Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψηφίστηκε το ν/σ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν τη ρύθμιση

Ψηφίστηκε το ν/σ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν τη ρύθμιση
Την ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στην διατήρηση των υψηλών βαρών για μισθωτούς
Την ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στην διατήρηση των υψηλών βαρών για μισθωτούς.
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 31 του υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Νέα Δημοκρατία φέρνει νέα μείωση των εισφορών κατά 3% και εκτιμάται ότι θα αυξήσει το εισόδημα των μισθωτών από 100 εως 450 ευρώ ανά έτος ενώ σημαντική ελάφρυνση θα υπάρξει και για τις επιχειρήσεις ώστε να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.
Στο συγκεκριμένο άρθρο το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», όπως και το MέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση,  ενώ ΚΚΕ επίσης καταψήφισε.
Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «μελανό σημείο σε ό,τι αφορά την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ ελαφρύνονται πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους στερούσε αυτή την ελάφρυνση.
Εχουμε μια αριστερά του χαβιαριού που αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες».
Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου υποστήριξε ότι το κόμμα της καταψηφίζει την ευνοϊκή ρύθμιση καθώς η μείωση των εισφορών στερεί πόρους από τον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, όπως έχει εξηγήσει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν πρόκειται να θιγούν επιδόματα και προγράμματα στήριξης ανέργων και εργαζόμενων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε: «Κι όμως δεν είναι fake news!
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Δηλαδή, είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων! Είχε όχι στην αύξηση τηςν απασχόλησης!
Είπε όχι στη μείωση της ανεργίας!
Οι πολίτες κρίνουν και εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη».

Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση του ν/σ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Από αιχμηρές τοποθετήσεις χαρακτηρίστηκαν και οι αναφορές των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στην ολομέλεια της Βουλής.
Σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αποτέλεσαν η διάταξη για την μείωση των εργοδοτικών και εργατικών ασφαλιστικών εισφορών, οι ρυθμίσεις που αφορούν την κοινωνική πρόνοια αλλά και εκείνες για την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.  
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, έστρεψε τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση, που είχε δηλώσει ότι δεν υπερψηφίζει την διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Ο κ. Μπουκώρος χαρακτήρισε τη διάταξη «εμβληματική», που δείχνει την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής - και παρατήρησε πως - ΣΥΡΙΖΑ «το 2015 έγραφε στο πρόγραμμά του 'κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ'.
Τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια όμως δεν τον θεσμοθετήσατε».
Αντίθετα «η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε για μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, βελτίωση δι' αυτού του τρόπου του εργασιακού περιβάλλοντος, ώστε να γεννηθούν καινούριες θέσεις εργασίας και να αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί».
Ειδικότερα για την επίμαχη διάταξη, ο κ. Μπουκώρος ανέφερε πως «σε ετήσια βάση, για κάθε εργαζόμενο θα επιφέρει ένα έσοδο, που για τον χαμηλόμισθο μπορεί να ξεκινάει από τα 150 ευρώ και να φτάσει για τους υψηλόμισθους τα 600 ή 700 ευρώ» Εμείς, τόνισε «δεν λέμε ότι θα πλουτίσουν οι εργαζόμενοι.
Εμείς λέμε ότι παίρνουν μια αύξηση τέτοια, που μπορεί να καταγραφεί στον μισθό τους και λέμε ότι διευκολύνουμε και 265.000 επιχειρήσεις να σταθούν και να μπορούν να προσλάβουν και κάποιους ακόμα εργαζομένους».
Σημείωσε επίσης, ότι «εάν για έναν εργαζόμενο το κέρδος μπορεί να είναι 260 ευρώ τον χρόνο, για μία επιχείρηση είναι 2.500 ευρώ - ποσό που μπορεί να αντιπροσωπεύει τα δημοτικά της τέλη, τον ΕΝΦΙΑ της και χίλια δυο άλλα πάγια έξοδά της».  
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης, είχε χαρακτηρίσει «υποκριτική» την διάταξη του νομοσχεδίου για μείωση των εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ, λέγοντας «ότι μας παρουσιάζετε μια κίνηση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ως ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό του 1.5 δισ. ευρώ για τον ΟΑΕΔ, τα οποία όμως θα λείψουν από το Ταμείο του και τα προγράμματα επιμόρφωσής του, ενώ στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, θα επιφέρει ένα ανεπαίσθητο όφελος».

Ο κ. Σκουρέλτης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί απορρίπτει τις τροπολογίες που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την διασφάλιση εκ μέρους του κράτους, του δώρου των Χριστουγέννων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, καθώς και της ενίσχυσης των «αχαρτογράφητων» μακροχρόνιων ανέργων και των οικογενειών τους, χορηγώντας 400 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε ακόμα παιδί.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι η χώρα μας έμεινε «ουραγός» στο πρόγραμμα Sules, όταν Πορτογαλία και Βέλγιο, χώρες μικρότερες από την Ελλάδα, εξασφάλισαν μεγαλύτερα ποσά. Πως ενισχύεται μόνο το 1/6 από τους 300.000, των οποίων οι συντάξεις εκκρεμούν.
Επέκρινε επίσης την κυβέρνησης για την ενίσχυση της Aegean και της Τράπεζας Πειραιώς «χωρίς ανταλλάγματα για το Δημόσιο».
Αναφερόμενος στο σχέδιο Πισσαρίδη, το χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερη πρόταση παλαιάς κοπής» όπου διευρύνονται οι ανισότητες, εκχωρείται η ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα, το 8ωρο γίνεται λάστιχο και καθιερώνεται η απλήρωτη υπερωρία.
Ζήτησε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι ταχυμεταφορείς.
Για την κατάσταση της πανδημίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει χάσει τον έλεγχο»: «Μείνατε» είπε, να ξορκίζετε στα λόγια ένα δεύτερο lock down, ενώ «στην Βόρεια Ελλάδα ο κόσμος έχει λυγίσει και οι ευθύνες σας είναι μεγάλες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, είπε πως το κόμμα του «έρχεται στην συζήτηση αυτή από θέση ισχύος, γιατί όλες οι μεγάλες αλλαγές που αφορούν την κοινωνική πολιτική είναι έργα και πολιτικά τέκνα του ΠΑΣΟΚ».
Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους «αδύναμους» συμπολίτες μας, είπε πως «το σημαντικότερο μέτρο που ελήφθη ποτέ ήταν το ΕΚΑΣ, που συμπλήρωνε το μηνιαίο και όχι το ετήσιο εισόδημά των χαμηλοσυνταξιούχων, με ένα ποσό που καθιστούσε την ζωή τους αξιοπρεπή».
Αναφέρθηκε στις τροπολογίες που έχει καταθέσει το κόμμα του προκειμένου να ενταχθούν οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, θυμίζοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε πριν λίγο καιρό δεν το έκανε, ενώ όταν εκείνος ήταν υπουργός Υγείας ενέταξε στα ανθυγιεινά επαγγέλματα τους νοσηλευτές των ιδιωτικών νοσοκομείων και είχε προτείνει στον τότε υπουργό Οικονομικών, να κάνει το ίδιο και για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην τροπολογία του ΚΙΝΑΛ, με την προταση να εκπροσωπείται η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στο ΔΣ του ΟΑΕΔ με ένα μέλος, και να έχει πόρους από τον ΟΑΕΔ.  
 Για το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα», ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που έχει κατατεθεί, ώστε αυτό να ενταχθεί ως παράρτημα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής. Αναφέρθηκε και στην τροπολογία για τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται πάρα πολύ σε αυτή την κρίση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι «οι προτάσεις που καταθέτει το κόμμα του έχουν διακριτικότατη διαφορά από την πλειοδοσία και τον λαϊκισμό». Σχολιάζοντας το άρθρο 31 του νομοσχεδίου για τη μείωση των εισφορών, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι «είμαι φανατικά υπέρ της μείωσης των εισφορών, δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση ότι είναι αναπτυξιακό μέτρο - αλλά πώς αντικαθίστανται οι πόροι υπέρ του ΟΑΕΔ; Με την διάταξη αυτή, δίνεται φέτος κρατική ενίσχυση, εάν όμως του χρόνου δεν υπάρξει κρατική ενίσχυση τι θα γίνει; Εμείς έχουμε ανησυχία, όχι παράλογη, γιατί ξέρουμε πώς λειτουργούν τα δημόσια οικονομικά, καθώς και τις πιέσεις που ασκούνται στους υπουργούς Οικονομικών - και εάν το 2022 δεν αντικατασταθεί ο πόρος υπέρ του ΟΑΕΔ, ο οργανισμός θα χάσει μεγάλες και σημαντικές πλευρές της δραστηριότητάς του».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, διαπίστωσε «πρωτόγνωρη σύμπλευση» της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.
Έκανε λόγο για στρατηγική συμφωνία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, για τη στήριξη των μονοπωλίων όπως η «Aegean» και τη διαχείριση της φτώχειας με διάφορα επιδόματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ζητώντας από τον λαό να βολευτεί με τα ελάχιστα.
Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η φτώχεια δεν πέφτει από τον ουρανό, την γεννάει η καπιταλιστική ανάπτυξη που συσσωρεύει τον πλούτο σε λιγότερα χέρια. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, με τις τροπολογίες που κατέθεσε, δεν ζητάει κάποια επιδόματα, αλλά την αποκατάσταση των απωλειών των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει, καταστρέφοντας τη μεσαία τάξη της χώρας μας, και της φιλελεύθερης κεντρώας, δικής μας πολιτικής με κοινωνικό πρόσωπο».
Η πολιτική, είπε, που εφαρμόζεται, είναι η μείωση ή συγκράτηση των μισθών και των συντάξεων κάτω από την παραγωγικότητα των εργαζομένων, η ευέλικτη εργασία χωρίς συλλογικές συμβάσεις, ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών και του κοινωνικού κράτους, καθώς επίσης οι ιδιωτικοποιήσεις όλων των κρατικών επιχειρήσεων.
Εμείς είπε «πιστεύουμε επιπλέον στη στήριξη της μεσαίας τάξης μαζί με τη χαμηλότερη και στην ισορροπημένη αναδιανομή των εισοδημάτων, στον περιορισμό της παγκοσμιοποίησης που προκαλεί πολλαπλά μεταναστευτικά προβλήματα, μειώνοντας παράλληλα το βιοτικό μας επίπεδο».
Το νομοσχέδιο αυτό, υποστήριξε, προωθεί τις εντολές της «νεοφιλελεύθερης τρόικας, η οποία στην ουσία μάς κυβερνάει σήμερα».
Καταντήσατε είπε, πάμπτωχους τους Έλληνες. Καταλόγισε στη κυβέρνησης ότι από τους 400.000 μακροχρόνιους ανέργους, τελικά επιδοτήθηκαν μόνο 168.000 τον περασμένο Απρίλιο και τώρα πάλι οι υπόλοιποι αφήνονται εκτός οιασδήποτε βοήθειας. Υποστήριξε τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει «χάσει εντελώς τον λογαριασμό σε όλους τους τομείς, στην υγεία, την οικονομία και στα εθνικά, ενώ αναφερόμενος στον κυβερνητικό στόχο για νέες θέσεις εργασίας, είπε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, υποστήριξε την τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του για την κάλυψη «των υπερ-επειγουσών αναγκών που έχει πλέον το ΕΣΥ, προκειμένου αυτό να συνεχίσει να λειτουργεί, και να χάνουμε από εδώ και πέρα, όσο το δυνατόν λιγότερους συνανθρώπους μας». Εμείς είπε, «σας αντιπολιτευόμαστε με πάθος και μανία και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για την υπεράσπιση του ανυπεράσπιστου λαού μας - αλλά η τροπολογία αυτή δεν είναι αντιπολιτευτική, ούτε εκφράζει το όραμα που έχουμε για ένα κανονικό ΕΣΥ, αλλά για να αντιμετωπίσει αυτά που είναι τώρα άμεσα αναγκαία». Παράλληλα σημείωσε, ότι ο προϋπολογισμός της Υγείας για το 2021 είναι μειωμένος κατά 500 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης