Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία είναι νικήτρια του πολέμου στη Λιβύη, αναφέρει μελέτη του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής

Η Τουρκία είναι νικήτρια του πολέμου στη Λιβύη, αναφέρει μελέτη του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής
Η αποφασιστική ανάπτυξη των αεροσκαφών της Τουρκίας  και των αντιαεροπορικών της δυνατοτήτων στην Λιβύη, πιθανότατα να μελετηθεί καιμιμηθεί από άλλες χώρες, γράφουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας
Οι ξένοι «παίκτες» είχαν μεν σημαντική συμμετοχή στην κρίση της Λιβύης και στον τελευταίο γύρο του πολέμου για την κατάκτηση της πρωτεύουσας, την Τρίπολη, αλλά η Τουρκία αναδείχθηκε νικήτρια με τις τακτικές της σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής που επικαλείται η Daily Sabah .

Σημειώνοντας ότι ο πόλεμος για την πρωτεύουσα Τρίπολη διεξήχθη κυρίως αεροπορικά και διοικούνταν από ξένους παράγοντες, το έγγραφο εξωτερικής πολιτικής με τίτλο « Γυρίζοντας την παλίρροια: Πώς η Τουρκία κέρδισε τον πόλεμο για την Τρίπολη » των Jason Pack και Wolfgang Pusztai υποστηρίζει ότι ο πόλεμος «ουσιαστικά κερδίθηκε» από τους Τούρκους. 

Η συμμετοχή της Τουρκίας

Τον Ιανουάριο του 2020, η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει στρατιώτες στη Λιβύη αφού το Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Λιβύης για τουρκικά στρατεύματα.
Η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνίες τον Νοέμβριο του 2020, οι οποίες περιγράφουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας και θαλάσσιων υποθέσεων, εξοργίζοντας μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης γράφει η DS.
«Ο διπλωματικός ελιγμός εμποδίζει τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους να εκμεταλλεύονται μονομερώς ενεργειακούς πόρους στην περιοχή» σημειώνει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα προκαλώντας.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) υπέβαλε επίσημο αίτημα για υποστήριξη «δια αέρος, εδάφους και μέσω θαλάσσης» από τον τουρκικό στρατό για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση μιας επίθεσης από δυνάμεις υπερ του στρατηγού Khalifa Haftar, ο οποίος προσπαθούσε να αναλάβει τον έλεγχο την πρωτεύουσα, την Τρίπολη.
Η Τουρκία υποστηρίζει το GNA, το οποίο υποστηρίζεται επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη, κατά της πολιτοφυλακής και των μισθοφόρων του Haftar.
Ο  Pack είπε ότι αντιτίθεται να αναφέρει τον πόλεμο στη Λιβύη ως πόλεμο μεσολάβησης, λέγοντας ότι ήταν ένας διασυνοριακός πόλεμος και ότι «θα μπορούσαμε να δούμε να διεξάγονται με αυτόν τον τρόπο πόλεμοι στο μέλλον» αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου.

Ισχυρίζεται ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αποδίδουν μεγάλη σημασία στους ξένους μισθοφόρους είναι «παραπλανητικά».
Σύμφωνα με τη μελέτη, η εναέρια κυριαρχία του Hafter βασίστηκε κυρίως σε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και εξειδικευμένη βοήθεια από drone των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) το 2019.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Αναφερόμενη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Ιανουάριο του 2020 με επικεφαλής την Τουρκία και τη Ρωσία ως «σημείο καμπής», η μελέτη αναφέρει ότι ο Haftar ντροπιάζει τον Ρώσο πρόεδρο Putin, μη υπογράφοντας τη συμφωνία.
Η εναέρια κυριαρχία του Haftar εξαφανίστηκε σύντομα από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν επίσης ότι ο πόλεμος της Τρίπολης ήταν ένα «νέο είδος στρατιωτικής σύγκρουσης» και ότι η αποφασιστική ανάπτυξη των αεροσκαφών της Τουρκίας και των αντιαεροπορικών της δυνατοτήτων πιθανότατα θα μελετηθεί και θα μιμηθεί από άλλες χώρες...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης