Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Ευελιξία και το 2021 - Θα ρίξουμε χρήματα και στο γ΄κύμα - Όχι σε νέα μνημόνια

Σταϊκούρας: Ευελιξία και το 2021 - Θα ρίξουμε χρήματα και στο γ΄κύμα - Όχι σε νέα μνημόνια
O υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια
Για διατήρηση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2021 έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ρίξει χρήματα και στο γ΄κύμα της πανδημίας, εφόσον χρειαστεί.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια.
Για την Aegean είπε ότι έγινε δίκαιος επιμερισμός της χρηματοδότησης από το κράτος και την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ είπε πως το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που έδωσε στην εταιρία, ενώ αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς τόνισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει ενεργά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λέγοντας ότι δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή εάν χρειαστεί.
Σημείωσε ότι η δυναμική της οικονομίας ακολουθεί την δυναμική της υγειονομικής κρίσης ενώ ξεκαθάρισε ότι πλειστηριασμοί δεν γίνονται όσο υπάρχει το lockdown
Για τα κοινωνικά επιδόματα ανέφερε πως το 2021 θα είναι αυξημένα κατά 600 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2020.
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός τόνισε ότι περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες ουσιαστικά θα επιδοτηθούν.
Σε ότι αφορά την ρήτρα διαφυγής για τις χώρες που είναι σε ενισχυμένη εποπτεία όπως η Ελλάδα είπε πως θα υπάρξει αξιολόγηση στο τέλος του χρόνου και εκτίμησε πως θα είναι θετική.

Πιθανή μία νέα ρύθμιση 100-120 δόσεων, «πάγωμα» του νέου πτωχευτικού

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100- 120 δόσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη επαναφορά σχήματος 120 δόσεων, δήλωσε ότι «προφανώς σκέψεις υπάρχουν πολλές σε συνάρτηση με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, τις συζητάμε με τους θεσμούς».
Ωστόσο, οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών δεν αναμένονται πριν το τέλος του α' τριμήνου του 2021, όταν και εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ενώ, ο κ. Σταϊκούρας απαρίθμησε τις έως σήμερα πρωτοβουλίες για το «πάγωμα» των χρεών που δημιουργήθηκαν στο πρώτο lockdown και την έναρξη εξόφλησης τον Απρίλιο 2021 σε 12- 24 δόσεις, την αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν μέσα στην πανδημία και τη μετάθεση δόσεων ρυθμισμένων οφειλών στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.
Παράλληλα, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και παράτασης στην έναρξη εφαρμογής των νέων διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα, καθώς δήλωσε πως «ο νόμος θα υλοποιηθεί όταν θα είναι έτοιμες όλες οι υπουργικές αποφάσεις και θα συνεκτιμήσουμε την κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο», προσθέτοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι ενεργούμε έγκαιρα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υλοποίηση του νέου πτωχευτικού απαιτείται η έκδοση περίπου 50 εξειδικευμένων υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν και υπόψη των θεσμών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης