Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στη Γερουσία Powell (Fed) και Mnuchin (ΥΠΟΙΚ) για το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας

ΗΠΑ: Στη Γερουσία Powell (Fed) και Mnuchin (ΥΠΟΙΚ) για το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας
Αντιπαράθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ με τη διοίκηση της κεντρικής τράπαζας Fed για την κατάργηση δανειακών προγραμμάτων προς μικρές επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell και ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin θα εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας για το τραπεζικό σύστημα την 1η Δεκεμβρίου προκειμένου να πραγματοποιήσουν την τακτική τριμηνιαία ενημέρωση σχετικά με τα επείγοντα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την ύφεση που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.
Η κοινή εμφάνισή τους είναι η πρώτη μετά την απόφαση του Mnuchin την περασμένη εβδομάδα για την κατάργηση πολλών προγραμμάτων δανεισμού της Fed στις 31 Δεκεμβρίου.

Σε ρεπορτάζ του το BΝ (20 Νοεμβρίου) είχε καταγράψει τις αντιδράσεις της Fed στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin:

Τις έντονες αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών της Fed προκάλεσε η επιστολή του υπουργού Οικονομικών για τερματισμό διαφόρων προγραμμάτων της Fed στο πλαίσιο της πανδημίας που αφορούσαν κυρίως την παροχή εταιρικών δανείων, όπως μεταδίδει το Reuters στις 20 Νοεμβρίου.
O υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου ότι βασικά προγράμματα παροχής δανείων των πλαίσιο των προγραμμάτων της Fed, της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου, θέτοντας επιπρόσθετα προβλήματα στην άσκηση οικονομικής πολιτικής για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Η εν λόγω ανακοίνωση δεν αναμενόταν από αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι σε σειρά δηλώσεών τους αυτήν την εβδομάδα επισήμαναν ότι τα προγράμματα πρέπει να παραταθούν γιατί μειώνουν την αβεβαιότητα στο πλαίσιο μιας οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία.
Τόνισαν τις τελευταίες ημέρες ότι η οικονομία δεν είναι ακόμη… έξω από το δάσος, με την πανδημία να εξαπλώνεται, εκατομμύρια άνεργοι και σημαντικοί επιχειρηματικοί τομείς που υποφέρουν από ύφεση σε επίπεδο κατάθλιψης.
Σε άμεση δήλωση-απάντηση η Fed επισήμανε ότι «θα προτιμούσε τοο πλήρες σύνολο των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να συνεχιστούν καθώς εξυπηρετούν τον σημαντικό ρόλο τους ως στήριγμα για την ακόμη ευάλωτη οικονομία που έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα»
«Νομίζω δεδομένου ότι βρίσκεται η οικονομία και υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα εκεί έξω, είναι συνετό να διατηρήσουμε αυτά τα πράγματα ανοιχτά», δήλωσε ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Raphael Bostic, σε συνέντευξή του στο Bloomberg
Ο Bostic να σημειωθεί ότι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υποψηφίων του Biden για το υπουργείο Οικονομικών.
Αν και τα προγράμματα δεν χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς, οι αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν ότι η παρουσία τους βεβαίωνε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους επενδυτές ότι η πίστωση θα παρέμενε διαθέσιμη για να ενισχυθούν επιχειρήσεις, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και ακόμη και τους μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί εν μέσω της οικονοικής ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας.
«Ένας πρόωρος τερματισμός ... δεσμεύει πρόωρα και άσκοπα τα χέρια της επερχόμενης διοίκησης και κλείνει την πόρτα για σημαντικές επιλογές ρευστότητας για τις επιχειρήσεις σε μια εποχή που τις χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, Neil Bradley.

Ποια ήταν η απόφαση του Mnuchin

Την επιστροφή περισσότερων από 400 δισεκ. δολ. στο αμερικανικό Δημόσιο ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jay Powell, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin.
Tα χρήματα που θα επιστραφούν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, θα αξιοποιηθούν μέσω του κυοφορούμενου δημοσιονομικού πακέτου, για το οποίο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ερίζουν για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
«Ζητώ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο Υπουργείο Οικονομικών, έγραψε ο Mnuchin σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Fed, Powell.
«Το Κογκρέσο ζητά 455 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ποσό αυτό αποτελείται από 429 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπερβάλλοντα κονδύλια του Δημοσίου για τα μέτρα που έλαβε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλα 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητα ταμεία άμεσων δανείων προς το Δημόσιο».
Mε άλλα λόγια, ο Mnuchin ζήτησε να τερματιστούν -προς το παρόν- δύο προγράμματα που υποστηρίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το ένα είναι το Main Street Lending Program, το οποίο στοχεύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Και ένα άλλο που αφορούσε την αγορά εταιρικών ομολόγων.
Τα προγράμματα αναμένεται να λήξουν στο τέλος του έτους.
Σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν στις αρχές Μαρτίου για να ανοίξουν οι αγορές που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια του πανικού που προκάλεσε ο φόβος για την πανδημία.
Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν σπάνια – ιδίως το Main Street Lending Program.
«Ενώ τμήματα της οικονομίας εξακολουθούν να επηρεάζονται σοβαρά και χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, η χρήση αυτών των διευκολύνσεων είναι περιορισμένη», δήλωσε ο Mnuchin σε επιστολή του στον πρόεδρο της Fed Jerome Powell.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιδιώκει την παράταση κάποιων προγραμμάτων της Fed, τα οποία πρόκειται να λήξουν.
Ανάμεσα σε αυτά που ζήτησε ο Mnuchin ήταν την επέκταση για ακόμα τρεις μήνες του προγράμματος αγοράς εμπορικών ομολόγων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και του backstop που σχετίζεται με το πανδημικό πρόγραμμά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης