Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mnuchin (ΗΠΑ): Δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις ΥΠΟΙΚ και Fed - O Powell ήξερε για τα 455 δισεκ. δολ.

Mnuchin (ΗΠΑ): Δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις ΥΠΟΙΚ και Fed - O Powell ήξερε για τα 455 δισεκ. δολ.
«Ο Powell και εγώ μιλάμε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα» είπε για τον πρόεδρο της Fed ο υπουργός Οικονομικών της ΗΠΑ, Mnuchin
Σε διάψευση των φημών που υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, έχουν διαταραχθεί προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin.
Μάλιστα, ανέφερε πως οι δυο τους συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά, ενώ είχαν συχνά επαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημική κρίση.
Όπως είπε ο κ. Mnuchin, η κεντρική τράπεζα γνώριζε πως το Δημόσιο θα αιτούνταν την επιστροφή των 455 δισεκ. δολ.
«Ο Powell και εγώ μιλάμε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα.
Θα έλεγα ότι έχουμε εξαιρετική σχέση.
Συνεργαζόμαστε για την εκτέλεση του προγράμματος Cares Act» δήλωσε ο Mnuchin.
Τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικού έρχονται ενώ οι φήμες και οι πληροφορίες για ρήξη στη σχέση του με τον πρόεδρο της Fed φουντώνουν.
Ο Mnuchin, όμως, επιμένει:
«Δεν υπάρχει ρήξη.
«Ο Powell και εγώ μιλούσαμε για εβδομάδες για αυτό, δεν ήταν νέο ή ξαφνικό ζήτημα».

Η αιτία της φημολογούμενης σύγκρουσης

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jay Powell, την επιστροφή περισσότερων από 450 δισεκ. δολ. στο αμερικανικό Δημόσιο.
Tα χρήματα που θα επιστραφούν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, θα αξιοποιηθούν μέσω του κυοφορούμενου δημοσιονομικού πακέτου, για το οποίο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ερίζουν για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
«Ζητώ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο Υπουργείο Οικονομικών, έγραψε ο Mnuchin σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Fed, Powell.
«Το Κογκρέσο ζητά 455 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ποσό αυτό αποτελείται από 429 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπερβάλλοντα κονδύλια του Δημοσίου για τα μέτρα που έλαβε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλα 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητα ταμεία άμεσων δανείων προς το Δημόσιο».
Mε άλλα λόγια, ο Mnuchin ζήτησε να τερματιστούν -προς το παρόν- δύο προγράμματα που υποστηρίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το ένα είναι το Main Street Lending Program, το οποίο στοχεύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Και ένα άλλο που αφορούσε την αγορά εταιρικών ομολόγων.
Τα προγράμματα αναμένεται να λήξουν στο τέλος του έτους.
Σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν στις αρχές Μαρτίου για να ανοίξουν οι αγορές που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια του πανικού που προκάλεσε ο φόβος για την πανδημία.
Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν σπάνια – ιδίως το Main Street Lending Program.
«Ενώ τμήματα της οικονομίας εξακολουθούν να επηρεάζονται σοβαρά και χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, η χρήση αυτών των διευκολύνσεων είναι περιορισμένη», δήλωσε ο Mnuchin σε επιστολή του στον πρόεδρο της Fed Jerome Powell.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιδιώκει την παράταση κάποιων προγραμμάτων της Fed, τα οποία πρόκειται να λήξουν.
Ανάμεσα σε αυτά που ζήτησε ο Mnuchin ήταν την επέκταση για ακόμα τρεις μήνες του προγράμματος αγοράς εμπορικών ομολόγων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και του backstop που σχετίζεται με το πανδημικό πρόγραμμά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης