Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bahceli (ΜΗΡ – Τουρκία): Αρραγής η συμμαχία μου με τον Erdogan – Οι σχέσεις μας με τον πρόεδρο είναι συνεπής

Bahceli (ΜΗΡ – Τουρκία): Αρραγής η συμμαχία μου με τον Erdogan – Οι σχέσεις μας με τον πρόεδρο είναι συνεπής
Επιβεβαιώνεται από τους Τούρκους αναλυτές ο σφιχτός εναγκαλισμός του Erdogan με το εθνικιστικό ΜΗΡ
Λάβρος εναντίον όσων κάνουν λόγο για ρήξη ανάμεσα στη συμμαχία του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΜΗΡ, Devlet Bahceli, μιλώντας από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.
Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με την παραίτηση του «πυλώνα» του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Bülent Arinc, επιβεβαιώνουν τον όλο και πιο σφιχτό εναγκαλισμό του Erdogan με το ΜΗΡ.
Ο Bahceli χαρακτήρισε «δειλούς, δολοπλόκους και απατεώνες» όσους βάζουν στο στόχαστρο τη «λαϊκή συμμαχία», όπως αποκαλείται η συμμαχία του κόμματός του με το ΑΚΡ και πριν από λίγες ημέρες διαβεβαίωσε για ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κυβερνητικής ρήξης.
«Η λαϊκή συμμαχία είναι η μόνη ελπίδα της Τουρκίας, η μόνη εγγύησή της απέναντι στον κόσμο.
Η σχέση μας με τον πρόεδρό μας είναι τόσο συνεπής, ισορροπημένη, ανυστερόβουλη και βασισμένη σε αρχές που τα κεφάλια των εχθρών δεν μπορούν να την κατανοήσουν», είπε ο Bahceli.
Το εθνικιστικό κόμμα θορυβήθηκε από τις εξαγγελίες του Erdogan για μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου, οι οποίες θα μπορούσαν να χορηγήσουν κάποιο βαθμό ελευθερίας στην καταπιεσμένη κουρδική μειονότητα.
Τα σχόλια του Arinc, ενός εκ των τριών βασικών στελεχών του ΑΚΡ επέτειναν τις ανησυχίες του ΜΗΡ.
Ο Arinc είχε προφέρει τα δύο «απαγορευμένα» ονόματα, του φυλακισμένου πολυεκατομμυριούχου Osman Kabala και του επίσης φυλακισμένου επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP, Selahattin Demirtas, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες εις βάρος τους είναι κατασκευασμένες.
Την επομένη, ο Bahceli χαρακτήρισε ευθέως τον «ηλίθιο», ενώ εν συνεχεία ο Αρίντς υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του μέλους του ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου της προεδρίας.
Χθες, από το βήμα της Βουλής, ο ίδιος επανήλθε, θριαμβολογώντας και χαρακτηρίζοντας τον Arinc «φιλοτρομοκράτη».
«Ο Erdogan έχει χτίσει όλη του την καριέρα εναντιωνόμενος στην “κηδεμονία”.
Την κηδεμονία του στρατού, των πανεπιστημίων, της Δικαιοσύνης, των γραφειοκρατικών μηχανισμών, του λεγόμενου λόμπι των επιτοκίων», σημείωσε ο αναλυτής Murat Jentkin.
«Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει η εντύπωση ότι ο Erdogan βρίσκεται υπό την κηδεμονία του Devlet Bahceli».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης