Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση στο lockdown, μέσα Δεκεμβρίου η επανεκκίνηση - Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ - Στους 597 οι διασωληνωμένοι, στους 1.902 οι νεκροί

Παράταση στο lockdown, μέσα Δεκεμβρίου η επανεκκίνηση - Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ - Στους 597 οι διασωληνωμένοι, στους 1.902 οι νεκροί
Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις – Οδηγός για τα επόμενα βήματα η πορεία της επιδημίας
(Συνεχές upd) Βέβαιη θεωρείται η παράταση του lockdown που λήγει στις 30 Νοεμβρίου και αβέβαιη η ημερομηνία επανεκκίνησης της κοινωνίας και της οικονομίας καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα από την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά μπορούν να χαρακτηριστούν.
Αν και όλη η χώρα βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων – η Θεσσαλονίκη και μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας διανύουν την τέταρτη εβδομάδα – δεν φαίνεται κάποια σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, όπως τουλάχιστον ανέμεναν οι επιστήμονες.
Χθες Τρίτη 24/11 ανακοινώθηκαν 2.135 κρούσματα, αριθμός που είναι μεν μειωμένος σε σχέση με τα υψηλά των προηγούμενων ημερών αλλά παραμένει σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση χαλάρωση.
Την ίδια στιγμή, η πίεση στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 450 νέες εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία, με το σύνολο των νοσηλευομένων να υπολογίζονται σε 4.441, εκ των οποίων οι 2.187 σε μονάδες της βόρειας Ελλάδας ενώ οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 562.
Συνολικά, οι νεκροί λόγω της επιδημίας είναι 1.902, με τους 1.276 να έχουν καταλήξει μέσα στον Νοέμβριο, τη στιγμή που πλέον είναι δυσεύρετες οι κλίνες ΜΕΘ για covid όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Λάρισα, ακόμα και στην Αττική.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο επανεκκίνησης είναι μάλλον στον αέρα, κάτι άλλωστε που υπονόησε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την χθεσινή του τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, υποστήριξε ότι «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και πέρα δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας».
Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, μάλλον θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και όπως είπε, θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για το πώς εξελίσσεται η επιδημία και ποιο είναι το αποτύπωμα της στο ΕΣΥ.

Το σχέδιο

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πώς θα επιθυμούσε να γίνει η επιστροφή σε … κανονικούς ρυθμούς, είναι γνωστός.
Προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία είναι πιθανό να ανοίξουν και τα καταστήματα με εποχιακά είδη και παιχνίδια ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Δεύτερη ημερομηνία κλειδί είναι η 14η Δεκεμβρίου όταν και βάσει σχεδίου θα ήταν επιθυμητό να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια μαζί με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και του λιανεμπορίου ενώ η στόχευση είναι στις 21 Δεκεμβρίου να ανοίξει και η εστίαση με αυστηρούς κανόνες, όπως 4 άτομα στο τραπέζι, λειτουργία μόνο με καθήμενους, απαγόρευση μουσικής, κα.
Παράλληλα το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ότι δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό καθώς και ότι θα απαγορεύεται η μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα.
Τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά.
Όλος αυτός όμως ο σχεδιασμός εξαρτάται από την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, από την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και κυρίως από τη σημαντική μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Στους 1.902 οι νεκροί

Στο κόκκινο παραμένει το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Ελλάδα σπάει καθημερινά το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Σήμερα 25/11 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν μια ανάσα πριν από τους 600.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.152, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 97.288 (ημερήσια μεταβολή +2,3%), εκ των οποίων 53,2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.902 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 597 (71,5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 97.288 κρουσμάτων, τα 4.849 (5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 25291 (26.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.290.659 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 176.486 δείγματα.
Image
Γεωργιάδης (υπ.Ανάπτυξης): Κλιμακωτά και με αυστηρούς κανόνες το άνοιγμα των καταστημάτων

Κλιμακωτά και με αυστηρούς όρους θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων – από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα – όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει τη σταδιακή άρση του lockdown υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γεωργιάδης είπε πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού.
«Την προηγούμενη φορά, χαλαρώσαμε γρήγορα γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες ο ιός θα εξασθενούσε.
Αντίθετα, τώρα, ο ιός είναι πολύ πιο ισχυρός.
Για οποιονδήποτε λόγο βγαίνουμε έξω, θα φοράμε τη μάσκα και θα έχουμε το αντισηπτικό στην τσέπη» είπε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, τόνισε ότι θα συζητηθεί σε επόμενη φάση, καθώς το μείζον τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ο έλεγχος της επιδημίας.
«Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση» ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης  επισημαίνοντας πως οι γιατροί ισχυρίζονται ότι στην ιχνηλάτηση που έχουν κάνει, διαπίστωσαν ότι η εστίαση έπαιξε κομβικό ρόλο στην διάδοση του κορωνοϊού.
Επιπλέον, τόνισε με εμφατικό τρόπο ότι τα σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού, αφού δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να οδηγεί σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Κικίλιας: Το ΕΣΥ πιέζεται από παντού, αλλά αντέχει

Την παρουσίαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έκανε στη σημερινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπου τόνισε τη σημασία του ειδικά εν μέσω της πανδημίας.
«Εν μέσω μιας πανδημίας είναι πάρα πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια και η εγκυρότητα των στοιχείων. Φαίνεται πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός. Το εθνικό σύστημα υγείας πιέζεται από παντού, όμως αντέχει.», είπε ο υπουργός.
Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «αυτόν τον χειμώνα η Ελλάδα δεν θα σωθεί με πολλά λόγια αλλά με μεγάλες αποφάσεις και πράξεις».
Σύμφωνα με την παρουσίαση ο ΕΟΔΥ έχει ως σκοπό την προστασία και ενίσχυση του ΕΣΥ.
-Αναλύει και ερμηνεύει δεδομένα 5 μεταδοτικών νόσων.
-Εκδίδει οδηγίες και πρωτοκολλά για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
-Κάνει ανίχνευση και ανάλυση νεοεμφανιζόμενων απειλών, όπως π.χ. τη γρίπη των πτηνών, την εποχική γρίπη και τον κορωνοϊό.
-Διερευνά κρούσματα και συντάσσει προβλεπτικά μοντέλα. Επίσης, παρέχει επιστημονικές συμβουλές.
Ο ΕΟΔΥ, επιπλέον, αναπτύσσει δράσεις για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των νοσημάτων.
Στις δράσεις περιλαμβάνονται:
-Ανταπόκριση στην πανδημία
-Δημιουργία και λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου
-Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
-Δημιουργία κινητών ομάδων «ΚΟΜΥ» (500, 17.630 δράσεις, 550.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους) που κάνουν ελέγχους σε όλη την Ελλάδα
-Ειδικό App για ενημέρωση
-947 προσλήψεις και εκκρεμούν άλλες 200
«Η χώρα μας ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε PCR τεστ και τα χρησιμοποίησε» τόνισε ο υπουργός.
Τέλος, είπε ότι ο ΕΟΔΥ θα μείνει για οτιδήποτε έκτακτο εμφανιστεί στη δημόσια υγεία.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης