Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Πλήγμα για την Ευρώπη τα νέα lockdowns, αλλά μικρότερο από του πρώτου κύματος

Oxford Economics: Πλήγμα για την Ευρώπη τα νέα lockdowns, αλλά μικρότερο από του πρώτου κύματος
Το πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι μικρότερο σε σχέση με το β΄τρίμηνο
Η επιβολή των νέων lockdowns αποτελεί πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά μικρότερο από του πρώτου κύματος τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics.
Όπως εξηγούν, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, τα νέα περιοριστικά μέτρα επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει 2,6% στο δ΄τρίμηνο.
Ωστόσο, εκτιμούν ότι το πλήγμα θα είναι μικρότερο σε σχέση με το β΄τρίμηνο, λόγω των μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις, αλλά και των θετικών εξελίξεων από το μέτωπο για την ανάπτυξη των εμβολίων.
Οι τελευταίοι περιορισμοί δεν είναι τόσο σοβαροί όσο κατά το πρώτο κύμα, επομένως ο δείκτης των επιπτώσεων (lockdown stringency index, θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα της άνοιξης.
Με βάση την ισχυρή συσχέτιση του δείκτη με την αύξηση του ΑΕΠ από την αρχή της πανδημίας, αυτό υποστηρίζει την αρχική πρόβλεψη της Oxford Economics για σημαντική αλλά περιορισμένη πτώση της δραστηριότητας.
Οι αναλυτές εντοπίζουν ωστόσο σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών -μελών της Ευρωζώνης.
Image
«Όχι» στην πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Οι αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Αυστρία, και σχετικά ηπιότερη στη Γερμανία και τη Φινλανδία.
Τα νέα μέτρα στήριξης  είναι επίσης καλύτερα στοχευμένα.
Ωστόσο, κρίνοντας από την τελευταία δυναμική της πανδημίας, τα σχέδια των κυβερνήσεων να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις αρχές Δεκεμβρίου φαντάζουν αισιόδοξα.
Τα λιγότερο αυστηρά μέτρα απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού.
Επομένως, η πρόωρη χαλάρωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα κρύβει κινδύνους, επειδή τα εμβόλια δεν θα διανεμηθούν ευρέως πριν από τα μέσα του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης