Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες μεταβολές στις διεθνείς αγορές, στάση αναμονής από τους επενδυτές - Πτώση -0,58% ο Dow Jones, o DAX -0,02%

Ήπιες μεταβολές στις διεθνείς αγορές, στάση αναμονής από τους επενδυτές - Πτώση -0,58% ο Dow Jones, o DAX -0,02%
Νευρικότητα και ήπιες μεταβολές στις αγορές
Με ήπιες μεταβολές και μικτά πρόσημα κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές σήμερα 25/11 μετά το χθεσινό ράλι που οδήγησε το δείκτη Dow Jones να κλείσει για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω και από το επίπεδο των 30.000 μονάδων.
Τον Dow Jones ακολούθησαν και οι δείκτες S&P 500 και Russell 2000 κλείνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά στο κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφώσει η ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, η έναρξη της διαδικασίας για τη μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ και η υποψηφιότητα της J. Yellen Γέλεν για το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.  
Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές αύριο 26/11 λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή θα κλείσουν νωρίτερα.  
Μεγάλη είναι η αβεβαιότητα που περιβάλλει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συμμετέχοντες στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), οι οποίοι συμφώνησαν πως σύντομα θα χρειαστεί αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά, οι πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας «βλέπουν» αυξημένη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με την πορεία της να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό αλλά και από τα μέτρα που θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Επίσης, τα μέλη της Fed υποστηρίζουν ότι υπάρχει και μια σειρά από άλλους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη.
Ως εκ τούτου, με τη δαμόκλειο σπάθη ενός εκτεταμένου lockdown να κρέμεται πάνω από τη χώρα, η Fed, πάνω από όλα, ανησυχεί για την πιθανότητα να υπάρξει ένα τρίτο κύμα έξαρσης των κρουσμάτων, το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει την αναπτυξιακή διαδικασία.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η τρέχουσα και η αναμενόμενη δημοσιονομική στήριξη για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις ενδέχεται να μην είναι επαρκής για τη συντήρηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ μερικοί σημείωσαν ότι ένα δημοσιονομικό πακέτο μεγαλύτερο του αναμενομένου ενδεχομένως να αποτελούσε σε κίνδυνο που θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Στο μέτωπο της πανδημίας με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες – στα μέσα Δεκεμβρίου -, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες 24/11 πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν περισσότερες από 4 εκατομμύρια μολύνσεις (4.060.891), ενώ αναφέρθηκαν και περισσότεροι από 67.000 θάνατοι (συγκεκριμένα 67.221), όταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, είχαν αναφερθεί 3.977.223 κρούσματα και 59.699 νεκρούς.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, επιβράδυνση της πανδημίας καταγράφεται κυρίως σε Ευρώπη και νοτιοανατολική Ασία, αύξηση μολύνσεων και θανάτων καταγράφηκε σε όλη την αμερικανική ήπειρο, ενώ στην Αφρική εντοπίστηκε η μεγαλύτερη αύξηση τόσο των μολύνσεων (+15%) όσο και των θανάτων (+30%) από την έναρξη της επιδημίας.
Στις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι ανέρχονται σε 260.000, η κατάσταση είναι δραματική και τα νοσοκομεία σε πολλές Πολιτείες έχουν πλέον φτάσει στα όρια τους.
Αλλά και στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προσανατολίζονται στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με τους ειδικούς πάντως να προειδοποιούν πως αν υπάρξει «χαλάρωση» και «εφησυχασμός», τότε θα πρέπει να αναμένεται ένα πιο σφοδρό γ’ κύμα στις αρχές του 2021.
