Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rohani (Ιράν): Άνοιγμα στον Biden (ΗΠΑ) για μία νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις

Rohani (Ιράν): Άνοιγμα στον Biden (ΗΠΑ) για μία νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις
Ο ηγέτης του Ιράν ζητεί να επιστρέψουν οι σχέσεις στην «κατάσταση που επικρατούσε» πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Donald Trump
Nα ανοίξει μια νέα σελίδα μαζί με το Ιράν επιστρέφοντας στην «κατάσταση που επικρατούσε» πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Donald Trump κάλεσε ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rohani τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden με δηλώσεις του στις 25 Ιανουαρίου.
«Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν από κοινού να αποφασίσουν και να ανακοινώσουν ότι θα επιστρέψουν στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2017», ημερομηνία που ο Trump ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ο Rohani μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
«Η πολιτική της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι: σεβασμός των δεσμεύσεων έναντι σεβασμού των δεσμεύσεων, πράξεις έναντι πράξεων, μείωση της έντασης έναντι μείωσης της έντασης, σεβασμός σε αντάλλαγμα σεβασμού», δήλωσε ο Rohani.
«Εάν υπάρχει μια τέτοια θέληση στους μελλοντικούς Αμερικανούς ηγέτες, νομίζω ότι θα είναι πολύ εύκολο να επιλυθούν» πολλά προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος, για τον οποίο μια επιστροφή στην κατάσταση πριν από την προεδρία Trump θα μπορούσε να αλλάξει «άρδην την πορεία των πραγμάτων».

Το ιστορικό της σύγκρουσης

Εχθροί περισσότερα από 40 χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία και η Ουάσιγκτον διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1980.
Ωστόσο, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να συγκλίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015, υπό την προεδρία του Rohani και όταν ο Barack Obama ήταν στον Λευκό Οίκο.
Αλλά ο Trump έβγαλε τη χώρα από αυτή τη συμφωνία το 2018 στο όνομα μιας πολιτικής «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις που βύθισαν την Ισλαμική Δημοκρατία σε βίαιη ύφεση.
Σε απάντηση, η Τεχεράνη εγκατέλειψε τις περισσότερες βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιέννη και σε αυτό το κλίμα αυξημένων εντάσεων, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν δύο φορές στα πρόθυρα του πολέμου από τον Ιούνιο του 2019.
Μετά την ανακοίνωση της νίκης του Biden στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η κυβέρνηση του Rohani αύξησε τις ενδείξεις ανοίγματος προς τον πρώην αντιπρόεδρο του Obama, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να επαναφέρει τη χώρα του στη συμφωνία της Βιέννης.
Ωστόσο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε χθες, Τρίτη 24 Νοεμβρίου για τον κίνδυνο της «ελπίδας» ενός «ανοίγματος» με τη Δύση, κρίνοντας ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους ξένους».

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 4 εταιρείες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις που σχετίζονται με το Ιράν σε τέσσερις εταιρείες, δήλωσε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Elliott Abrams, κατηγορώντας εταιρείες από την Κίνα και τη Ρωσία για δραστηριότητες που αφορούν την προώθηση του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν.
Ο Abrams, μιλώντας σε μια εικονική εκδήλωση του Ινστιτούτου της Βηρυτού, προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Ιράν, με αναμενόμενες κυρώσεις τις επόμενες εβδομάδες και έως τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο που σχετίζονται με την παράνομη προμήθεια εξοπλισμού, τα όπλα μαζικής καταστροφής και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης