Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ποιοι θα καταλάβουν καίρια πόστα στο οικονομικό επιτελείο του Biden μετά τη Υellen

tags :
ΗΠΑ: Ποιοι θα καταλάβουν καίρια πόστα στο οικονομικό επιτελείο του Biden μετά τη Υellen
Στις 2 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις από το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Joe Biden για το ποιοι θα στελεχώσουν τα κρίσιμα πόστα για την άσκηση οικονομικής πολιτικής
Τις επόμενες εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου ο εκλεγμένος πρόεδρος αναμένεται να ορίσει μία ομάδα αποτελούμενη από οικονομολόγούς και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων για να αναλάβουν επικεφαλής του Υπουργείου Εμπορίου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC.
Με τη Janet Yellen επικεφαλής του υπουργού Οικονομικών, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Joe Biden πρέπει τώρα να διαμορφώσει ένα οικονομικό επιτελείο επιφορτισμένο με το λεπτό όσον αφορά τους χειρισμούς αλλά παρ' όλα αυτά τιτάνιο καθήκον να ανακάμψει η οικονομία των ΗΠΑ.
Θα ορίσει τους διαδόχους του εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Robert Lighthizer, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων Kevin Hassett και της διευθύντριας του Γραφείου Προστασίας των Καταναλωτών Kathy Kraninger.
Σημαντικές κενές θέσεις παραμένουν επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Fed, αφού η Γερουσία δεν ενέκρινε τις προτάσεις του προέδρου Trump συμπεριλαμβανομένης της Judy Shelton.
ημαντικές κενές θέσεις παραμένουν επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Fed, αφού η Γερουσία δεν ενέκρινε τις προτάσεις του προέδρου Trump συμπεριλαμβανομένης της Judy Shelton.
Η θητεία του Jerome Powell ως προέδρου της Fed λήγει το 2022 και η αντικατάστασή του θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όσον αφορά τις συνέπειές της.
Ο Biden επέλεξε την Yellen για το υπουργείο Οικονομικών, η οποία το 2014 έγραψε ιστορία ως την πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε της Fed και εφόσον εγκριθεί ο διορισμός της αναμένεται να είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών.
«Η επιλογή της Yellen για τη θέση του υπουργού Οικονομικών υποδηλώνει μια γενική εστίαση στην οικονομική ανάκαμψη έναντι της ρυθμιστικής πολιτικής και εκλαμβάνεται θετική για τις αγορές και την οικονομία στο σύνολό της», σημείωσε ο αναλυτής της Raymond James Ed Mills.
«Η επιλογή της σηματοδοτεί την εστίαση στην οικονομική ανάκαμψη και τοποθετεί τον χρόνο τον μέτρων δημοσιονομικής στήριξης εντός του 2021», σημείωσε.
«Συγκριτικά, το Yellen θα είναι μια πιο αποτελεσματική φωνή για διευρυμένο πακέτο δημοσιονομικής υποστήριξης από άλλους υποψηφίους που μπορεί να θεωρούνται πιο κομματικοί».

Εμπορικές σχέσεις

Δεδομένων των συσχετισμών σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμλικανών, ο Nathan Sheets, επικεφαλής οικονομολόγος της PGIM Fixed Income και πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, πιστεύει ότι η επιλογή του Biden για το πόστο του εκπροσώπου των ΗΠΑ στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις μπορεί τελικά να έχει τον πιο άμεσο αντίκτυπο στο μέσο Αμερικανό.
Ο Sheets, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών για τις διεθνείς υποθέσεις στην κυβέρνηση Obama, δήλωσε στο CNBC ότι ο πρόεδρος έχει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο διαχείρισης των εμπορικών σχέσεων σε σύγκριση με τις αλλαγές στον κώδικα φορολόγησης που απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου είναι μια θέση όπου τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι μείζονα, σημείωσε ο Sheets.
«Ο επικεφαλής του θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον καθορισμό των θέσεων της κυβέρνησης σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εμπορικής πολιτικής και, επιπλέον, διαπραγματεύεται τις εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις με του εταίρους στο εξωτερικό», σημείωσε.
«Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, τις ιδιαιτερότητες μιας νέας πολιτικής των ΗΠΑ για την Κίνα και τον καθορισμό του κατάλληλου ρόλου των δασμών ως εργαλείων άσκησης πολιτικής».
Τα σχόλια του Antony Blinken, διπλωμάτη σταδιοδρομία και επιλογή του υπουργού Εξωτερικών του Biden την Τρίτη 24 Νοεμβρίου απηχούν το πνεύμα των επιλογών που αναμένεται να γίνουν.
«Τα περισσότερα από τα προβλήματα του κόσμου δεν αφορούν εμάς, ακόμη και όταν μας επηρεάζουν», δήλωσε ο Blinken.
«Πρέπει να συνεργαστούμε με άλλους».

Συμβούλια Εμπειρογνωμόνων

Εκτός από την επιλογή ενός εμπορικού αντιπροσώπου, ο Biden και η μεταβατική του ομάδα θα χρειαστεί να στελεχώνουν δύο συμβουλευτικά όργανα: το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο (National Economic Council) και το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων (Council of Economic Advisers).
Τα συμβούλια αυτά εξυπηρετούν παρόμοιες αλλά ξεχωριστές λειτουργίες για έναν πρόεδρο.
Το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο (NEC), το οποίο διευθύνεται επί του παρόντος από τον Larry Kudlow, δημιουργήθηκε το 1993 από τον τότε πρόεδρο Clinton για να συγκεντρώσει μια μεγάλη ομάδα επικεφαλής υπηρεσιών και υπηρεσιών για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
Αυτό το συμβούλιο, του οποίου οι προηγούμενοι επικεφαλής περιλαμβάνουν τους Gary Cohn, Lawrence Summers και Gene Sperling, θεωρείται συχνά η βασική ομάδα οικονομικών συμβούλων του προέδρου.
Θεωρείται ο «εγκέφαλος» της κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομική πολιτική και επιδιώκει να συγχρονίσει τις προτεραιότητες σε επίπεδο διοίκησης.
Δεδομένου ότι για τα μέλη του συμβουλίου δεν απαιτείται έγκριση από το Κογκρέσο, το NEC μπορεί να στελεχωθεί με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και άλλα στελέχη που βρίσκονται κοντά στην πραγματική οικονομία.
Ο επικεφαλής του NEC είναι ίσως ο στενότερος σύμβουλος του Προέδρου για οικονομικά ζητήματα - κάποιος που βρίσκεται πάντα στην αίθουσα όταν γίνονται σημαντικές συζητήσεις και λαμβάνονται αποφάσεις.
Το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων (Council of Economic Advisers), αντίθετα, είναι συνήθως μια μικρότερη ομάδα εμπειρογνωμόνων που προσφέρουν στον πρόεδρο συμβουλές και πιθανές κατευθύνσεις για την οικονομική πολιτική σε ένα περιβάλλον πιο κοντά σε μια δεξαμενή σκέψης.
Οι συμβουλές τους εν γένει έχουν ακαδημαϊκό χαρακτήρα και περιγράφουν τους στόχους του Λευκού Οίκου όσον αφορά την οικονομική πολιτική.
Οι πιθανοί υποψήφιοι για αυτά τα συμβούλια είναι πολλοί και περιλαμβάνουν μερικούς από τους εξωτερικούς οικονομικούς συμβούλους του Biden, συμπεριλαμβανομένου του οικονομολόγου Jared Bernstein, εμπειρογνώμονα φορολογικής πολιτικής Ben Harris και του οικονμολόγου Heather Boushey.
Η American Prospect ανέφερε την Τρίτη (23/11) ότι ο εκτελεστικός της BlackRock Brian Deese είναι επίσης υποψήφιος για το NEC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης