Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο 5ος πυλώνας στις τράπεζες - Πως η doValue με στηρίξεις από Bain και Fortress θα φθάσει στα 50 δισ NPEs – «Χτυπάει» NPEs 20 δισ Εθνικής, PQH και Πειραιώς

Ο 5ος πυλώνας στις τράπεζες - Πως η doValue με στηρίξεις από Bain και Fortress θα φθάσει στα 50 δισ NPEs – «Χτυπάει» NPEs 20 δισ Εθνικής, PQH και Πειραιώς
Με διαχείριση 50 δισεκ. NPEs η doValue θα καταστεί η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα
Το στρατηγικό της πλάνο εκπονεί η doValue η εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων που απορρόφησε τα NPEs της Eurobank με στόχο να καταστεί ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην Ελλάδα στα προβληματικά δάνεια.
Η doValue υποστηρίζεται από την Softbank τον ιαπωνικό όμιλο που έχει αγοράσει την Fortress και ελέγχει το 26,79% της Ιταλικής doValue καθώς και την Bain Capital που ελέγχει το 10,19% της doValue.
Πέραν από την doValue δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά τόσο η Bain Capital όσο και η Fortress και όλοι αυτοί συνδέονται μετοχικά με την doValue.
Καθίσταται αντιληπτό ότι όπου εμπλέκεται η Bain ή η Fortress το αποτέλεσμα είναι ότι θα καταλήξουν τα εξαγοραζόμενα NPEs στην doValue.  
Image
Πως θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός;

Η Bain Capital πλειοδοτεί στο Frontier 6,4 δισεκ. NPEs της Εθνικής τράπεζας

Ήδη η dovalue διαχειρίζεται 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια κατά βάση της Eurobank.
Με υποστήριξη από την Bain Capital είναι πολύ πιθανό να πλειοδοτήσει στην εξαγορά του προγράμματος Frontier της Εθνικής τράπεζας που αφορά τιτλοποίηση 6,3 ή 6,4 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων και για τα οποία η τράπεζα θα υποστεί κεφαλαιακή επίπτωση 880 εκατ ευρώ.
Η τιτλοποίηση 6,3 δισεκ. της Εθνικής επιταχύνεται με στόχο μέσα Δεκεμβρίου να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Ηρακλής με παρεχόμενη κρατική εγγύηση.
Εάν ευδοκιμήσει το deal αυτό και πλειοδοτήσει η Bain Capital τότε μετά από κάποιο διάστημα θα καταλήξει στην doValue οπότε θα διαθέτει 36 δισεκ. NPEs.

Η doValue υποβάλλει προσφορά για τα NPEs της PQH των παλαιών bad banks ΑΤΕ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Η doValue θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει σχεδόν τα 7 δισεκ. προβληματικά δάνεια που διαχειρίζεται η εταιρία PQH είναι η εταιρία διαχείρισης η οποία απορρόφησε τα προβληματικά δάνεια όλων των παλαιών bad bank και ειδικά της Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Εάν ευδοκιμήσει το deal αυτό η doValue θα διαθέτει 43 δισεκ. NPEs

Με doValue, Bain Capital και Fortress χτυπάει τις τιτλοποιήσεις της Πειραιώς του δεύτερου κύματος

Ως γνωστό η Πειραιώς θα προβεί στην τιτλοποίηση Vega των 5 δισεκ. NPEs για την οποία θα εκδώσει senior bond 1,4 δισεκ. λαμβάνοντας κρατική εγγύηση.
Η τιτλοποίηση αυτή νομοτελειακά θα καταλήξει στην Intrum στην εταιρία διαχείρισης των προβληματικών δανείων που έχει αναλάβει όλα τα NPEs της Πειραιώς.
Όμως με τον Ηρακλή 2 θα ξεκινήσει το δεύτερο κύμα τιτλοποιήσεων και ειδικά η Πειραιώς θα κληθεί να τιτλοποιήσει προβληματικά δάνεια 13 με 14 δισεκ. ευρώ.
Πιθανότατα θα δημιουργηθούν δύο πακέτα τιτλοποιήσεων 7 και 7 δισεκ. αντί μιας τιτλοποίησης 13 ή 14 δισεκ.
Παρ΄ ότι η Intrum έχει δεσμεύσει την Πειραιώς με μια σύμβαση που δεν επιτρέπει πολλές επιλογές – π.χ. υπάρχει ρήτρα penalty 2,5% εάν η Πειραιώς πουλήσει σε τρίτο επενδυτή NPEs πλην της Intrum αυτό σημαίνει ότι σε μια τιτλοποίηση 7 δισεκ. θα πρέπει η Πειραιώς να πληρώσει στην Intrum εάν δεν είναι ο αγοραστής της τιτλοποίησης 175 εκατ ευρώ –
Είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης της Πειραιώς με την Intrum και τότε εκ των πραγμάτων θα εμφανιστούν και άλλοι επενδυτές για να συμμετάσχουν στις τιτλοποιήσεις.
H doValue θα δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για να αγοράσει τουλάχιστον μια τιτλοποίηση της Πειραιώς σχεδιασμός που θα λάβει χώρα προς το τέλος του 2021.
Ο Ηρακλής 2 θα ενεργοποιηθεί Απρίλιο ή Μάιο του 2021.
Εάν ευδοκιμήσει το deal αυτό είτε μέσω της Bain Capital ή Fortress  η doValue θα διαθέτει 50 δισεκ. NPEs

Συμπέρασμα

Με διαχείριση 50 δισεκ. NPEs η doValue θα καταστεί η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα και ουσιαστικά θα πρόκειται για τον 5ο πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα είναι η άτυπη «συστημική» κακή τράπεζα της Ελλάδος αλλά για καλό σκοπό.
Βέβαια όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη, το κατά πόσο η doValue θα αποδειχθεί ορθός διαχειριστής προβληματικών δανείων και δεν οδηγηθεί σε πρακτικές ακραίων distress funds…
Βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, όπως όλες οι εταιρίες διαχείρισης, το bankingnews οτιδήποτε μη συμβατό θα το αναδεικνύει.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης