Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της απέναντι στην Τουρκία - Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες στη Μεσόγειο

Cavusoglu: Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της απέναντι στην Τουρκία - Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες στη Μεσόγειο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε άνοιγμα στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden
Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020.
«Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την ΕΕ  «να κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση».
Εν τω μεταξύ, ο Cavusoglu έκανε ακόμα ένα άνοιγμα στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, λέγοντας: «Η Τουρκία θα καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να οδηγήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θετική κατεύθυνση βάσει στρατηγικών συμφερόντων».

Οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του, ότι οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται.
Τα ερευνητικά μας πλοία Oruc Reis και Barbaros συνεχίζουν τις δραστηριότητες έρευνας τους στη δική μας υφαλοκρηπίδα.
Η Ελλάδα αντιδρά στις δραστηριότητες του Oruc Reis προβάλλοντας μαξιμαλιστικά επιχειρήματα.
Ωστόσο αυτές οι αντιρρήσεις δεν έχουν αξία», δήλωσε αμφισβητώντας -για πολλοστή φορά- τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο.
Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες.
Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, κι εμείς είμαστε έτοιμοι».

Το κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι, «προτεραιότητά μας είναι η δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη επίλυσή του για να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του τ/κ λαού».
Προς αυτή την κατεύθυνση, «επιδείξαμε μέχρι σήμερα ειλικρίνεια και καλή πρόθεση.
Ωστόσο υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί που δεν βλέπει την τ/κ κοινότητα ως ίση και μάλιστα την αγνοεί.
Ο στόχος αυτής της νοοτροπίας δεν είναι ο διαμοιρασμός, είναι η επικυριαρχία.
Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν πάνω από 50 χρόνια είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας», ανέφερε.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό.
Είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε στο εξής.
Ούτε εμείς, ούτε οι Τ/κ έχουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια για να διαπραγματευτούμε ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση.
Στην επόμενη περίοδο αναμένουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ Guterres να επικοινωνήσει με τα αρμόδια μέρη για την άτυπη συνάντηση των πέντε συν τα ΗΕ.
Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα στα μέρη να παρουσιάσουν με καθαρό τρόπο τα οράματα τους για τη λύση.
Όλοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και στο πλαίσιο της λύσης να αξιολογήσουν χωρίς προκαταλήψεις τι είναι δυνατόν και τι δεν είναι.
Εμείς με αυτή την αντίληψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης