Τελευταία Νέα
Διεθνή

DNB (Κεντρική Τράπεζα Ολλανδίας): Αυξήστε άμεσα τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια

DNB (Κεντρική Τράπεζα Ολλανδίας):  Αυξήστε άμεσα τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια
Επιχειρηματικά δάνεια περίπου 50 δισ. ευρώ στις ολλανδικές τράπεζες παρουσιάζουν καθυστέρηση – Κίνδυνος μετά τη λήξη στα moratoria
Να προχωρήσουν βραχυπρόθεσμα σε διαγραφές δανείων που παρουσιάζουν καθυστέρηση λόγω της κρίσης της πανδημίας προέτρεψε τις ολλανδικές τράπεζες η κεντρική τράπεζα της χώρας DNB (De Nederlandsche Bank) την Τρίτη 24 Νοεμβρίου. 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την EBA τα δάνεια σε μορατόρια της ΕΕ ανέρχονται στα 871 δισ. ευρώ ενώ προτείνεται κεντρική διαχείριση των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων.
Οι ολλανδικές τράπεζες έχουν δάνεια ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάζουν καθυστέρηση πληρωμών εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας και των μέτρων δημόσιας υγείας που σχετίζονται με αυτήν, σημείωσε η DNB.
Προβλέπει επίσης ότι το 1/3 των επιχειρηματικών δανείων δεν θα εξυπηρετούνται κανονικά όταν τελειώσουν τα moratoria.
«Λόγω των καθυστερήσεων στις καταβολές των δόσεων, η κατάσταση στα χαρτιά τώρα φαίνεται πιθανώς πιο ρόδινη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», δήλωσε ο διευθυντής της DNB Frank Elderson.
«Καλούμε λοιπόν τις τράπεζες να εξετάσουν εξονυχιστικά και με σύνεση κάθε δανειακή σύμβαση».
Οι ολλανδικές τράπεζες συνολικά έχουν κάνει προβλέψεις για επισφαλή δάνεια περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2020.
Η DNB σημείωσε ότι ήταν πολύ νωρίς να αποφανθεί για το πόσα δάνεια θα διαγραφούν, αλλά σημείωσε ότι θα πιέσει τις τράπεζες να πραγματοποιήσουν νέες προβλέψεις εγκαίρως, παρά τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την κερδοφορία τους - η οποία έχει ήδη πληγεί από τα χαμηλά επιτόκια και το κόστος των νέων κανονιστικών υποχρεώσεων τους.
«Η χρηματοπιστωτική κρίση μάς έχει διδάξει ότι η αργή αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού δανείων που παρουσιάζουν καθυστέρηση θα εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη», υπογράμμισε η κεντρική τράπεζα.

Κεντρική διαχείριση στις τιτλοποιήσεις συστήνει η ΕΒΑ, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το BN (24 Νοεμβρίου): 

Tην τάση να ελεγχθεί κεντρικά το σύστημα των τιτλοποιήσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες εκφράζει με το σαφέστερο δυνατό τρόπο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών μετά από δάνεια ύψους 871 δισ. ευρώ που έχουν τεθεί σε μορατόρια.
Μόνον ο κεντρικός έλεγχος των τιτλοποιήσεων μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα που να αντισταθμίσουν έστω και μερικώς τις τεκτονικές ζημιές που δημιουργούν τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Ο έλεγχος αυτός αφορά τη μεταφορά σημαντικών κινδύνων στις συναλλαγές τιτλοποίησης, οι οποίοι αν δεν ελεγχθούν κεντρικά μπορεί από τη μία να δημιουργήσουν μεγάλες μεταβολές στην τιμολόγηση ζημιώνοντας τα πιστωτικά ιδρύματα ενώ από την άλλη μπορεί να διαμορφώσουν σημαντικές διαφορές οι οποίες ενδέχεται να τορπιλίσουν και αυτές με τη σειρά τους τα έσοδα.
Η ΕΒΑ προχωράει σε ένα σύνολο λεπτομερών συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εναρμόνιση πρακτικών και διαδικασιών που εφαρμόζονται στην αξιολόγηση της μεταφοράς κινδύνων.
Οι προτάσεις της EBA στοχεύουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της συνέπειας και της προβλεψιμότητας της εποπτικής αξιολόγησης στη μεταφορά σημαντικών κινδύνων SRT σε ότι ισχύει στο τρέχον πλαίσιο τιτλοποίησης.
Τούτο αποτελεί το πρώτο βήμα από την πλευρά των αρχών είτε προκειμένου να ελεγχθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας bad bank είτε για να ελεγχθεί επίσης κεντρικά προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα οχήματα των τιτλοποιήσεων.
Η έκθεση SRT διατυπώνει συστάσεις σε τρεις βασικούς τομείς όπου η μεγαλύτερη εναρμόνιση των εποπτικών πρακτικών θα ενίσχυε την αποτελεσματικότητα και θα βελτίωνε τα αποτελέσματα σύγκλισης των εποπτικών αξιολογήσεων SRT:
-αξιολόγηση των διαρθρωτικών χαρακτηριστικών των συναλλαγών τιτλοποίησης •
-εφαρμογή των ποσοτικών δοκιμών μεταφοράς σημαντικών κινδύνων SRT •
-εποπτική διαδικασία για την αξιολόγηση του SRT σε μεμονωμένες συναλλαγές.

Η στόχευση

Οι συστάσεις για την εποπτική διαδικασία στοχεύουν στη διευκόλυνση και επιτάχυνση της λήψης εποπτικών αποφάσεων σχετικά με την μεταφορά κινδύνων, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα και η πληρότητα της αξιολόγησης. Η σαφής ταξινόμηση σύνθετων δομικών χαρακτηριστικών μεταξύ εκείνων που δεν είναι επιλέξιμα για μεταφορά κινδύνων και εκείνων που πρέπει να συμμορφωθούν με ένα σύνολο διασφαλίσεων για μια γρήγορη αξιολόγηση, θα παρέχει σαφήνεια στους συμμετέχοντες στην αγορά και θα υποστηρίξει μια αποτελεσματική εποπτική αξιολόγηση.
Επιπλέον, η ΕΑΤ έχει εντοπίσει ελλείψεις σε ορισμένες διατάξεις του Κανονισμού Κεφαλαιακών ΑπαιτήσεωνCRR που ισχύουν επί του παρόντος και είναι επιζήμιες για την αποτελεσματικότητα της εποπτικής αξιολόγησης της της μεταφοράς σημαντικών κινδύνων.

Μια ενδιαφέρουσα στατιστική

Ο ορυμαγδός των κόκκινων δανείων διαμορφώνει μια πραγματικότητα που τα μορατόρια επιδεινώνουν σθεναρά. Επομένως η προετοιμασία από πλευράς θεσμών κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
Σύμφωνα με στοιχεία της EBA από τον Ιούνιο του 2020, ο ονομαστικός όγκος δανείων ύψους 871 δισεκατομμυρίων ευρώ εισήλθαν σε μορατόρια και περιλαμβάνουν το 6% των συνολικών δανείων των τραπεζών και περίπου το 7,5% των συνολικών δανείων προς νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Συνολικά, στο 16% των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων εισήλθαν σε μορατόριουμ, ακολουθούμενο από το 12% των δανείων επί εμπορικών ακινήτων (CRE) και το 7% των στεγαστικών δανείων.
Η χρήση των μορατορίων ήταν ευρέως διασκορπισμένη γεωγραφικά και σε επίπεδο τραπεζώνμε μερικές τράπεζες να αναφέρουν ότι σχεδόν το 50% των συνολικών δανείων τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπόκεινται σε μορατόρια.
Οι κυπριακές, ουγγρικές και πορτογαλικές τράπεζες ανέφεραν το υψηλότερο μερίδιο δανείων που υπόκεινται σε μορατόρια. Γαλλικές, ισπανικές και ιταλικές τράπεζες ανέφεραν τον υψηλότερο όγκο δανείων που υπόκεινται σε μορατόρια.
Από τον Ιούνιο του 2020, περίπου το 50% των δανείων υπό αναστολή έπρεπε να λήξει πριν από τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ το 85% των δανείων έπρεπε να λήξει πριν από τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, λόγω του δεύτερου κύματος του COVID-19, ορισμένες χώρες έχουν έχει ήδη ανακοινώσει μια αυτόματη επέκταση των μορατορίων πέρα από το τέλος του έτους.
Η ΕΒΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Ενώ ο δείκτης NPL για δάνεια που υπόκεινται σε μορατόρια ήταν 2,5% (ελαφρώς χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ 2,9% για όλα τα δάνεια), περίπου το 17% των δανείων υπό μορατόρια ταξινομήθηκαν στο στάδιο 2, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του μεριδίου για το σύνολο των δανείων .
Οι τράπεζες πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και να αξιολογούν συνεχώς την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων αυτών των ανοιγμάτων.
Η κάλυψη στην ΕΕ εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς μορατορίου που δεν έχουν λήξει ήταν κάτω από 1,5%
σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο του δείκτη κάλυψης για το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων (κάτω από 0,5%),
και μόνο τράπεζες στη Ρουμανία (4,7%), τη Βουλγαρία (3,5%), την Ελλάδα (3,2%) και την Κροατία (3,0%) έχουν δείκτη κάλυψης των εξυπηρετούμενων δανείων υψηλότερο του 3%.

181 δισ. ευρώ νέα δάνεια με εγγυήσεις

Από τον Ιούνιο του 2020, τα νέα δάνεια που φέρουν εγγυήσεις δημοσίου ανέρχονταν σε 181 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 1,2% του συνόλου των δανείων.
Αυτά τα δάνεια χορηγήθηκαν κυρίως ( σε ποσοστό 95%) σε επιχειρήσεις
Οι τράπεζες στην Ισπανία είχαν το υψηλότερο μερίδιο νέων δανείων που υπόκεινται σε εγγυήσεις σε σχέση με το σύνολο των δανείων τους , ενώ τράπεζες στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ανέφεραν επίσης σημαντικούς όγκους.
Οι τράπεζες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν πολύ χαμηλό όγκο και ορισμένες χώρες δεν υπήρχαν τέτοια δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης