Πολιτική

Σάλος στη Βουλή από την εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία πολιτικών αρχηγών στο Πολυτεχνείο

Σάλος στη Βουλή από την εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία πολιτικών αρχηγών στο  Πολυτεχνείο
Τ. Θεοδωρικάκος (Υπουργός Εσωτερικών): Οι θεσμοί επιβάλλουν την τήρηση νομιμότητας
 Το θέμα της εισαγγελικής έρευνας για την παρουσία των πολιτικών αρχηγών Αλ. Τσίπρα, Δ. Κουτσούμπα και Γ. Βαρουφάκη σε συμβολικούς εορτασμούς του Πολυτεχνείου, έθιξαν στη Βουλή οι βουλευτές Π. Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Μ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) και Β. Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής).
Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι είναι μακριά και έξω από τη νοοτροπία της κυβέρνησης οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.
Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τον κ. Βρούτση να μην καλυφθεί πίσω από τα περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης και να σχολιάσει την εισαγγελική πράξη, με τον υπουργό να τονίζει ότι «δεν κρύβεται κάποιος όταν επικαλείται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Αυτό πρέπει να το κρατάμε ως κόρη οφθαλμού. Η χώρα μας είναι ένα ευνομούμενο κράτος που σέβεται τους νόμους» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Τι σήμα δίνετε στους εισαγγελείς και την κοινωνία με τα περί μη παρέμβασης, αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης: «Προφανώς το ίδιο που δώσατε με όσα έγιναν στις 17/11. Αυταρχισμός και καταστολή.
Φαίνεται ότι σας φοβίζει η στάση της κοινωνίας από αυτά που ετοιμάζετε σε βάρος της, και θέλετε να εκπέμψετε ένα σήμα φόβου και άρνησης διεκδίκησης» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που τόνισε: «Δεν θα σας περάσει. Δεν συμβαίνουν αυτά στις δυτικές δημοκρατίες».
Ο κ. Βρούτσης, που αναρωτήθηκε «προς τι η θεατρική παράσταση» του κ. Σκουρλέτη, υπογράμμισε ότι την «αυταρχικότητα» δεν θα τη βρει στη κυβέρνηση.
«Είμαστε μια κυβέρνηση με βαθιά δημοκρατική πεποίθηση, από την παρουσία υπουργών και πρωθυπουργού στη Βουλή, και από τη συμπεριφορά μας απέναντι στον κόσμο και τους θεσμούς» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.
Έντονη ήταν και η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη για το ίδιο θέμα: «Η κυβέρνηση είναι βαθύτατα εκτεθειμένη" είπε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι "οι απειλές θα πέσουν στο κενό».
Δήλωσε μάλιστα ότι το ΚΚΕ, το εργατικό λαϊκό κίνημα, τον λαό και τη νεολαία «δεν τους τρομάζουν, ούτε οι απειλές, ούτε η τρομοκρατία.
Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες απειλές και καταστολή. Έχουν γνώση οι φύλακες. Καμία απαγόρευση δεν μπορεί να βάλει στον γύψο τους αγώνες του λαού μας. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει» είπε ο κ. Συντυχάκης.

Δημόσια υγεία και ασφάλεια

«Να μην συγχέουμε τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν στόχο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, που είναι μακριά και έξω από τη νοοτροπία και την πολιτική της κυβέρνησης» κάλεσε τον βουλευτή του ΚΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι πρώτη προτεραιότητα κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι η προστασία ανθρώπινης ζωής [...].
Αυτή η βασική αρχή πρυτανεύει στη δράση των κυβερνητικών και κρατικών υπηρεσιών» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «είναι κρίμα, λίγους μήνες πριν τα ασφαλή εμβόλια να έχουμε τόσο μεγάλες απώλειες».
Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι «το ζήτημα της δράσης για την πανδημία του κορωνοϊού δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση» και εξέφρασε τη ευχή «όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, (να διατηρήσουμε) τη συμπεριφορά του πρώτου διαστήματος, όταν ενωμένοι δώσαμε τη μάχη με πειθαρχία, και καταφέραμε - τουλάχιστον σε εκείνη τη φάση - να είμαστε ένα πρότυπο για όλη την Ευρώπη».
Επισήμανε επίσης ότι «η κυβέρνηση κάνει πάντα για την αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά οι θεσμοί επιβάλλουν την τήρηση νομιμότητας, που είναι υποχρέωση όλων, και από κει και πέρα ο κάθε θεσμός κινείται με βάση δικές του αρμοδιότητες [...] Ότι έχουμε πεποιθήσεις, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα κατά την πανδημία.
Να μην συγχέουμε τα περιοριστικά μέτρα που έχουν στόχο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, που που είναι μακριά και έξω από νοοτροπία και πολιτική της κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Την έκπληξή του για την εισαγγελική πρωτοβουλία εξέφρασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου.
Θεωρούμε ότι είναι υπερβολική και αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ (23 Νοεμβρίου)  για την εισαγγελική έρευνα αναφέρονται τα εξης 

«Μόνο ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την προκαταρκτική έρευνα που αφορά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η σοβαρότητα της κατάστασης όμως δεν επιτρέπει γέλια.
Η κυβέρνηση με την αυταρχική της στάση έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων».
Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση-απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την εισαγγελική έρευνα για συμμετοχή σε εκδηλώσεις τιμής στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί προσοχή από όλους μας, και από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης για να μην διολισθήσουμε σε πρακτικές που ακυρώνουν το δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος».

Ανακοίνωση με αφορμή την παρέμβαση Εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο, εξέδωσε το ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η παρέμβαση Εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο -μετά την αστυνομική βία και καταστολή που ζήσαμε- είναι η επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων.
Μάλιστα, η παρέμβαση αυτή ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων, ενώ η έρευνα θα γίνει απ’ την Κρατική Ασφάλεια.
Η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά βαρύτατα εκτεθειμένη.
Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ότι καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να “βάλει στο γύψο” τη λαϊκή διεκδίκηση και τους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php:74) in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 755