Αύξηση κρουσμάτων αναφέρεται τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ινδία, σε αντίθεση με την Κίνα, η οποία διατηρεί υπό πλήρη έλεγχο την επιδημία.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,58% στις 29.872 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,16% στις 3.629 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,47% στις 12.094 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 21,21 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση -0,19% στις 13.267 μονάδες
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη - ρεκόρ του ΑΕΠ γ΄τριμήνου στις ΗΠΑ με ρυθμό 33,1% σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για την ταχύτερη ανάκαμψη από το 1947, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, μετά την ιστορική κατάρρευση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2020 κατά 31,4%, λόγω του lockdown, εν μέσω της πανδημίας.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στο α΄τρίμηνο του 1950, όταν το ΑΕΠ είχε αυξηθεί με ρυθμό 16,7%.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αναθεώρηση του ΑΕΠ στο 32%.
Η αυξημένη κατανάλωση σε συνδυασμό με την εταιρική κερδοφορία, τις εγχώριες επενδύσεις και τις εξαγωγές, πυροδότησαν το ισχυρό ριμπάουντ.
Η προσωπική κατανάλωση αναθεωρήθηκε ελαφρώς στο 25,27% από 25,22% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Την δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία αντικατοπτρίζει τη ζημιά στην οικονομία και την αγορά εργασίας από το δεύτερο σαρωτικό κύμα της πανδημίας.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 30 χιλ. στις 788 χιλ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας δύο ανακοινώσεις ανάκλησης για συνολικά 9.500 οχήματα εξέδωσε η Tesla, λόγω τεχνικών θεμάτων που συνδέονται με πρότυπα ασφαλείας.
Η Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των Εθνικών Αυτοκινητόδρομων στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησε την ανάκληση των αυτοκινήτων της σειράς Tesla Model X που κατασκευάστηκαν το 2016 και Tesla Model Y του 2020.
Η εταιρεία ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν αναφερθεί ατυχήματα ή τραυματισμοί που συνδέονται με αυτά τα μοντέλα και επιβεβαίωσε ότι τα οχήματα που ανακλήθηκαν θα επιθεωρηθούν.
Η ΙΒΜ σχεδιάζει να μειώσει κατά περίπου 10.000 τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος στη μονάδα υπηρεσιών που καταγράφει αργή ανάπτυξη και να προετοιμάσει την επιχείρηση για spin-off.
Οι ευρείες απώλειες θα επηρεάσουν περίπου το 20% του προσωπικού στην περιοχή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο, με προγραμματισμένες περικοπές και στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στην Ιταλία και στο Βέλγιο.
Το Netflix ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τις επενδύσεις του στη Βρετανία στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2020, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας της COVID-19.
Ως εκ τούτου οι δαπάνες του Netflix σε ταινίες και σε σειρές στο βρετανικό έδαφος εκτινάχθηκαν, καθώς το 2019 ανέρχονταν σε 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομίλου, ο οποίος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.
Συνολικά 50 προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν από το Netflix το 2020, όπως η διάσημη σειρά The Crown για την βρετανική βασιλική οικογένεια, και αυτό παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές διακρίνουν ευκαιρίες κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών μετά το ράλι που ακολούθησε τα θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων.  
Image
Η προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι οι προβλέψεις των τραπεζών της Ευρωζώνης για τα NPEs είναι αισιόδοξες, ασκεί πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να πρωταγωνιστούν αρνητικά.
Οι προβλέψεις για απώλεια δανείων των τραπεζών αυξήθηκαν σημαντικά στις αρχές του 2020 εν μέσω της απότομης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά υπήρξε επίσης μεγάλη διακύμανση μεταξύ των προβλέψεων των τραπεζών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανάλυσή της.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι προβλέψεις για απώλεια δανείων σημαντικών τραπεζών αυξήθηκαν στο 0,76% των δανείων (σε ετήσια βάση), περισσότερο από 2,5 φορές το επίπεδο του προηγούμενου έτους, αλλά εξακολουθούν να είναι κάτω από τα ανώτατα επίπεδα του 1,2-1,4% στην προηγούμενη οικονομική ύφεση (2008-09 και 2011-13).
«Σήμα» για την άρση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης το 2021, έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν μερίσματα από το επόμενο έτος, εάν πείσουν τις εποπτικές αρχές ότι οι ισολογισμοί τους είναι αρκετά ισχυροί για να επιβιώσουν από την οικονομική και χρηματοοικονομική επίπτωση της πανδημία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch.
Η ΕΚΤ έδωσε εντολή στις τράπεζες της Ευρωζώνης να σταματήσουν τη διανομή των μερισμάτων, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη.
Έκτοτε, οι τράπεζες ασκούν πιέσεις ώστε να επιτραπεί στις ισχυρότερες τράπεζες να συνεχίσουν τις διανομές κεφαλαίου στις αρχές του επόμενου έτους, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Η Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να είναι «δημιουργική» για τη σύναψη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας στους ευρωβουλευτές για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Ενώ προειδοποίησε σε ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το εμπόριο και την ασφάλεια στον «πολύ λίγο χρόνο μπροστά μας».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι εμπιστεύεται πλήρως τον Michel Barnier.
Οι φυσικές συνομιλίες βρίσκονται σε στάση αναμονής μετά από κρούσμα κορωνοϊού, αλλά ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ αναμένεται να αποχωρήσει από την καραντίνα, την Παρασκευή 27/11 και να κατευθυνθεί στο Λονδίνο για μια τελευταία προσπάθεια για συμφωνία.
Ο φόρος στους κολοσσούς του Διαδικτύου θα επιβληθεί το 2020, επιβεβαίωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, παρά τις απειλές για αντίποινα με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε γαλλικά προϊόντα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, όπως τσάντες χειρός και καλλυντικά.
«Επιχειρήσεις που υπόκεινται σε αυτό τον φόρο έχουν λάβει ειδοποίηση φορολόγησης για την καταβολή των προκαταβολών του 2020», δήλωσε η πηγή αυτή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Facebook και η Amazon «συμπεριλαμβάνονται στις εταιρείες» που ειδοποιήθηκαν «τις τελευταίες ημέρες».
Με τον τρόπο αυτό, η Γαλλία εκτίθεται σε αμερικανικές κυρώσεις, την ώρα που η χώρα είναι σε διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον νέο πρόεδρο Joe Biden από τον Donald Trump, που είχε ήδη αυξήσει στο 25% τους τελωνειακούς δασμούς για τα γαλλικά κρασιά στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για την κρατική βοήθεια στην Airbus και την Boeing.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 11,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσίαση ετήσιου σχεδίου δαπανών.
Με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει τα δύο επόμενα έτη, αναπτυσσόμενη με ρυθμό 5,5% το 2021 και 6,6% το 2022.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο γερμανικός όμιλος media Bertelsmann θα αποκτήσει την αμερικανική εκδοτική Simon & Schuster από τη Viacom, έναντι περισσότερων από 2 δισ δολαρίων, τονίζει πηγή στο Reuters.
Η Bertelsmann, κατέβαλε προσφορά μεγαλύτερη από αυτή της News Corp του Rupert Murdoch για την εταιρεία που έχει εκδώσει βιβλία του Dan Brown, της Hillary Clinton και του Stephen King.
Έχοντας ιδρυθεί το 1835 ως εκδοτικός οίκος θεολογικός κειμένων, η Bertelesmann είναι σήμερα ένας όμιλος ΜΜΕ που ελέγχει και τον τηλεοπτικό όμιλο RTL.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας - Στο +0,5% ο Nikkei 225

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της ανόδου του δείκτη Dow Jones στη Wall Street πάνω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά.
O Αsia Dow ενισχύθηκε +0,36% στις 3.675 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,5%, στις 26.296 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αντίθετα με οριακή άνοδο +0,30%, στις 1.767 μονάδες.
Στις 26.410 μονάδες έκλεισε ο Hang Seng με άνοδο +0,2%.
Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε -1,2% στις 3.362 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,4% στις 44.337 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης