Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden (εκλεγμένος πρόεδρος ΗΠΑ): Είμαστε έτοιμοι να ηγηθούμε πάλι στην παγκόσμια σκηνή – Το νέο στρατηγικό δόγμα

tags :
Biden (εκλεγμένος πρόεδρος ΗΠΑ): Είμαστε έτοιμοι να ηγηθούμε πάλι στην παγκόσμια σκηνή – Το νέο στρατηγικό δόγμα
Τι δήλωσε ο Joe Biden κατά την παρουσίαση της ομάδας της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας - Ποιες οι νέες προτεραιότητες των ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «έτοιμες να ηγηθούν» και πάλι στην παγκόσμια σκηνή δήλωσε o εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι θα αναπτύξει ευρύτατη συνεργασία με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στο εξωτερικό.
Παρουσιάζοντας τη νέα του ομάδα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Obama έδωσε το σήμα ότι σκοπεύει να απομακρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μονομερή ατζέντα «Η Αμερική Πρώτα» του προκατόχου του Donald Trump.
«Η ομάδα αυτή διαθέτει απαράμιλλη εμπειρία και έχει στο ενεργητικό της σημαντικά επιτεύγματα, αντικατοπτρίζει επίσης την ιδέα ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με παλαιές ιδέες και αμετάβλητες πρακτικές», δήλωσε ο Biden, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Πολυμερής διπλωματία

«Είναι μια ομάδα που πιστοποιεί το γεγονός ότι η Αμερική είναι έτοιμη να οδηγήσει τον υπόλοιπο κόσμο, όχι να απομακρυνθεί από αυτόν», δήλωσε ο Biden σε εκδήλωση στο Delaware.
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε μια περισσότερο πολυμερή διπλωματική προσέγγιση και στην αποκατάσταση των σχέσεων με τους συμμάχους της οι οποίες είχαν δεχθεί πλήγμα από την κυβέρνηση Trump.
Ταυτόχρονα θα ακολουθήσει μια πολυμερή προσέγγιση σε θέματα όπως ή κλιματική αλλαγή αναβαθμίζοντας την ρόλο των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Με τη νέα ομάδα που θα διαχειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις και τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ ο Biden δίνει το σήμα της σημασίας που αποδίδει στο δίκτυο των διεθνών συμμαχιών των ΗΠΑ αλλά και του ηγετικού τους ρόλου στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, αυτού που στον Ψυχρό Πόλεμο αποκαλείτο η κοινότητα του «ελεύθερου κόσμου».
Ο Biden ότι προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις «προκλήσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή» αμέσως μετά την ορκωμοσία του.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κατά τις επικοινωνίες που έχει με παγκόσμιους ηγέτες του έκανε εντύπωση «το πόσο ανυπομονούν οι ΗΠΑ να επιβεβαιώσουν τον ιστορικό τους ρόλο τους ως παγκόσμιου ηγέτη στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό αλλά και σε όλο τον κόσμο».
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Linda Thomas-Greenfield που ορίσθηκε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη: «Η Αμερική επέστρεψε, η πολυμέρεια επέστρεψε, η διπλωματία επέστρεψε».

Οι άνθρωποι του προέδρου

Tους υποψήφιους για τις κορυφαίες θέσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ο Joe Biden τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας μία ομάδα έμπειρων στελεχών που έχουν αναλάβει θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να συγκροτήσει το υπουργικό συμβούλιο όπως μεταδίδει το CNBC.
O Joe Biden έχει ήδη ορίσει τον Antony Blinken υπουργό Εξωτερικών του και τον Jake Sullivan σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Alejandro Mayorkas θα ηγηθεί του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και ο Avril Haines αναλαμβάνει διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών.
Η Linda Thomas-Greenfield, αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα διοριστεί πρέσβης στα Ηνωμένων Έθνη, μία θέση με αρμοδιότητες υπουργού στην κυβέρνηση Biden.
Ανακοινώθηκε επίσης ο ορισμός του πρώην υπουργού Εξωτερικών John Kerry ως ειδικού προεδρικού επιτετραμμένου για την κλιματική αλλαγή ενώ για πρώτη φορά επιτετραμμένος για το κλίμα θα συμμετάσχει στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (National Security Council).
«Η Αμερική σύντομα θα έχει μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως επείγουσα απειλή εθνικής ασφάλειας», ανέφερε ο Kerry σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την ανακοίνωση.
«Είμαι υπερήφανος που συνεργάζομαι με τον εκλεγμένο πρόεδρο, τους συμμάχους μας και τους νέους ηγέτες του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος για να αναλάβουμε δράση ως επιτετραμμένος του προέδρου».

