Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ατζέντα του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken - Ποια είναι η στάση του έναντι της Τουρκίας

Η ατζέντα του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken  -  Ποια είναι η στάση του έναντι της Τουρκίας
Τα σχέδια του νέου αμερικανού ΥΠΕΞ για το ΝΑΤΟ και το διεθνή ρόλο των ΗΠΑ
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken και ποιες είναι οι προτεραιότητές του στη διεθνή σκιακέρα.
Ιδού ορισμένα στοιχεία:
Ο Antony Blinken, 58 ετών, γνωστός ως Τόνι, που πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι ένας διπλωμάτης με μακρά εμπειρία, την οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει για να καθησυχάσει τόσο τους Αμερικανούς διπλωμάτες, όσο και τους διεθνείς ηγέτες, μετά από τέσσερα χρόνια στρατηγικής ασυνέπειας και εθνικιστικών χειρισμών της κυβέρνησης Trump.
Ο Blinken άρχισε την καριέρα του στο State Department επί προεδρίας Clinton και διετέλεσε αναπληρωτής ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Obama.
Βρίσκεται στο πλευρό του Biden εδώ και 20 χρόνια.
Βασικός συνεργάτης του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και όταν ο Biden ήταν αντιπρόεδρος, ο Blinken ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του και είχε συμβάλει στην διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην αστάθεια και τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή εκείνης της εποχής.
Η βασική προτεραιότητά του ως υπουργός Εξωτερικών, θα είναι να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην θέση ενός συμμάχου εμπιστοσύνης και να αναζωογονήσει τη σχέση των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ.
Θα επιβεβαιώσει τη θέληση της χώρας να συμμετέχει σε παγκόσμιες συμφωνίες και θεσμούς - περιλαμβανομένης και της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, την Συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν και το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που είχαν αποκηρυχθεί από τον Donald Trump.
«Κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως πλανήτης, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, είτε για την πανδημία, είτε για την εξάπλωση θανατηφόρων όπλων, δεν αντιμετωπίζονται με μονομερείς λύσεις» είχε δηλώσει ο Blinken σε ένα φόρουμ στο Ινστιτούτο Huntchon το περασμένο καλοκαίρι.
«Ακόμα και μία ισχυρή χώρα όπως οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να τα χειριστεί μόνη της»
Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Blinken έχει ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες της ατζέντας του για τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του.
Θα έχει μόλις 15 μέρες για να πετύχει την 5ετή παράταση της συμφωνίας START με την Ρωσία, ένα βήμα το οποίο ο Trump αρνήθηκε αρχικά να κάνει, επιμένοντας ότι η συμφωνία πρέπει να περιλάβει και την Κίνα.
«Φυσικά και θέλουμε τη συμμετοχή της Κίνας στα θέματα ελέγχου των πυρηνικών όπλων, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε στην παράταση της START και να δούμε το θέμα της Κίνας αργότερα» έχει δηλώσει σχετικά ο Blinken.

H ομάδα του Biden

Τους υποψήφιους για τις κορυφαίες θέσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ο Joe Biden τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας μία ομάδα έμπειρων στελεχών που έχουν αναλάβει θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να συγκροτήσει το υπουργικό συμβούλιο όπως μεταδίδει το CNBC.
O Joe Biden έχει ήδη ορίσει τον Antony Blinken υπουργό Εξωτερικών του και τον Jake Sullivan σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Alejandro Mayorkas θα ηγηθεί του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και ο Avril Haines αναλαμβάνει διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών.
Η Linda Thomas-Greenfield, αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα διοριστεί πρέσβης στα Ηνωμένων Έθνη, μία θέση με αρμοδιότητες υπουργού στην κυβέρνηση Biden.
Ανακοινώθηκε επίσης ο ορισμός του πρώην υπουργού Εξωτερικών John Kerry ως ειδικού προεδρικού επιτετραμμένου για την κλιματική αλλαγή ενώ για πρώτη φορά επιτετραμμένος για το κλίμα θα συμμετάσχει στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (National Security Council).
«Η Αμερική σύντομα θα έχει μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως επείγουσα απειλή εθνικής ασφάλειας», ανέφερε ο Kerry σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την ανακοίνωση.
«Είμαι υπερήφανος που συνεργάζομαι με τον εκλεγμένο πρόεδρο, τους συμμάχους μας και τους νέους ηγέτες του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος για να αναλάβουμε δράση ως επιτετραμμένος του προέδρου».

Η Τουρκία, ο Erdogan και το ΝΑTO

Ο Blinken γνωρίζει πολύ καλά την Τουρκία, την οποία επισκέφθηκε κατά την περίοδο 2015-17, ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς τηn περίοδο εκείνη για τους Κούρδους της Συρίας και ποιον θα προτιμούσε αν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ των Κούρδων και της Τουρκίας είχε απαντήσει: «Η Τουρκία είναι συνεργάτης μας, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή».
Ωστόσο, σε άρθρο που έγραψε για τους New York Times το 2017, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξοπλίσουν του Κούρδους της Συρίας για να νικήσουν στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος – αφήνοντας αιχμές για τη αξιοπιστία της αμερικανικής πολιτικής.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017, τις πρώτες ημέρες δηλαδή που είχε αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Trump.
Παρά τις περί αντιθέτου εκκλήσεις της Άγκυρας, η κυβέρνηση Trump αποφάσισε τελικά τότε να οπλίσει τους Κούρδους εναντίον του ISIS.
H προσέγγιση του Trump με τον Erdogan συντελέστηκε αργότερα -σχεδόν δύο χρόνια μετά- και αφού είχε ηττηθεί ο ISIS και είχε ξεπεραστεί η κρίση στις διμερείς σχέσεις, εξαιτίας της κράτησης από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Andrew Branson.
Συμβιβαστική διάθεση
Τον περασμένο Ιούλιο, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Hudson, ο Blinken πήρε θέση σε σχέση με τις προβληματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών του Biden με τον Τούρκο πρόεδρο.
Τότε δήλωσε ότι δεν θέλει να υποβαθμίσει τις συγκρούσεις που υπάρχουν με την Τουρκία και πώς μετά την εκλογή του Biden προτεραιότητα θα είναι να συναντηθούν οι δύο ηγέτες για «μία άμεση και ανοιχτή συνομιλία».
«Θα θελήσουμε να βρούμε μια παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία», ανέφερε, διευκρινίζοντας όμως ότι το ίδιο θα πρέπει να επιθυμεί και η Τουρκία.
«Έχουμε σαφώς ορισμένα σοβαρά προβλήματα και διαφορές, αλλά θα ήταν πιο σώφρων να βρούμε πεδία στα οποία μπορούμε να εργαστούμε μαζί, όπως για παράδειγμα στη Συρία» δήλωσε.
Διευκρίνισε επιπρόσθετα:
«Νομίζω ότι θα απαιτηθεί μια πολύ άμεση και απλή συζήτηση.
Μπορώ να πω ότι ο Biden έχει μακροχρόνια σχέση με τον πρόεδρο Erdogan.
Ξέρουν ο ένας τον άλλον.
Έχουν άμεση επαφή με πολλά θέματα στο παρελθόν και πιστεύω ότι η σχέση αυτή είναι πολύ σημαντική όταν συνεργαζόμαστε με την Τουρκία.
Νομίζω ότι ο Biden θα ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις, με τον Τούρκο ομόλογό του για να βρούμε τρόπους συνεργασίας σε μία σειρά ζητημάτων».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις δεσμεύσεις της, τη γεωγραφική της θέση και τα συμφέροντά της.
«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθίσταται σημαντική σε οποιοδήποτε ζήτημα, σύγκρουση ή πρωτοβουλία».
Πριν από λίγες εβδομάδες, στις 27 Οκτωβρίου 2020, ο Blinken έκανε μία ανάρτηση στο Twitter σχετικά με την Τουρκία, εκφράζοντας την απογοήτευσή του σχετικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν και του νικητή των τουρκοκυπριακών εκλογών, Ersin Tatar, υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Κυπριακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης