Οικονομία

Αναζητούνται επενδυτές για τα 29 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα καταλήξουν στην Ελλάδα

Αναζητούνται επενδυτές για τα 29 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα καταλήξουν στην Ελλάδα
Η  χρηματοδότηση των έργων θα γίνει σε πρώτη φάση με εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη
Σαφάρι για την προσέλκυση ξένων επενδυτών προαναγγέλλει η κυβέρνηση με δέλεαρ τα 29 δισ. ευρώ των πόρων (16,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,6 δισ. δάνεια) από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα ληφθούν σταδιακά έως το 2026.
Ωστόσο, το διακύβευμα αυτής της εξόρμησης είναι πολύ μεγάλο.
Αφενός γιατί δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί τα εμβληματικά έργα που θα τραβήξουν το μάτι των επενδυτών, αφετέρου απουσιάζουν τα κίνητρα που θα κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.
Αλλωστε η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα λάβει χρήματα από τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την ανάκαμψη, που κατατέθηκε 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και έχει μπει σε τροχιά διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο.
Επίσης, η χρηματοδότησή τους θα γίνει σε πρώτη φάση με εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου η εκκίνηση των πρώτων δράσεων να καταστεί εφικτή στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Τα λεφτά από τα κοινοτικά ταμεία υπολογίζεται ότι θα έρθουν μετά τον Ιούνιο του 2021, με την Ελλάδα να διεκδικεί προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ (2,635 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια)

Υπό αίρεση

Μέχρι την εκταμίευση υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, ενώ όλος ο σχεδιασμός τελεί υπό την αίρεση των εξής δυο κομβικών γεγονότων.
1. Μετά την τορπίλη από Ουγγαρία και Πολωνία, που έχουν ασκήσει βέτο λόγω της ρήτρας για τους κανόνες του Κράτους Δικαίου, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να θολώνει ο χρόνος για την εκκίνηση της εκταμίευσης των πόρων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
2. Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Κομισιόν για το τελικό σχέδιο του κειμένου των δράσεων θα συνεχιστούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 και είναι μια πορεία με πολλές και επικίνδυνες στροφές.
Και μόνο το γεγονός ότι πολλά από τα έργα θα συνδεθούν με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις φτάνει για να «βραχυκυκλώσει» τη ροή του κοινοτικού χρήματος.
Οχημα θα αποτελέσουν οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, οι οποίες αν υιοθετηθούν μπορεί να κάνουν την Ελλάδα χώρα χαμηλού εργατικού κόστους και ελαστικών μορφών εργασίας για την προσέλκυση επενδύσεων και όχι επενδυτικό προορισμό, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Οπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, οι επενδύσεις «παντρεύονται» με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις, ενώ τα 12,6 δισ. ευρώ των δανείων από το Ταμείο θα δοθούν επίσης ως δάνεια σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο.
Προϋπόθεση για τη λήψη αυτών των δανείων θα είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον του 50% της επένδυσης από τραπεζικά και ίδια κεφάλαια.
«Για κάθε ένα ευρώ δανείου από το Ταμείο πρέπει να υπάρχει άλλο ένα ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ώστε με αυτή τη μόχλευση το ύψος των επενδύσεων να φτάσει στα 25 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι τα δάνεια των 12,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και όχι τα δημοσιονομικά, όπου εκεί το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο.
Κορωνίδα των έργων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης αποτελούν οι πράσινες επενδύσεις με τις επιχορηγήσεις να φτάνουν στα 6,2 δισ. ευρώ και να ακολουθούν οι δράσεις για την απασχόληση δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής με 4,1 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις.
Ανάλογη θα είναι η «προίκα» για ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας, ενώ 2,1 θα δοθούν για τις ανάγκες της ψηφιακής μετάβασης.

Πράσινα έργα

Στα έργα που προκρίνονται μέχρι στιγμής και έχουν ως βάση τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία περιλαμβάνονται προγράμματα:
■ Ηλεκτρικής διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, όπως η διασύνδεση της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διασύνδεσης φτάνει στο 1 δισ. ευρώ και ένα μέρος των κεφαλαίων μπορεί να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.
■ Εγκατάστασης έξυπνων μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει πανελλαδικά 7,5 εκατομμύρια «έξυπνους» μετρητές.
■ Εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
■ Ηλεκτροκίνησης - υποδομών φόρτισης.
■ Απολιγνιτοποίησης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Mεγαλόπολης.
■ Αντιπλημμυρικά - αρδευτικά.
■ Ψηφιακά με έμφαση στην ανάπτυξη εφαρμογών τύπου cloud αλλά και στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στις σταθερές συνδέσεις, καθώς και δικτύων 5G στην κινητή τηλεφωνία.
Με τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το αραχνιασμένο έργο της εγκατάστασης και διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και το TAXIS, αλλά και προγράμματα για την κατάρτιση, τη διά βίου μάθηση αλλά και νέα αποταμιευτικά προϊόντα για την παροχή προαιρετικής ιδιωτικής σύνταξης.
Εκτός από αναπτυξιακά έργα, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα προβλέπει ακόμη ισχυρά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ώστε να παραμείνουν βιώσιμες μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση και να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php:65) in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 755