To Who is Who του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken και ποιες είναι οι προτεραιότητές του στη διεθνή σκιακέρα.
Ιδού ορισμένα στοιχεία:
Ο Antony Blinken, 58 ετών, γνωστός ως Τόνι, που πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι ένας διπλωμάτης με μακρά εμπειρία, την οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει για να καθησυχάσει τόσο τους Αμερικανούς διπλωμάτες, όσο και τους διεθνείς ηγέτες, μετά από τέσσερα χρόνια στρατηγικής ασυνέπειας και εθνικιστικών χειρισμών της κυβέρνησης Trump.
Ο Blinken άρχισε την καριέρα του στο State Department επί προεδρίας Clinton και διετέλεσε αναπληρωτής ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Obama.
Βρίσκεται στο πλευρό του Biden εδώ και 20 χρόνια.
Βασικός συνεργάτης του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και όταν ο Biden ήταν αντιπρόεδρος, ο Blinken ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του και είχε συμβάλει στην διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην αστάθεια και τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή εκείνης της εποχής.
Η βασική προτεραιότητά του ως υπουργός Εξωτερικών, θα είναι να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην θέση ενός συμμάχου εμπιστοσύνης και να αναζωογονήσει τη σχέση των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ.
Θα επιβεβαιώσει τη θέληση της χώρας να συμμετέχει σε παγκόσμιες συμφωνίες και θεσμούς - περιλαμβανομένης και της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, την Συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν και το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που είχαν αποκηρυχθεί από τον Donald Trump.
«Κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως πλανήτης, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, είτε για την πανδημία, είτε για την εξάπλωση θανατηφόρων όπλων, δεν αντιμετωπίζονται με μονομερείς λύσεις» είχε δηλώσει ο Blinken σε ένα φόρουμ στο Ινστιτούτο Huntchon το περασμένο καλοκαίρι.
«Ακόμα και μία ισχυρή χώρα όπως οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να τα χειριστεί μόνη της»
Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Blinken έχει ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες της ατζέντας του για τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του.
Θα έχει μόλις 15 μέρες για να πετύχει την 5ετή παράταση της συμφωνίας START με την Ρωσία, ένα βήμα το οποίο ο Trump αρνήθηκε αρχικά να κάνει, επιμένοντας ότι η συμφωνία πρέπει να περιλάβει και την Κίνα.
«Φυσικά και θέλουμε τη συμμετοχή της Κίνας στα θέματα ελέγχου των πυρηνικών όπλων, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε στην παράταση της START και να δούμε το θέμα της Κίνας αργότερα» έχει δηλώσει σχετικά ο Blinken.

Η Τουρκία, ο Erdogan και το ΝΑTO

Ο Blinken γνωρίζει πολύ καλά την Τουρκία, την οποία επισκέφθηκε κατά την περίοδο 2015-17, ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς τηn περίοδο εκείνη για τους Κούρδους της Συρίας και ποιον θα προτιμούσε αν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ των Κούρδων και της Τουρκίας είχε απαντήσει: «Η Τουρκία είναι συνεργάτης μας, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή».
Ωστόσο, σε άρθρο που έγραψε για τους New York Times το 2017, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξοπλίσουν του Κούρδους της Συρίας για να νικήσουν στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος – αφήνοντας αιχμές για τη αξιοπιστία της αμερικανικής πολιτικής.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017, τις πρώτες ημέρες δηλαδή που είχε αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Trump.
Παρά τις περί αντιθέτου εκκλήσεις της Άγκυρας, η κυβέρνηση Trump αποφάσισε τελικά τότε να οπλίσει τους Κούρδους εναντίον του ISIS.
H προσέγγιση του Trump με τον Erdogan συντελέστηκε αργότερα -σχεδόν δύο χρόνια μετά- και αφού είχε ηττηθεί ο ISIS και είχε ξεπεραστεί η κρίση στις διμερείς σχέσεις, εξαιτίας της κράτησης από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Andrew Branson.
Συμβιβαστική διάθεση
Τον περασμένο Ιούλιο, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Hudson, ο Blinken πήρε θέση σε σχέση με τις προβληματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών του Biden με τον Τούρκο πρόεδρο.
Τότε δήλωσε ότι δεν θέλει να υποβαθμίσει τις συγκρούσεις που υπάρχουν με την Τουρκία και πώς μετά την εκλογή του Biden προτεραιότητα θα είναι να συναντηθούν οι δύο ηγέτες για «μία άμεση και ανοιχτή συνομιλία».
«Θα θελήσουμε να βρούμε μια παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία», ανέφερε, διευκρινίζοντας όμως ότι το ίδιο θα πρέπει να επιθυμεί και η Τουρκία.
«Έχουμε σαφώς ορισμένα σοβαρά προβλήματα και διαφορές, αλλά θα ήταν πιο σώφρων να βρούμε πεδία στα οποία μπορούμε να εργαστούμε μαζί, όπως για παράδειγμα στη Συρία» δήλωσε.
Διευκρίνισε επιπρόσθετα:
«Νομίζω ότι θα απαιτηθεί μια πολύ άμεση και απλή συζήτηση.
Μπορώ να πω ότι ο Biden έχει μακροχρόνια σχέση με τον πρόεδρο Erdogan.
Ξέρουν ο ένας τον άλλον.
Έχουν άμεση επαφή με πολλά θέματα στο παρελθόν και πιστεύω ότι η σχέση αυτή είναι πολύ σημαντική όταν συνεργαζόμαστε με την Τουρκία.
Νομίζω ότι ο Biden θα ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις, με τον Τούρκο ομόλογό του για να βρούμε τρόπους συνεργασίας σε μία σειρά ζητημάτων».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις δεσμεύσεις της, τη γεωγραφική της θέση και τα συμφέροντά της.
«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθίσταται σημαντική σε οποιοδήποτε ζήτημα, σύγκρουση ή πρωτοβουλία».
Πριν από λίγες εβδομάδες, στις 27 Οκτωβρίου 2020, ο Blinken έκανε μία ανάρτηση στο Twitter σχετικά με την Τουρκία, εκφράζοντας την απογοήτευσή του σχετικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν και του νικητή των τουρκοκυπριακών εκλογών, Ersin Tatar, υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Κυπριακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης