Τελευταία Νέα
Διεθνή

Akar (Υπουργός Άμυνας Τουρκίας): Τουρκία και ΗΠΑ είναι σταθερά σύμμαχοι εδώ και 70 χρόνια – Θα λύσουμε τις διαφορές μας

Akar (Υπουργός Άμυνας Τουρκίας): Τουρκία και ΗΠΑ είναι σταθερά σύμμαχοι εδώ και 70 χρόνια – Θα λύσουμε τις διαφορές μας
Πώς αντιλαμβάνεται η Τουρκία τις νέες προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής διά στόματος του Υπουργού Άμυνας Hulusi Akar
Στις 23 Νοεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden η ομάδα που αναμένεται να διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken, ανοίγοντας έναν νέο κεφάλαιο για την παγκόσμια υπερδύναμη.
Η μετά τον Trump εποχή των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar.
«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικές σχέσεις με βαθιές ρίζες που δεν μπορούν να ανατραπούν εν μία νυκτί παρά τις διαφορές απόψεων όσον αφορά ορισμένες πολιτικές», δήλωσε ο Hulusi Akar.
Σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τη νέα κυβέρνηση Biden στην Ουάσιγκτον, ο Akar επισήμανε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι «σταθερά σύμμαχοι» εδώ και 70 χρόνια.
«Οι σχέσεις μας μπορεί να έχουν διακυμάνσεις, και μπορεί να έχουμε μερικές φορές συγκρούσεις αντιλήψεων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε όλα τα ζητήματα μέσω της μακροχρόνιας συνεργασίας και του διαλόγου μας», δήλωσε ο Akar, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί στον πόλεμο της Κορέας και στις συγκρούσεις στη Σομαλία, στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο.
«Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με τους ομολόγους μας στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε ο Akar.

Αντιπυραυλικό σύστημα S-400

Σχετικά με την κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ όσον αφορά το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ο Akar δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ όσον αφορά τη χρήση του συστήματος εντός της αμυντικής ομπρέλας του ΝΑΤΟ.
«Πρέπει να απέχουμε από την ρητορική των απειλών και των κυρώσεων κατά την προσέγγιση διαφορών ως δύο χωρών που είναι σύμμαχοι εδώ και 70 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει στρατηγικό ρόλο σε μια ευρεία γεωπολιτικά περιοχή.
Ο Akar τόνισε επίσης τον ενεργό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι είναι μία από τις πέντε πρώτες χώρες ως προς τη στρατιωτική συμβολή και μία από τις κορυφαίες οκτώ όσον αφορά την οικονομική του συμβολή στη συμμαχία.
Σημείωσε ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η εξεύρεση κοινών λύσεων σε κοινά προβλήματα.
«Αναμένουμε αλληλεγγύη, συνεργασία και κατανόηση από τα συμμαχικά έθνη», πρόσθεσε.

Τα F35 και οι Patriot

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και ΗΠΑ, ήταν τεταμένες πέρυσι λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος αεράμυνας από την Άγκυρα, ωθώντας την Ουάσιγκτον να αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 και δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το σύστημα S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για την άμυνα της συμμαχίας.
Ο Akar σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η άρνηση πώλησης των πυραύλων Patriot εκ μέρους των ΗΠΑ την οδήγησε να αναζητήσει άλλους προμηθευτές, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε προσφέρει μια καλύτερη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της των μεταφοράς τεχνολογίας.
Η Τουρκία πρότεινε ακόμη και τη σύσταση επιτροπής για την αποσαφήνιση τυχόν τεχνικών θεμάτων.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος Τayyip Erdogan συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και συμφώνησε μαζί του για τη σύσταση ομάδας εργασίας.
Πρόσφατα ζητήματα, όπως η σύγκρουση στη Συρία και η έκδοση του Fetullah Gülen οδήγησαν σε αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο εταίρων, κατέληξε ο Akar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης