.

Πέτσας: Παρατείνεται έως τις 7 Δεκεμβρίου το lockdown – Παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.
Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα.
Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.
Αναφερόμενος στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο ο κ.Πέτσας είπε ότι «ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας.
Τέτοιες περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος».
«Ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους.
Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται.
Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης» είπε ο κ.Πέτσας.
«Η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.
Ο στόχος παραμένει ένας:
Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς κι από την άνοιξη του 2021 με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας.
Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία;
Πρώτον, οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557.
Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1260 ΜΕΘ.
Δεύτερον, το προσωπικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία ήταν 88.690.
Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 και
Τρίτον, πριν από την πανδημία, για την ακρίβεια το 2018 δαπανήθηκαν για την υγεία, περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκ. ευρώ δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω.
Παράλληλα, η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί μετά από την υγειονομική κρίση αορίστου χρόνου» τόνισε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως «είναι μια πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας».

Το σχέδιο

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πώς θα επιθυμούσε να γίνει η επιστροφή σε … κανονικούς ρυθμούς, είναι γνωστός.
Προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου (ή και στις 14/12), ημερομηνία κατά την οποία είναι πιθανό να ανοίξουν και τα καταστήματα με εποχιακά είδη και παιχνίδια ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Δεύτερη ημερομηνία κλειδί είναι η 14η Δεκεμβρίου όταν και βάσει σχεδίου θα ήταν επιθυμητό να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια μαζί με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και του λιανεμπορίου ενώ η στόχευση είναι στις 21 Δεκεμβρίου να ανοίξει και η εστίαση με αυστηρούς κανόνες, όπως 4 άτομα στο τραπέζι, λειτουργία μόνο με καθήμενους, απαγόρευση μουσικής, κα.
Παράλληλα το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ότι δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό καθώς και ότι θα απαγορεύεται η μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα.
Τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά.
Όλος αυτός όμως ο σχεδιασμός εξαρτάται από την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, από την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και κυρίως από τη σημαντική μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Αρχίζουν οι αεροδιακομιδές ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα

Ενδεικτικό της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου του υπουργείου Υγείας για αεροδιακομιδές ασθενών.
Συγκεκριμένα, αεροσκάφος C-130 παρέλαβε από το νοσοκομείο της Καβάλας τρεις ασθενείς από τη Δράμα.
Οι ασθενείς νοσηλεύονταν στην Καβάλα μια και δεν υπάρχει καθόλου διαθεσιμόητα στο νοσοκομείο της Δράμας
Το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών ασθενών, που θα συνοδεύονται από γιατρούς του ΕΚΑΒ και η διακομιδή κριθηκε αναγκαία καθώς δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Δράμας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ασθενείς θα διακομιστούν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Σωτηρία».
Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.
Image

Εξαδάκτυλος: Πιθανή η παράταση του lockdown ακόμα και για δύο εβδομάδες

Στην πιθανότητα να παραταθεί ακόμα και για δύο εβδομάδες το lockdown αναφέρθηκε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος υποστήριξε  η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει όταν καταγραφεί μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών από κορωνοϊό.
«Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown.
Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου.
Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση.
Θα έπρεπε το lockdown να επιβληθεί νωρίτερα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος είπε πως αν συνεχιστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτεί.
«Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος.
Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθεί με ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα.
 Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», υποστήριξε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ερωτηθείς για το πότε βλέπει ο ίδιος την άρση του lockdown, επισήμανε ότι «δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακόμα πότε θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα.
«Δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς.
Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια.
Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί.
Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό και οι υπόλοιποι δείκτες (νεκροί και διασωληνωμένοι) να κατέβουν σε ένα επίπεδο ασφαλείας.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Μειώνονται τα κρούσματα, ακόμα μεγαλύτερη μείωση από την επόμενη εβδομάδα

Τη θέση ότι αρχίζει να παρατηρείται μια μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού στο σύνολο της χώρας διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
«Πιστεύουμε ότι από την επόμενη εβδομάδα η μείωση θα είναι αρκετά μεγάλη.
Βασικός παράγοντας είναι να δούμε ότι πέφτουν οι διασωληνωμένοι» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Αρκουμανέας.
«Προφανώς το δεύτερο κύμα ήταν πιο σφοδρό, γιατί τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα ενώ πέρυσι ήμασταν στην άνοιξη και πηγαίναμε σιγά προς το καλοκαίρι.
Η Αττική πηγαίνει καλά.
Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια σταδιακή μείωση από την σταθεροποίηση που είχαμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Βατόπουλος: Πιθανό να αρθούν οι περιορισμοί σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με την περιοχή

Τη θέση ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε διαφορετικές ημερομηνίες για την κάθε περιοχή και ανάλογα με το επιδημιολογικό της φορτίο διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα της αγοράς.
«Ακόμα στην Επιτροπή δεν έχουμε συζητήσει πώς θα γίνει το άνοιγμα.
Υποθέτω ότι θα το συζητήσουμε αυτές τις μέρες.
Η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε αναλόγως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, τονίζοντας ότι η πιο λογική σειρά για την άρση του lockdown είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση.
«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γιατί ειδικά τα παιδιά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με την τηλεκπαίδευση.
Τα μαγαζιά είναι πιο εύκολο να ανοίξουν, γιατί μπορεί κανείς να προγραμματίσει πότε θα πάει να ψωνίσει, ενώ τα εστιατόρια και η διασκέδαση είναι λίγο πιο δύσκολο να ανοίξουν, παρόλο που κατανοώ απόλυτα την ανάγκη και του κόσμου να βγει να ξεσκάσει και τον κλάδο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους» ανέφερε ο καθηγητής.
Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ.Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά είδαμε ότι οι μετακινούμενοι άνθρωποι φέρανε και την επιδημία».
«Συνεπώς, είναι λογικό να πει κανείς μια καθαρή περιοχή να μη δέχεται ανθρώπους από άλλο νομό.
Δε χρειάζεται να υπάρχουν απαγορεύσεις για να πράξουμε το αυτονόητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι τα στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε σχέση με τους αριθμούς των κρουσμάτων, καθώς υπάρχει μια τάση να ελαττώνονται.
«Ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξα για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου βλέπουμε τα κρούσματα να επιμένουν» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ο δείκτης Ro αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 1 και ίσως και λιγότερο, το ποσοστό θετικότητας ακολουθεί επίσης μια πτωτική τάση, αλλά το βασικό είναι το σύστημα υγείας.
«Πρέπει να αρθεί η έντονη πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Βασικό κριτήριο δηλαδή είναι να αρχίσουν να ελαττώνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.

Σταμπουλίδης (γ.γ. Εμπορίου): Επανεκκίνηση της αγοράς όταν δώσουν το σήμα οι ειδικοί

Τη θέση ότι η επανεκκίνηση της αγοράς θα γίνει από τη στιγμή που οι ειδικοί επιστήμονες δώσουν το σήμα διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Π. Σταμπουλίδης, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις είχε εκτιμήσει πως το lockdown θα αρθεί στις 7 Δεκεμβρίου,
«Εφόσον οι ειδικοί δώσουν το σήμα και τα εργαλεία, τότε θα υπάρξει επανεκκίνηση.
Οποιαδήποτε επανεκκίνηση όμως, θα γίνει κάτω από κανόνες» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σταμπουλίδης, ο οποίος τόνισε πως είναι ξεκάθαρο πως «την προσεχή Δευτέρα δε θα λειτουργήσει καμία δραστηριότητα».
Ερωτηθείς για τη διατήρηση του μέτρου των sms για τη μετακίνηση, ο κ.Σταμπουλίδης απάντησε πως «είναι εκ των προτέρων μια επιλογή περιορισμού, όμως οι περιορισμοί δε θα αρθούν όλοι» και εξήγησε πως «σίγουρα θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων».
Όσο αφορά όμως, στο πλαίσιο των μέτρων, είπε πως «αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο πρακτικό της Επιτροπής» και τόνισε πως «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα επόμενα στάδια».
Σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια μαζί με την υπόλοιπη αγορά, απέφυγε να απαντήσει, είπε όμως ότι ξεκάθαρα «τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στο πρώτο στάδιο της καραντίνας απέδωσαν» αναφέροντας ότι ειδικά «κλάδοι όπως τα κομμωτήρια τήρησαν τους κανόνες».
Παράλληλα ο κ.Σταμπουλίδης είπε ότι δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό» ενώ σχετικά με τον τρόπο που θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ανέφερε πως «δεν θα κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών» και παρατήρησε πως «αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των αγορών μέσω διαδικτύου».
Τέλος, αναφορικά με το “click away”, την αγορά μέσω διαδικτύου και την εν συνεχεία παραλαβή του προϊόντος από το κατάστημα με ραντεβού, είπε πως «είναι μέθοδος που δε χρειάζεται καν θεσμοθέτηση, αλλά θα είναι ένα μέτρο που θα είναι συμπληρωματικό».
 
Στους 1.902 οι νεκροί

Στο κόκκινο παραμένει το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Ελλάδα σπάει καθημερινά το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Σήμερα 25/11 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν μια ανάσα πριν από τους 600.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.152, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 97.288 (ημερήσια μεταβολή +2,3%), εκ των οποίων 53,2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.902 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 597 (71,5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 97.288 κρουσμάτων, τα 4.849 (5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 25291 (26.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.290.659 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 176.486 δείγματα.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης