Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Έκανε πίσω ο Trump…θα αρχίσει η μετάβαση του Biden στον Λευκό Οίκο – Ποια πρόσωπα θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, τι σηματοδοτούν

ΗΠΑ: Έκανε πίσω ο Trump…θα αρχίσει η μετάβαση του Biden στον Λευκό Οίκο – Ποια πρόσωπα θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, τι σηματοδοτούν
O Biden θα αναλάβει την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου έχοντας δίπλα του έμπειρες προσωπικότητες, που υπηρέτησαν στην κυβέρνηση του Barack Obama
Έκανε πίσω τελικά ο Donald Trump και προχώρησε σε μια ακόμη έμμεση παραδοχή της εκλογικής ήττας του…
Ο Trump έδωσε τελικά χθες βράδυ το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον Joe Biden, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζει την κυβέρνησή του.
Μέσω Twitter υποσχέθηκε να συνεχίσει τον «δίκαιο αγώνα» του, αν και οι μέχρι τώρα προσφυγές του δεν έχουν φέρει την επιτυχία που ανέμενε, καθώς τα «αποδεικτικά στοιχεία» δεν κρίνονται προς ώρας αξιόπιστα.
«Μολαταύτα, προς το συμφέρον της χώρας μας, συστήνω στην επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα, κι έδωσα οδηγία στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, πλέον ανοίγει ο δρόμος ο Biden να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, όπως θέλει η άγραφη πολιτική παράδοση, κάτι που είχε αποκλείσει μέχρι τώρα ο Trump.

Στις 20 Ιανουαρίου η εγκατάσταση του Biden στο Λευκό Οίκο

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου έχοντας δίπλα του έμπειρες προσωπικότητες, που υπηρέτησαν στην κυβέρνηση του Barack Obama, όπως ο Antony Blinken, τον οποίο σκοπεύει να χρίσει υπουργό Εξωτερικών, ή η Janet Yellen, στην οποία θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών.
Στα 76 του χρόνια, ο John Kerry, πρώην ΥΠΕΞ, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να αναλάβει ειδικός επιτετραμμένος του προέδρου, αρμόδιος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένδειξη της βαρύτητας που δίνει ο Biden στο ζήτημα αυτό.
«Χρειάζομαι μια ομάδα έτοιμη από την πρώτη μέρα», αποτελούμενη από πρόσωπα «έμπειρα, δοκιμασμένα σε κρίσεις», εξήγησε ο Biden  παρουσιάζοντας τα πρώτα ονόματα των προαλειφόμενων μελών της επόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ.
O Alejandro Mayorkas, αναμένεται να γίνει ο πρώτος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας που θα κατάγεται από τη Λατινική Αμερική, ενώ η Linda Thomas-Greenfield, έμπειρη αφροαμερικανίδα διπλωμάτισσα, 68 ετών, θα γίνει πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

H Janet Yellen θα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ

H επιλογή της Yellen για το υπουργείο Οικονομικών θα είναι μια ιστορική απόφαση αφού η κυρία Yellen θα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ.
Σε ηλικία 74 ετών, η κυρία Yellen, σε γενικές γραμμές, θεωρείται ασφαλής επιλογή.
Απόφοιτος των πανεπιστημίων Brown και Yale, η Yellen υπήρξε και η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της Fed.
Σήμερα διδάσκει στο Brookings Institute.

Στα τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ προσέφερε πολλά, σύμφωνα με το NBC, για την καταπολέμηση της ανεργίας ενώ κράτησε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι οι ελπίδες για μια πιο προοδευτική επιλογή, όπως η γερουσιαστής Warren, εγκαταλείφθηκε, αφού κατέστη σαφές ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα κέρδιζαν στη Γερουσία.
«Η Janet είναι ένα μεγάλο όνομα, με τη σημαντική εμπειρία να τονίζεται από την εποχή της στο The Fed», έγραψε ο Alli McCartney, διευθύνων σύμβουλος της UBS.
«Δεν εκπλήσσομαι που οι αγορές αντιδρούν θετικά, καθώς αυτή η επιλογή είναι καθησυχαστική - ειδικά λόγω των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής μιας διπλής ύφεσης και της επιστροφής των ανθρώπων στη εργασία εν μέσω του δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού» συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος Donald Trump το 2017 αντικατέστησε τη Yellen με τον τρέχοντα πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, όταν έληξε η πρώτη θητείας της στην κεντρική τράπεζα.
«Νομίζω ότι η Yellen είναι ένα συγκροτημένο άτομο.
Δεν έχει σκληρό κομματικό τόνο.
Νομίζω ότι ήταν το άτομο που αναζητούσε ο Biden» δήλωσε ο αναλυτής της Fundstrat Global Advisors, Tom Block.
«Νομίζω ότι ο Mnuchin έκανε πολύ καλή δουλειά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Η Yellen θα είναι το ίδιο επιτυχημένη» πρόσθεσε.
Το σίγουρο είναι πάντως πως η νέα υπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις.

Ο Biden  θα αξιοποιήσει στο έπακρο τους στενούς του συνεργάτες

Ο Biden  και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Kamala Harris αναμένεται να μιλήσουν σήμερα μαζί για να παρουσιάσουν το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, στην Ουίλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ.
Ο Antony Blinken, δεύτερος τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί των ημερών του Barack Obama, ο θερμός αυτός υποστηρικτής της πολυμερούς συνεργασίας αναμένεται, αν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, να θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.
Για τον ίδιο τον Obama, σύμμαχοι των ΗΠΑ οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έτυχαν άσχημης μεταχείρισης από την Ουάσινγκτον «θα αισθανθούν μεγάλη ανακούφιση» όταν θα δουν να αναλαμβάνει την αμερικανική διπλωματία «ένας άνθρωπος όπως ο Blinken.

Ο Kerry θα αναλάβει από την πλευρά του τη διαδικασία επανένταξης των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, που είχε διαπραγματευτεί ο ίδιος το 2015, προτού ο Trump τη σκίσει.
Υποσχέθηκε να χειριστεί «την κλιματική αλλαγή ως επείγουσα απειλή για την εθνική μας ασφάλεια».
Ο εκλεγμένος πρόεδρος σκοπεύει επίσης να ονομάσει την Avril Haines, 51 ετών, διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) - θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη θέση - και τον Jake Sullivan, 43 ετών, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η ατζέντα του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken

Ο Antony Blinken, 58 ετών, γνωστός ως Tony, που πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι ένας διπλωμάτης με μακρά εμπειρία, την οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει για να καθησυχάσει τόσο τους Αμερικανούς διπλωμάτες, όσο και τους διεθνείς ηγέτες, μετά από τέσσερα χρόνια στρατηγικής ασυνέπειας και εθνικιστικών χειρισμών της κυβέρνησης Trump.
Ο Blinken άρχισε την καριέρα του στο State Department επί προεδρίας Clinton και διετέλεσε αναπληρωτής ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Obama.

Βρίσκεται στο πλευρό του Biden εδώ και 20 χρόνια.
Βασικός συνεργάτης του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και όταν ο Biden ήταν αντιπρόεδρος, ο Blinken ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του και είχε συμβάλει στην διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην αστάθεια και τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή εκείνης της εποχής.
Η βασική προτεραιότητά του ως υπουργός Εξωτερικών, θα είναι να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην θέση ενός συμμάχου εμπιστοσύνης και να αναζωογονήσει τη σχέση των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ.
Θα επιβεβαιώσει τη θέληση της χώρας να συμμετέχει σε παγκόσμιες συμφωνίες και θεσμούς - περιλαμβανομένης και της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, την Συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν και το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που είχαν αποκηρυχθεί από τον Donald Trump.
«Κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως πλανήτης, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, είτε για την πανδημία, είτε για την εξάπλωση θανατηφόρων όπλων, δεν αντιμετωπίζονται με μονομερείς λύσεις» είχε δηλώσει ο Blinken σε ένα φόρουμ στο Ινστιτούτο Huntchon το περασμένο καλοκαίρι.
«Ακόμα και μία ισχυρή χώρα όπως οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να τα χειριστεί μόνη της»
Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Blinken έχει ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες της ατζέντας του για τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του.
Θα έχει μόλις 15 μέρες για να πετύχει την 5ετή παράταση της συμφωνίας START με την Ρωσία, ένα βήμα το οποίο ο Trump αρνήθηκε αρχικά να κάνει, επιμένοντας ότι η συμφωνία πρέπει να περιλάβει και την Κίνα.
«Φυσικά και θέλουμε τη συμμετοχή της Κίνας στα θέματα ελέγχου των πυρηνικών όπλων, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε στην παράταση της START και να δούμε το θέμα της Κίνας αργότερα» έχει δηλώσει σχετικά ο Blinken.

Γυναίκα στην ηγεσία της DNI

H Haines, δικηγόρος, έχει υπηρετήσει στη δεύτερη πιο σημαντική θέση ηγεσίας της CIA, ενώ θα επιβλέπει την κοινότητα των υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ, που ταλανίζεται από χαμηλό ηθικό, αλλά και είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι η δουλειά της, χρησιμοποιήθηκε για πολιτικές επιθέσεις.
Η Haines είναι η πρώτη γυναίκα που επιλέγεται για τη θέση του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, με τη θέση αυτή, να έχει δημιουργηθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, με στόχο το συντονισμό της δράσης 17 υπηρεσιών πληροφοριών που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με γερουσιαστές, η Haines αναμένεται να εξασφαλίσει την επικύρωση του διορισμού της, ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό, θα επιτευχθεί μετά από μια σειρά σκληρών ερωτήσεων με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη, για το ρόλο της ως αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και τις απόψεις της για τις απειλές εθνικής ασφάλειας, από τη Ρωσία μέχρι τις απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης