Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ +0,35% στις 702 μον. με ΕΤΕ -4% - Κρίσιμοι καταλύτες η διάσπαση των 400 μον. στις τράπεζες και ο MSCI στις 30/11

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ +0,35% στις 702 μον. με ΕΤΕ -4% - Κρίσιμοι καταλύτες η διάσπαση των 400 μον. στις τράπεζες και ο MSCI στις 30/11
Ο Γενικός Δείκτης πλησίον στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων ενώ η αύξηση συναλλαγών είναι απαραίτητη για νέα υψηλά
(upd14)Συντήρηση δυνάμεων καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 702 μονάδες, με στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Τέρνα Ενεργειακή +4,17%, Jumbo +3,58%, ΕΛΠΕ +2,54%, ΟΠΑΠ +2,38% ....ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες στο πλαίσιο κατοχύρωσης κερδών με τις συναλλαγές να ενισχύονται στις δημοπρασίες.
Ωστόσο, στις δημοπρασίες οι τράπεζες περιόρισαν τις απώλειες με εξαίρεση την Εθνική που έκλεισε με απώλειες -4,15% από χαμηλό ημέρας -5,64% .

Σε γενικές γραμμές η επενδυτική ψυχολογία έχει αλλάξει και εστιάζεται στις ελπίδες για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, παρά τα lockdown απόρροια της έξαρσης των κρουσμάτων και τις προειδοποιήσεις για τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, θετικά επιδρά και η έναρξη της προεδρικής μετάβασης στις ΗΠΑ καθώς ο D. Trump έδωσε τελικά  το πράσινο φως για να αρχίσει η  μεταβίβαση της εξουσίας στον Joe Biden, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζει την κυβέρνησή του.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 702 μονάδες, πλησίον στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα είναι η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 378 μονάδες με εμφανή τη δυσκολία να προσεγγίσει την ισχυρή αντίσταση των 400 μονάδων ενώ κρίσιμος καταλύτης θεωρείται το rebalancing του MSCI στις 30/11 όπου αναμένονται 7-8 εκατ. εκροές.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία
αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI υποβαθμίστηκε η Μotor Oil στον δείκτη των Small Caps, προστέθηκαν τα ΕΛΠΕ και αφαιρέθηκε η ΕΧΑΕ ενώ στον δείκτη MSCI Standard Greece απέμειναν μόνο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo με τις αλλάγες να ισχύουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.
Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Εθνική -4,15% ενώ στις δημοπρασίες περιόρισαν τις απώλειες Πειραιώς -0,93% και Eurobank -0,36% ενώ με οριακά κέρδη +0,21% έκλεισε η Αlpha Bank -0,20%.
Ουδετερότητα (neutral) συστήνουν για τη μετοχή της τρ. Πειραιώς οι Goldman Sachs και JP Morgan, ωστόσο οι τιμές στόχοι που δίνουν έχουν μεγάλη διαφορά.
Ειδικότερα, η JP Morgan δίνει τιμή στόχο στα 2 ευρώ, ενώ η Goldman Sachs τοποθετεί την τιμή στόχο στα 0,95 ευρώ.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Τέρνα Ενεργειακή +4,17%, Jumbo +3,58%, Sarantis +2,83%...ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΥΔΑΠ -2,06%, Φουρλής -1,9% και ΕΧΑΕ -1,24%.
Ζημίες 187,1 εκατ. στο εννεάμηνο του 2020 ανακοίνωσε η Aegean Airlines με πτώση 67% στον κύκλο εργασιών.
Ο Όμιλος FOURLIS το τρίτο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε κέρδη μετά φόρων 4,2 εκατ., ενώ για το σύνολο του εννεάμηνου παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους 3,1 εκατ.
Οι τράπεζες μετά από ένα μεγάλο διάστημα απαξίωσης μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών με σωρευτικά κέρδη 62,27% τον τρέχοντα μήνα ενώ για να φτάσουν στα επίπεδα των αρχών του 2020 υπολείπονται ποσοστό 53,35%
Το 2021 θα διαδραματιστεί το τελευταίο επεισόδιο εξυγίανσης, οπότε ουσιαστικά θα φθάσουν στο σημείο μηδέν, όπου ένα γενναίο restart θα ξεκινήσει με προοπτική… οι τραπεζικές μετοχές να αρχίσουν να προσφέρουν πραγματικές υπεραξίες.
Αρχικά θα  απαιτηθεί ένας ακόμη κύκλος εξυγίανσης με Ηρακλή 2 ώστε τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών να μειωθούν από 60 δισεκ. κάτω από 8 δισεκ. σε όλες τις τράπεζες ενώ σε επόμενη φάση θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Μετά από αυτόν τον τελευταίο κύκλο των δύο επεισοδίων θα ξεκινήσει μιας περίοδος τραπεζικής ανάκαμψης με όρους χρηματιστηριακούς, κερδών, επέκτασης ισολογισμών και συνεισφοράς της οικονομίας.
Το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ να συμμετάσχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου και στη συνέχεια μέσω placement μέσω διάθεσης μετοχών σε διεθνείς επενδυτές ή σχήματα μετόχων και επενδυτών, η συμμετοχή του δημοσίου να μειωθεί ή εξαλειφθεί.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα - Νέο ιστορικό χαμηλό στο ιταλικό 10ετές

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 24/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές ομόλογο στο 0,66% -  με ιστορικό χαμηλό στις 18/11 στο 0,621% - ενώ το ιταλικό 10ετές ομόλογο κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,57% με το μεταξύ τους spread στις 9 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 114 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,43% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,63%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Πειραιώς +5,37%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,57% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +1,02%.
Λίγο πριν τς 16:30, με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική -4,39, Πειραιώς -3,24%.... o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,63% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,33%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,35% στις 702 μονάδες έχοντας υψηλό στις 707,54 μονάδες και χαμηλό 698,12 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 47 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 34 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγες αξίας 3,24 εκατ. ευρώ και όγκου 5,34 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο και η Πειραιώς 171 χιλ. τεμάχια αξίας 175 χιλ. ευρώ.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 5,1 εκατ. τεμάχια αξίας 2,45 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 70 χιλ. τεμάχια αξίας 603 χιλ. ευρώ.  

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 702 μονάδες , πλησίον στο  τεχνικό και ψυχολογικά σημείο των 700 μονάδων και ακολουθούν οι 710- 715 μονάδες, οι 725 μονάδες  και ακολουθεί η  ισχυρή αντίσταση των 740 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 690, οι 670 μονάδες και οι 650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 385 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 350-345 μονάδες και ακολουθούν οι 335 -325 μονάδες και ακολουθούν οι 315 μονάδες και οι 300 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 385-395 μονάδες, και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 400 μονάδων και οι 420 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Μετά την μετατροπή του Cocos της Πειραιώς  των 2,040 δισεκ. σε μετοχές από 26,4% το ποσοστό του  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  θα φθάσει στο 61,34% έχει αποφασίσει να ακολουθήσει – σε γνώση της κυβέρνησης – .... το μοντέλο του Hank Paulson υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ το 2008 στην εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σύμφωνα με αυτό πήρε μια απόφαση μεταξύ άλλων να ενισχύσει κεφαλαιακά την Citigroup και την ασφαλιστική AIG και υπήρξε προσωρινά κρατικοποίηση της Citigroup και της AIG.
Η Citigroup εθνικοποιήθηκε και μετά από 2 χρόνια το αμερικανικό δημόσιο άρχισε να πουλάει τις μετοχές που είχε αποκτήσει στην τότε Citigroup που είχε σχεδόν 2 τρισεκ. δολάρια ενεργητικό κερδίζοντας 12,4 δισεκ. δολάρια με την μορφή placement διάθεσης μετοχών σε επενδυτές.
Πρακτικά θα υπάρξουν δύο κινήσεις από την μια η Πειραιώς θα αναζητήσει 2 δισεκ. χωρίς αύξηση κεφαλαίου και ταυτόχρονα με την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 1,5 με 2 δισεκ. όχι 700 ή 800 εκατ για να θωρακιστεί η Πειραιώς και μετά την ολοκλήρωση των κινήσεων αυτών θα ακολουθήσει η διάθεση μετοχών μέσω placemment σε επενδυτές.
Προϋπόθεση να ψηφιστεί ο νέος νόμος που θα επιτρέπει την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις αυξήσεις κεφαλαίου, εξέλιξη που αναμένεται περί  Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2021.
Σε φάση επιτάχυνσης της τιτλοποίησης 6,35 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων NPEs, βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα με στόχο έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2020 να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις για τις κρατικές εγγυήσεις.
H διοίκηση Μυλωνά έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Με βάση πληροφορίες η κεφαλαιακή επίδραση από αυτή την διαδικασία εκτιμάται στα 880 εκατ θα είναι η μικρότερη κεφαλαιακή επίδραση από τιτλοποίηση κυρίως λόγω της σύνθεσης των NPEs και βεβαίως του coverage ratio του δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
Αν και είναι νωρίς να αναφέρεται ποιος θα διεκδικήσει την τιτλοποίηση της Εθνικής τράπεζας – δεν θα ακολουθήσει η Εθνική σχέδιο απόσχισης όπως όλες οι άλλες τράπεζες – αλλά το πιθανότερο είναι να καταλήξει στην dovalue…χωρίς να αποκλείεται και εμπλοκή της Pimco.
Επίσης από τις επαφές στο διοικητικό συμβούλιο, τις παρουσιάσεις που κάνει η Εθνική τράπεζα στο βασικό μέτοχο το ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν πλήρως αποκατασταθεί και υπάρχει καλό πνεύμα συνεργασίας.

Η επικαιρότητα

Από τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία και πιθανότατα και στη Γερμανία καθώς εκτιμάται ότι έως τότε θα έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες – FDA στις ΗΠΑ και ΕΜΑ στην ΕΕ – το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ενώ αργότερα εντός του μήνα αναμένεται να υπάρξει έγκριση και του εμβολίου της Moderna.
Εφόσον τα εμβόλια αυτά λάβουν έγκριση, αναμένεται να εκκινήσει ένας άνευ προηγουμένου αγώνας δρόμου προκειμένου αυτά να φτάσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ανάλογα με τη δοσολογία του εμβολίου.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23/11 ότι το εμβόλιο είναι κατά μέσο όρο κατά 70% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.
Μόνο που η αποτελεσματικότητα αυξάνεται στο 90% όταν η πρώτη από τις δύο δόσεις χορηγηθεί μισή, ενώ πέφτει στο 62% όταν η πρώτη δόση χορηγηθεί ολόκληρη.
Και ενώ όλοι αναμένουν με αγωνία την έναρξη των εμβολιασμών προκειμένου να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς, η επιδημία εξαπλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη τα περισσότερα κράτη προσανατολίζονται στο να χαλαρώσουν κάπως τα περιοριστικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων, αν και η Γερμανία αναμένεται να διατηρήσει αρκετά αυστηρούς περιορισμούς στις συναθροίσεις.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 59.342.857 και οι νεκροί σε 1.399.373.
Στην Ελλάδα, το βλέμμα της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι στραμμένο στις επόμενες έξι ημέρες που απομένουν έως τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να καταλήξουν σε μια ασφαλή εκτίμηση για το πώς εξελίσσεται η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ήδη αρχίζει να φαίνεται μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, γεγονός που οφείλεται στην επιβολή του lockdown, αν και υπογραμμίζεται πως ο ρυθμός βελτίωσης είναι πολύ πιο αργός στη βόρεια Ελλάδα, η οποία φέρει και το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.
Ο παράγοντας που θα κρίνει τα πάντα, όπως το εάν και το πότε θα ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία, είναι οι αντοχές του ΕΣΥ.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις και μειωθούν τα κρούσματα, περιοριστεί η διασπορά του ιού και «πέσει» σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες ημέρες, τότε η «ιδανική» ημερομηνία επανεκκίνησης θα μπορούσε να είναι η 7η Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσει στις 15/12 το λιανεμπόριο.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, πιθανότατα στις 21/12 αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, με πολύ αυστηρούς, ωστόσο, περιορισμούς.
Επιπρόσθετα, κλειστά θα παραμείνουν σε όλη την περίοδο των γιορτών τα μπαρ, ώστε να αποφευχθεί τυχόν συγκέντρωση ατόμων -κυρίως νεαρών- ενώ οι απαγορεύσεις θα δοκιμάσουν για άλλη μια φορά την αντοχή των παραδόσεων.
Ακολουθώντας την πεπατημένη του Πάσχα, απαγορευτικό θα ισχύσει τις ημέρες των Χριστουγέννων για τυχόν ρεβεγιόν κατ’ οίκον, αφού θα τεθούν σε εφαρμογή περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, ως απόρροια των αλλαγών του 2020.
Όλα αυτά όμως τελούν πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, τα οποία είναι και αυτά που θα καθορίσουν το πώς θα κυλήσουν τα φετινά Χριστούγεννα, τα οποία πάντως θα μοιάζουν αρκετά με το τελευταίο Πάσχα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93.006 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 1.714.

Aνοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 24/11 οι περισσότερες αγορές ειδικότερα το χρηματιστήριο στο Τόκιο την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την αργία.
Το κλίμα στις αγορές της Ασίας επηρεάστηκε από την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Donald Trump στην ομάδα του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Joe Biden, αλλά και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,5%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,34%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,25%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,58%

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται σήμερα 24/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το «πράσινο φως» από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο Joe Biden, ενώ στήριξη στις αγορές προσφέρουν και οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,9%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,3% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,3%, ο S&P στο +0,90%, ο Nasdaq στο +0,25% και το ETF GREC με κέρδη +0,45% ( 22,11 δολ.) .

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα  - Στο επίκεντρο η Εθνική -4%

Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ στις δημοπρασίες περιόρισαν τις απώλειες πλην της Εθνικής που έκλεισε με σημαντικές απώλειες.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,3850 ευρώ, με πτώση -4,15% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,68 ευρώ, με άνοδο +0,21%, με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,07 ευρώ, με πτώση -0,93% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 467 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4742 ευρώ, με πτώση -0,36% με όγκο 14,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6050 ευρώ, με πτώση -1,47% και με κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2065 ευρώ, με πτώση -0,24% και όγκο 303 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις  στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές  

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή +4,17%, Jumbo, Sarantis +2,83%, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα υποχώρησαν ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, ΕΧΑΕ.
H Coca Cola έκελισε στα 24,90 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση στα 9,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,24 ευρώ, με άνοδο +1,07% και αποτίμηση 6,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,98 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 1,39 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3950 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 556 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,60 ευρώ, με άνοδο +2,38% και αποτίμηση 2,94 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,24 ευρώ, με άνοδο +2,54% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,9650 ευρώ, με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,41 ευρώ, με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,46 ευρώ, με άνοδο +3,58% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,66 ευρώ, με πτώση -2,06% και κεφαλαιοποίηση 709 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,62 ευρώ, με πτώση -1,9%  και κεφαλαιοποίηση 188 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0356 ευρώ, με πτώση -6,32% και κεφαλαιοποίηση 33 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,66% - Νέο ιστορικό χαμηλό στο ιταλικό 10ετές

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 24/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ το ιταλικό 10ετές κατέγραψςε νέο ιστορικό χαμηλό.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε στις 18/11 σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,621% καθώς οι τιμές τεχνηέντως διαμορφώνονται λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοινώσεις από την Moderna και την Pfizer/Biontech για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,66% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,58%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,66% με το αμερικανικό 10ετές 0,87% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 63 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,66% και απόδοση πώλησης 0,64%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 18 Νοεμβρίου με απόδοση 0,621%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,00% σημειώθηκε στις 18 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης από 125 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 115 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,14% ή 114 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης - Nέο ιστορικό χαμηλό στο ιταλικό 10ετές 

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 24/11 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης ενώ στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,568%
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το εμβόλιο, που αναπτύσσουν η Moderna, Pfizer –BioNTech, Astrazaneca ……
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 24 Νοεμβρίου 2020 στο 0,57%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/11/2020 στο -0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,03% σε το ιστορικό χαμηλό στο 0,021 σημειώθηκε στις 23 Nοεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,07% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,57% και με ιστορικό χαμηλό 0,568% νωρίτερα στις 24 οεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,21%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020 στο 0,198%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης