Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περιορίζουν τις αγορές τους οι έλληνες καταναλωτές - Κατά 20 δισ. μειώθηκε το εθνικό εισόδημα λόγω πανδημίας

tags :
Περιορίζουν τις αγορές τους οι έλληνες καταναλωτές - Κατά 20 δισ. μειώθηκε το εθνικό εισόδημα λόγω πανδημίας
Ολοένα και λιγότερα χρήματα ξοδεύουν οι έλληνες καταναλωτές καθώς η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των επιπτώσεων που έχει φέρει η πανδημία
Ολοένα και λιγότερα χρήματα ξοδεύουν οι έλληνες καταναλωτές καθώς η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των επιπτώσεων που έχει φέρει η πανδημία τόσο στο μέτωπο της εργασίας όσο και στο κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί για την επόμενη μέρα.
Με βάση και τα στοιχεία του προϋπολογισμού το εθνικό εισόδημα για το 2020 θα διαμορρφωθεί στα 162 δισ ευρώ από 182 δισ ευρώ που ήταν πέρυσι, ήτοι θα χαθούν περί τα 20 δισ ευρώ, ποσό που δεν χάθηκε ούτε στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων.
Η εικόνα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων καταναλωτών προκύπτει και από τις πωλήσεις που γίνονται στο δεύτερο lockdown, καθώς το κόστος της μέσης απόδειξης αγοράς είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με τις αντίστοιχες αγορές του Μαρτίου.
Αυτό δείχνει και την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του ελληνικού νοικοκυριού τους τελευταίους μήνες, λόγω των επιπτώσεων που έχει φέρει η πανδημία, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Τι δείχνει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Ενδεικτική είναι και η έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), για την φετινή Black Friday όπου προκύπτει ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αγορές.
Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε δείγμα 850 ατόμων την περίοδο 2 έως 3 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή πριν από την απαγόρευση λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου, προκύπτει ότι η φετινή αγορά της Black Friday αφορά περιορισμένο κοινό, με την πλειονότητα των σχεδιαζόμενων αγορών να είναι μέσω διαδικτύου και μέση δαπάνη τα 140 ευρώ.
Αναλυτικότερα, το 73% του καταναλωτικού κοινού δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να αγοράσει τη φετινή Black Friday.
Από το υπόλοιπο 27%, το 18% (περίπου τα 2/3) σκοπεύει να κάνει τις αγορές τους ούτως ή άλλως και πριν την απαγόρευση από ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω διαδικτύου, ενώ το 8% σκόπευε να κάνει τις αγορές του μέσω φυσικών καταστημάτων, η πλειονότητα των οποίων είναι πλέον κλειστά. Αυτή η μέτρηση αντιστοιχεί σε περίπου 2,3 εκατ. καταναλωτές, που εκτιμούν ότι θα πραγματοποιήσουν αγορές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία τα τελευταία χρόνια είθισται να διαρκεί αρκετές ημέρες.

Η μέση δαπάνη

Όσον αφορά τη μέση δαπάνη, εκτιμάται ότι αυτά τα 2 εκατ. καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν περίπου αγορές αξίας 140 ευρώ κατά μέσο όρο.
Το 32% εκτιμά ότι θα κάνει αγορές μέχρι 50 ευρώ, το 27% από 51 έως 100 ευρώ, ενώ ένα 9% θα κάνει μεγάλες αγορές άνω των 500 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αναβάλλουν σημαντικές οικιακές ανάγκες μέχρι να επιτύχουν σημαντικές προσφορές.
Αναφορικά με το budget για χριστουγεννιάτικες αγορές φέτος θα μειωθεί τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο ή περισσότερο λόγω οικονομικών περιορισμών που επέφερε η πανδημία COVID-19 σχεδόν για τους μισούς Έλληνες (46,9%).
Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα της Kaspersky, μόνο 3 στους 10 Έλληνες θα πραγματοποιήσουν φέτος περισσότερες αγορές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια κατά την εορταστική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης και της Black Friday, ενώ 4 στους 10 σκοπεύουν να αφήσουν τα ψώνια τους μέχρι την τελευταία στιγμή έτσι ώστε να επωφεληθούν από πιθανές εκπτώσεις.
Από την άλλη πλευρά παρατηρειται αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, με τους έλληνες να αποταμιέυουν χρήματα καθώς υπάρχει ο φόβος της επόμενης μέρας και το ενδεχόμενο να βρεθούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας. 
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο Σεπτέμβριος ήταν ο όγδοος συνεχόμενος ανοδικός μήνας.
Από το τέλος Φεβρουαρίου οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 10,9 δισ. ευρώ, που αποτελεί την τέταρτη καλύτερη επίδοση των τελευταίων 20 ετών για το συγκεκριμένο οκτάμηνο.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου προέρχεται από τις επιχειρήσεις (7,21 δισ. ευρώ), ενώ τα νοικοκυριά έχουν αυξήσει τα υπόλοιπά τους κατά 3,93 δισ. ευρώ.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης