Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όχημα υπεραξιών τα τραπεζικά Tier II - Πως ξένοι επενδυτές μεταφέρθηκαν απο την μετοχή στο ομόλογο της Πειραιώς λόγω της κρατικοποίησης

Όχημα υπεραξιών τα τραπεζικά Tier II - Πως ξένοι επενδυτές μεταφέρθηκαν απο την μετοχή στο ομόλογο της Πειραιώς λόγω της κρατικοποίησης
Όχημα υπεραξιών τα τραπεζικά Tier II
Νέo επικερδές trade και “όχημα” για υπεραξίες βρήκαν ξένοι επενδυτές ύστερα από την πρόσφατη άνοδο των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ξένοι επενδυτές “επιβιβάστηκαν” σε χαμηλότερες τιμές σε τραπεζικά ελληνικά ομόλογα Τier II και ιδιαίτερα στο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς.
Το τελευταίο, μετά την κρατικοποίηση και την σημαντική ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων απο την μη αποπληρωμή των τοκομεριδίων των Coco’s θεωρείται ως το πιο ασφαλές.
Συνεπώς, το “στοίχημα” που ανέλαβαν εμπεριέχει χαμηλότερο ρίσκο.
Όπως θα δούμε, τα κέρδη που σημειώνουν τα ομόλογα είναι αξιοσημείωτα και μπορεί να φθάσουν έως και 30% εφόσον συνεχίσει η άνοδος των τιμών.

Μετά τη μετοχή τα ομόλογα

Υστερα λοιπόν απο την άνοδο της μετοχής της Πειραιώς, σχεδόν 50% σε μια εβδομάδα, οι ξένοι επενδυτές πόνταραν και στο ομόλογο σημειώνοντας νέα κέρδη.
Ουσιαστικά επρόκειτο μια συναλλαγή “κλειδωμένη” εκ των προτέρων – καθώς εκτός η εξέλιξη με τα Cocos συνήθως στρέφει μια ομάδα επενδυτών στα ομόλογα, ειδικά όταν έχει προηγηθεί ένα ράλυ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.     
Η ενίσχυση, όμως, των τιμών των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων αποτελεί άκρως θετική εξέλιξη και για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν ότι, η εξυγίανση των τραπεζών θα συνεχιστεί είτε με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε και με αυξήσεις κεφαλαίου
προκειμένου να επιστρέψουν στην χρηματοδότηση της οικονομίας.
Επιπρόσθετα, εφόσον οι αγορές βελτιωθούν όπως εκτιμάται εντός του πρώτου τριμήνου, και οι τιμές των ομολόγων συνεχίσουν να ανεβαίνούν τότε οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα να εξετάσουν την εκδόσεις νέων Tier II, με χαμηλότερα επιτόκια αυτή την φορά.
Μέχρι πρόσφατα, οι τιμές σε κάποια απο τα ομόλογα ήταν πιεσμένες, μια σαφής ένδειξη ότι, οι επενδυτές είχαν επιφυλάξεις, καθώς δεν γνώριζαν τι θα συμβεί λ.χ με την Πειραιώς όπως τόνιζε στο Bankingnews, Έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων.

Σε ποια επίπεδα έκαναν τις αγορές στο ομόλογο της Πειραιώς

 Στο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς λήξης 2030 με κουπόνι 5,5% παρατηρήθηκαν αγορές μεταξύ 58-62% της ονομαστικής αξίας και σήμερα η τιμή του κινείται στο 69%.
Απο το πρόσφατο χαμηλό των 53 μονάδων το ομόλογο χθες βρισκόταν κοντά στις 70 μονάδες βάσης.
Οι ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν στα υψηλά τραπεζικές μετοχές και μεταφέρθηκαν στα ομόλογα όπου ήδη απολαμβάνουν απόδοση 15% (όπως οι συγκεκριμένοι που αγόρασαν στις προαναφερόμενες τιμές) και εφόσον η τιμή συνεχίσει την άνοδο τα κέρδη ενδέχεται να φθάσουν έως και 30%.
Στην χθεσινή τιμή 69 μονάδων, οι επενδυτές θα έχουν απόδοση 11% στην λήξη του ομολόγου.
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας ξένος επενδυτής “είναι προτιμότερο να περιμένεις να δεις τι θα γίνει με την Πειραιώς και να αποκομίζεις ταυτόχρονα κέρδη”.
Ο ιδιος διατηρεί θέση και στην μετοχή της Πειραιώς, και εσχάτως μείωσε την θέση του ύστερα απο το σημαντικό ράλυ που πραγματοποίησε.
Tο ομόλογο της Alpha bank Τier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξης 2030 με κουπόνι 4,25% κινείται στις 90,34 μονάδες και το ράλυ ξεκίνησε απο τις 82 μονάδες. Το Tier II της Alpha Bank διαθέτει call option για επαναγορά. 
To έτερο ομόλογο της Alpha bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ λήξης 2023 με κουπόνι 2,5% κινείται στις 104,31 μονάδες, μια τιμή η οποία διατηρείται σταθερή με ορισμένες διακυμάνσεις.
Άνοδο σημείωσε και το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 400 εκατ. ευρώ λήξης 2029 κινείται στις 104,61 μονάδες καθώς τα κέρδη ξεκίνησαν απο το 101%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης