Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Το σχέδιο για τα Χριστούγεννα - Επιφυλάξεις από την καγκελαρία για το όριο των 10 ατόμων

Γερμανία: Το σχέδιο για τα Χριστούγεννα - Επιφυλάξεις από την καγκελαρία για το όριο των 10 ατόμων
Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αναμένεται να συζητήσουν τα σχέδιά τους με την καγκελάριο Angela Merkel αύριο Τετάρτη
(upd) To σχέδιο για τη χαλάρωση των περιορισμών εν όψει των εορτασμών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επεξεργάζεται η Γερμανία.
Μετά τη συμφωνία των περισσοτέρων ομοσπονδιακών κρατιδίων για μια κοινή γραμμή ως προς τους κανόνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού στην περίοδο των γιορτών, η καγκελαρία εξέφρασε τον σκεπτικισμό της σχετικά με ορισμένα σημεία.
Συγκεκριμένα, «οι προγραμματισμένοι περιορισμοί επαφών δεν είναι αρκετά αυστηροί για την καγκελαρία», αναφέρει το οικονομικό περιοδικό «Business Insider», επικαλούμενο κύκλους των συμμετασχόντων κρατιδίων.
Τα περισσότερα (κρατίδια) έχουν μεν συμφωνήσει ότι από την 1η Δεκεμβρίου ότι θα μπορεί να συναντηθεί ιδιωτικά κάποιος μόνο με μια οικογένεια και ότι συνολικά δεν θα ξεπερνούν τα πέντε άτομα άνω των 14 ετών, αλλά από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου συμφώνησαν να γίνει μια εξαίρεση: κατά το διάστημα αυτό θα επιτρέπονται συναντήσεις με φίλους και γνωστούς και μάλιστα συναντήσεις έως και δέκα ατόμων, ενώ ο αριθμός των οικογενειών δεν προκαθορίζεται. (Το κρατίδιο της Βόρειας Γερμανίας Σλέσβιχ-Χολστάιν έχει μάλιστα ήδη ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει ιδιωτικές συγκεντρώσεις έως και δέκα ατόμων κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου). Αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί την καγκελαρία, σύμφωνα με κύκλους των πρωθυπουργών των κρατιδίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του εν λόγω περιοδικού, η καγκελαρία επιμένει ότι οι συναντήσεις θα πρέπει να είναι δυνατές με μία και μόνο οικογένεια.
Ωστόσο, τα κρατίδια δεν το θεωρούν αυτό πρακτικό.
Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι το ανώτατο όριο για τις συναντήσεις μεταξύ 23 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου να μειωθεί από δέκα σε πέντε άτομα.

Σύσκεψη υπό την καγκελάριο Merkel

Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αναμένεται να συζητήσουν τα σχέδιά τους με την καγκελάριο Angela Merkel αύριο Τετάρτη.
Ο δήμαρχος του Βερολίνου Michael Mueller  δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD πως είναι πεπεισμένος ότι τα μέτρα, στα οποία συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί αργά χθες Δευτέρα το βράδυ, θα υιοθετηθούν.
Οι πρωθυπουργοί δύο κρατιδίων δήλωσαν επίσης ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία να παραταθεί ένα «ελαφρύ lockdown» σε εθνικό επίπεδο ως τις 20 Δεκεμβρίου για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού ώστε να καταστούν δυνατές οι οικογενειακές συγκεντρώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η Γερμανία έκλεισε τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης στις 2 Νοεμβρίου για έναν μήνα. Τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά ενώ η συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις έχει περιοριστεί σε έως 10 πρόσωπα από δύο νοικοκυριά.
 
Τι προβλέπει το σχέδιο

Βάσει των νέων σχεδίων, η συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστεί σε έως 5 ανθρώπους ως την περίοδο των Χριστουγέννων. Επιπροσθέτως θα απαγορευτεί η ρίψη πυροτεχνημάτων σε δημόσιους χώρους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά την συγκέντρωση πολλών ανθρώπων.
Η χαλάρωση των μέτρων στη διάρκεια των Χριστουγέννων αποσκοπεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στις οικογένειες, σύμφωνα με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων.
"Οι εορτασμοί για τα Χριστούγεννα και οι άλλοι για το τέλος του έτους θα πρέπει να καταστούν δυνατοί υπό τη μορφή γιορτών με την οικογένεια και φίλους ακόμη κι αυτήν την ασυνήθιστη χρονιά, αν και σε μικρότερη κλίμακα", αναφέρεται στο προσχέδιο των κρατιδίων.
Οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν επίσης για την παράταση και για τον Δεκέμβριο της βοήθειας για τις εταιρείες που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Νοέμβριο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης