Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση στο lockdown, στα μέσα Δεκεμβρίου η επανεκκίνηση – Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ – Στους 562 οι διασωληνωμένοι, στους 1.815 οι νεκροί

Παράταση στο lockdown, στα μέσα Δεκεμβρίου η επανεκκίνηση – Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ – Στους 562 οι διασωληνωμένοι, στους 1.815 οι νεκροί
Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις – Οδηγός για τα επόμενα βήματα η πορεία της επιδημίας
(Συνεχές upd) Βέβαιη θεωρείται η παράταση του lockdown που λήγει στις 30 Νοεμβρίου και αβέβαιη η ημερομηνία επανεκκίνησης της κοινωνίας και της οικονομίας καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα από την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά μπορούν να χαρακτηριστούν.
Αν και όλη η χώρα βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων – η Θεσσαλονίκη και μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας διανύουν την τέταρτη εβδομάδα – δεν φαίνεται κάποια σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, όπως τουλάχιστον ανέμεναν οι επιστήμονες.
Χθες Τρίτη 24/11 ανακοινώθηκαν 2.135 κρούσματα, αριθμός που είναι μεν μειωμένος σε σχέση με τα υψηλά των προηγούμενων ημερών αλλά παραμένει σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση χαλάρωση.
Την ίδια στιγμή, η πίεση στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 450 νέες εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία, με το σύνολο των νοσηλευομένων να υπολογίζονται σε 4.441, εκ των οποίων οι 2.187 σε μονάδες της βόρειας Ελλάδας ενώ οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 562.
Συνολικά, οι νεκροί λόγω της επιδημίας είναι 1.815, με τους 1.189 να έχουν καταλήξει μέσα στον Νοέμβριο, τη στιγμή που πλέον είναι δυσεύρετες οι κλίνες ΜΕΘ για covid όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Λάρισα, ακόμα και στην Αττική.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο επανεκκίνησης είναι μάλλον στον αέρα, κάτι άλλωστε που υπονόησε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την χθεσινή του τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, υποστήριξε ότι «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και πέρα δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας».
Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, μάλλον θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και όπως είπε, θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για το πώς εξελίσσεται η επιδημία και ποιο είναι το αποτύπωμα της στο ΕΣΥ.

Το σχέδιο

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πώς θα επιθυμούσε να γίνει η επιστροφή σε … κανονικούς ρυθμούς, είναι γνωστός.
Προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία είναι πιθανό να ανοίξουν και τα καταστήματα με εποχιακά είδη και παιχνίδια ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Δεύτερη ημερομηνία κλειδί είναι η 14η Δεκεμβρίου όταν και βάσει σχεδίου θα ήταν επιθυμητό να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια μαζί με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και του λιανεμπορίου ενώ η στόχευση είναι στις 21 Δεκεμβρίου να ανοίξει και η εστίαση με αυστηρούς κανόνες, όπως 4 άτομα στο τραπέζι, λειτουργία μόνο με καθήμενους, απαγόρευση μουσικής, κα.
Παράλληλα το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ότι δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό καθώς και ότι θα απαγορεύεται η μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα.
Τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά.
Όλος αυτός όμως ο σχεδιασμός εξαρτάται από την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, από την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και κυρίως από τη σημαντική μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Γεωργιάδης (υπ.Ανάπτυξης): Κλιμακωτά και με αυστηρούς κανόνες το άνοιγμα των καταστημάτων

Κλιμακωτά και με αυστηρούς όρους θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων – από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα – όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει τη σταδιακή άρση του lockdown υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γεωργιάδης είπε πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού.
«Την προηγούμενη φορά, χαλαρώσαμε γρήγορα γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες ο ιός θα εξασθενούσε.
Αντίθετα, τώρα, ο ιός είναι πολύ πιο ισχυρός.
Για οποιονδήποτε λόγο βγαίνουμε έξω, θα φοράμε τη μάσκα και θα έχουμε το αντισηπτικό στην τσέπη» είπε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, τόνισε ότι θα συζητηθεί σε επόμενη φάση, καθώς το μείζον τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ο έλεγχος της επιδημίας.
«Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση» ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης  επισημαίνοντας πως οι γιατροί ισχυρίζονται ότι στην ιχνηλάτηση που έχουν κάνει, διαπίστωσαν ότι η εστίαση έπαιξε κομβικό ρόλο στην διάδοση του κορωνοϊού.
Επιπλέον, τόνισε με εμφατικό τρόπο ότι τα σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού, αφού δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να οδηγεί σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Σταμπουλίδης (γ.γ. Εμπορίου και Καταναλωτή): Έως τις 6/12 θα παραταθεί το lockdown

Την εκτίμηση πως το lockdown θα παραταθεί έως τις 6 Δεκεμβρίου διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σταμπουλίδης είπε αναφορικά με το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς, ότι μετά το lockdown θα μπούμε σε μια κανονικότητα με συγκεκριμένους κανόνες για να μην χάσουμε «ότι χτίσαμε με το υπάρχον lockdown.
«Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» είπε ο γ.γ. Εμπορίου, τονίζοντας πως θα υπάρχουν κανόνες για την λειτουργία των επιχειρήσεων και πως οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και για τις γιορτές.

Παναγιωτόπουλος (επιδημιολόγος): Θα παραταθεί το lockdown – Πρόωρη η συζήτηση για άνοιγμα στις 7/12

Τη βεβαιότητα του ότι το lockdown θα παραταθεί εξέφρασε ο επιδημιολόγος, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκη Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας στις 7 Δεκεμβρίου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε πως δεν πρέπει να βιαστούμε όπως συνέβη το καλοκαίρι.
«Φαίνεται τάση σταθεροποίησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων, είναι κάτι ιδιαιτέρα σημαντικό...
Η αντανάκλαση όμως αυτού σε νοσηλείες, διασωληνώσεις, και πολύ φοβάμαι και σε θανάτους, έχει διαφορά φάσης.
Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, μην το κομποδένουμε.
Τα αποτελέσματα λόγω της διασποράς καθυστερούν, ήταν μεγαλύτερη η πρόκληση απ’ ό,τι κανένας έβλεπε.
Να αποφύγουμε την πρόκληση να τα θεωρήσουμε «όλα καλά», όπως το κάναμε το καλοκαίρι.
Να συζητάμε αυτά που πρέπει να συζητάμε για την επόμενη φάση» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
Όπως τόνισε, πρώτα πρέπει να παγιωθεί η τάση σταθεροποίησης, να δούμε ύφεση, και μετά να κάνουμε σχέδια για άρση μέτρων.
«Νομίζω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις 7 Δεκεμβρίου.
Θέλω να ελπίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια με δυο εβδομάδες» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση περί ανοίγματος των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα από τα άλλα.
Θα το δούμε πόσο θα διαφέρουν» υπογράμμισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σχετικά με τους εμβολιασμούς, είπε πως το εμβόλιο για να φτάσει σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας θα πάρει ένα διάστημα, οπότε χρειάζονται τα μέτρα προστασίας.
 
Παγώνη: Θα πάμε μια με δύο εβδομάδες πίσω όσον αφορά την άρση του lockdown

Την εκτίμηση πως θα πάμε μια με δύο εβδομάδες πίσω όσον αφορά την άρση του lockdown διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι υπάρχει σταθεροποίηση εδώ και δύο μέρες, αλλά είναι σταδιακή και δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πέλλα, που είναι ακόμα σε  δύσκολη θέση.
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η κα.Παγώνη τόνισε ότι «υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας, αλλά είναι ακόμα μακριά», επισημαίνοντας ότι είναι «αδύνατο να φτάσουμε στα 500 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου».
«Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα αργήσει, γιατί αναφέρεται σε δυο εβδομάδες πίσω» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η οποία σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, εξέφρασε την άποψη ότι, «αν ο στόχος μας είναι να πάμε στο 500, η κίνηση γονιών και παππούδων που πάνε τα παιδιά στο σχολείο, θέλει σκέψη» και για αυτό πρότεινε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα.
«Ώστε στις γιορτές να ανοίξει η αγορά.  
Όμως, με τις μάσκες μας, τις αποστάσεις και μεγάλη προσοχή.
Ο καθένας να συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας και να σκεφτεί τους ανθρώπους που δίνουν μάχη στα νοσοκομεία κι ας αποφασίσει ο καθένας πώς θα πράξει» είπε η κα.Παγώνη.

Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Μείωση του ιικού φορτίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη δείχνουν τα αστικά λύματα

Τη θέση ότι εδώ και μια εβδομάδα η ανάλυση των αστικών λυμάτων δείχνει μείωση του ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη διατύπωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως είναι απίθανο στις 30/11 να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση και ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν το πότε θα χαλαρώσει το lockdown.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Δημόπουλος,επικαλούμενος τα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, όπου υπάρχει συγκροτημένη προσπάθεια τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και το ΑΠΘ, τόνισε ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν επισημάνει πως εδώ και μια εβδομάδα υπάρχει μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.
«Πέραν τούτου, σημειώνεται αναστολή αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Δυστυχώς όμως δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφέρειες στην επαρχία.
Ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.
Οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες, ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ.
Ίσως μάλιστα, για μερικές μέρες να παρατηρηθεί το παράδοξο φαινόμενο, ενώ μειώνονται δηλαδή τα κρούσματα, να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι» είπε ο κ.Δημόπουλος.
Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο κ.Δημόπουλος έκανε λόγο για ενθαρρυντικά νέα, τονίζοντας ότι πλέον καλούμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα με την προοπτική ότι σε ένα σύντομο και εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε στη διάθεσή μας όχι μόνο ένα, αλλά πιθανώς και τρία εμβόλια.

Στους 1.815 οι νεκροί

Βαρύς και σήμερα 24/11 ο απολογισμός της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς τριψήφιος αριθμός ασθενών έχασε τη μάχη για τη ζωή.
Με 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους, τα θύματα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν φτάσει 1.815.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.135, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 95.137 (ημερήσια μεταβολή +2.,%), εκ των οποίων 53,3% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 101, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.815 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 562 (71,4% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 95137 κρουσμάτων, 4.840 (5,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 24.679 (25,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών
που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image


Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.269.298 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 166.834 δείγματα.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης