Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα υψηλά ημέρας η Wall Street, ελπίδες από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και τη... Yellen - Κέρδη +1,13% για το Dow Jones, ο DAX -0,08%

Στα υψηλά ημέρας η Wall Street, ελπίδες από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και τη... Yellen - Κέρδη +1,13% για το Dow Jones, ο DAX -0,08%
Νευρικότητα και μεταβλητότητα στς στις αγορές παρά τις ελπίδες για το εμβόλιο
Μετά από αρκετές αναταράξεις τελικά στα υψηλά της ημέρας έκλεισαν σήμερα 23/11 οι αμερικανικοί δείκτες παίρνοντας ώθηση από τις ελπίδες για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και την ανακοίνωση Biden, ο οποίος διάλεξε την πρώην πρόεδρο της Federal Reserve (Fed) J. Yellen για το υπουργείο Οικονομικών – μια ιστορική απόφαση αφού η κυρία Yellen θα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ.
Σε ηλικία 74 ετών, η κυρία Yellen, σε γενικές γραμμές, θεωρείται ασφαλής επιλογή.
Απόφοιτος των πανεπιστημίων Brown και Yale, η Yellen υπήρξε και η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της Fed.
Σήμερα διδάσκει στο Brookings Institute.
Στα τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ προσέφερε πολλά, σύμφωνα με το NBC, για την καταπολέμηση της ανεργίας ενώ κράτησε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρουν αναλυτές η βραχυπρόθεσμη διαπραγμάτευση θα καθοδηγείται από την ένταση μεταξύ θετικών ειδήσεων για τα εμβόλια και της άμεσης αρνητικής επίδρασης στα οικονομικά δεδομένα που φέρνουν παγκοσμίως τα νέα lockdown.
Οι  αγορές συνεχίζουν να κινούνται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του 2ου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού που σαρώνει με ιδιαίτερη δριμύτητα, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και της ελπίδας των εμβολίων μέσω των ανακοινώσεων των εταιρειών για την εντυπωσιακή αποτελεσματικότητά τους.
Το επόμενο μετά κορωνοϊού στοίχημα  στη διεθνή οικονομία είναι η επιπλέον ποσοτική χαλάρωση κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης Biden για επέκταση της δημοσιοοικονομικής πολιτικής και την αποδυνάμωση του δολαρίου.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων με την  επιδημία του κορωνοϊού να θερίζει ΗΠΑ και Ευρώπη και με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί για ένα γ’ κύμα στις αρχές του 2021, ευχάριστα είναι και πάλι τα νέα από την επιστημονική κοινότητα, καθώς και το εμβόλιο που αναπτύσσει η βρετανική AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι αποτελεσματικό κατά 70% κατά του κορωνοϊού.
Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο – μετά από αυτό της Pfizer/BioNTech και της Moderna – που αποδεικνύεται πως είναι αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού, αν και η αποτελεσματικότητα του (70%) υπολείπεται αυτή των άλλων εταιρειών που αγγίζουν το 95%.
Σύμφωνα με την AstraZeneca και βάσει των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να φτάσει στο 90%, αν και κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στο 70%.
Συγκεκριμένα, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 131 μολύνθηκαν από κορωνοϊό.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση.
Και ενώ όλοι αναμένουν με αγωνία την έναρξη των εμβολιασμών προκειμένου να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς, η επιδημία εξακολουθεί να σαρώνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ έξαρση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στην Ινδία.
Στις ΗΠΑ, μέσα στο Νοέμβριο καταγράφηκαν περίπου 3 εκατομμύρια κρούσματα, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων της από την έναρξη της επιδημίας ενώ ρεκόρ καταγράφεται στον αριθμό των νοσηλευομένων.
Στην Ευρώπη, αρκετά κράτη αρχίζουν να εξετάζουν την προσεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων, μια και καταγράφεται μια σχετική μείωση στα κρούσματα, τη στιγμή πάντως που ο ΠΟΥ προειδοποιεί τα ευρωπαϊκά κράτη για τον κίνδυνο ενός γ’ κύματος σε περίπτωση που δεν αποφευχθούν οι αστοχίες που οδήγησαν στην έξαρση του β’κύματος.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στην Ινδία με τις αρμόδιες αρχές να καλούν τους πολίτες να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.
Εξασθένηση της επιδημίας καταγράφεται στη Λατινική Αμερική ενώ υπό πλήρη έλεγχο παραμένει ο ιός στην Κίνα.
Μέτρα για φερόμενες σχέσεις με τον κινεζικό στρατό θα επιβάλλει η διοίκηση Trump προσεχώς σε 89 κινεζικές αεροδιαστημικές και άλλες εταιρείες  αποκλείοντάς τις από την πρόσβαση σε αμερικανικές τεχνολογίες, όπως μετέδωσε σήμερα Δευτέρα 23/11 το Reuters, επικαλούμενο αντίγραφο του προσχεδίου της λίστας.
Εταιρίες, όπως οι Commercial Aircraft Corp of China Ltd (COMAC), Aviation Industry Corporation of China (AVIC) και δέκα σχετιζόμενες με αυτές οντότητες, προστέθηκαν στη λίστα που αναγνωρίζει κινεζικές και ρωσικές επιχειρήσεις ως «στρατιωτικούς τελικούς χρήστες» (MEU).

Μέτρα και σε ρωσικές εταιρείες

Επιπλέον στο στόχαστρο μπήκαν 28 ρωσικές οντότητες, περιλαμβανομένων επιχειρήσεων αεροπλοΐας και της σχεδιάστριας εταιρείας των MC-21, Irkut. Ενώ συνδεόμενες εταιρείες πρέπει να αιτηθούν άδεια αγοράς και πώλησης με αμερικανικές εταιρείες, αιτήσεις που σύμφωνα με το Reuters αναμένεται να απορριφθούν.
Η λίστα των αντικειμένων που θα αποκλείονται από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λογισμικό υπολογιστών, επιστημονικό εξοπλισμό εξαρτήματα αεροσκαφών.
Σε ό,τι αφορά τα αεροσκάφη, τα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα, από βραχίονες για τα κουτιά του ελέγχου πτήσεων μέχρι και τις ίδιες τις μηχανές.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,13% στις 29.593 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,57% στις 3.577 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,22% στις 11.880 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 22,68 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο +0,36% στις 13.184 μονάδες
Image
Στα νέα απότο μέτωπο της μακροοικονομίας η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τον μέσο όρο τον Οκτώβριο, επιταχύνοντας από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of Chicago.
Ειδικότερα, ο δείκτης της Chicago Fed για την εθνική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στο 0,83 τον Οκτώβριο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Σεπτεμβρίου στο 0,32, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στο 0,23 σε δημοσκόπηση της FactSet.
Ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας διαμορφώνεται από 85 διαφορετικούς οικονομικούς δείκτες που αφορούν τέσσερις βασικές κατηγορίες: την παραγωγή και το εισόδημα, την απασχόληση, την ανεργία και τις ώρες απασχόλησης, την προσωπική κατανάλωση και την αγορά κατοικίας και τέλος τις πωλήσεις, τις παραγγελίες και τα αποθέματα. Θετική μέτρηση δείχνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τη βασική τάση του, ενώ αρνητική μέτρηση δείχνει ανάπτυξη κάτω του κανονικού. Σημειώνεται ότι ο δείκτης κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό τον προηγούμενο Απρίλιο στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σημαντική επιτάχυνση κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα του επιχειρηματικού κλάδου των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο 2020, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Markit.
Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI (Purchase Managers Index) διαμορφώθηκε σε 57,9 μονάδες -πάνω από 50 μονάδες επιτάχυνση στη δραστηριότητα, κάτω από 50 μονάδες συνεπάγεται επιβράδυνση- τον Νοέμβριο, από 56,3 μονάδες τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους ΡΜΙ, για τις Υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 57,7 μονάδες (από 56,9), ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε σε 56,7 μονάδες (από 53,4).

Παρά τις ελπίδες για το εμβόλιο πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να προψωρούν σε ρευστοποιήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης, παρά την αισιοδοξία για τα εμβόλια κατά του Covid 19, καθώς υπάρχουν ελπίδες ότι σύντομα θα πάρουν  έγκριση και θα είναι διαθέσιμα.   
Image
Στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, οι ελπίδες αναζωπυρώνονται καθώς το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το τέλος της εβδομάδας.  
Μόνιμα σημάδια από την κρίση που επιφέρει η πανδημία με τη μορφή υψηλότερου χρέους και ανεργίας, χαμένων εκπαιδευτικών και ψυχικών προβλημάτων, ειδικά για άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα, «βλέπει» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Andy Haldane.
«Οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο προσφέρουν ελπίδα στο τέλος της σήραγγας», δήλωσε ο Haldane με σχόλια του τη Δευτέρα 23/11 σε συνέδριο για φιλανθρωπικές οργανώσεις που διοργάνωσε η κοινωνία των πολιτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Ωστόσο, ακόμη και με ένα εμβόλιο, είναι σαφές ότι αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε ένα πιο διαρκές πλήγμα, ιδιαίτερα στους φτωχότερους και τους πιο μειονεκτούντες».
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας την πτωτική της πορεία συνέχισε η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επέβαλαν οι κυβερνήσεις για τη διασπορά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού ενίσχυσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη σχετικά με την επιστροφή σε επίπεδα κανονικής δραστηριότητας τους επόμενους 12 μήνες.
Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI της ευρωζώνης, ο οποίος εξετάζει τη δραστηριότητα τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, έφτασε στις 45,1 μονάδες τον Νοέμβριο, σε χαμηλό έξι μηνών και κάτω από τις 50 μονάδες του Οκτωβρίου.
Μια ένδειξη κάτω των 50 μονάδων αποτελεί συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Η οικονομία της ευρωζώνης παρουσίασε νέα υποχώρηση τον Νοέμβριο λόγω των νέων προσπαθειών από τις κυβερνήσεις για μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού» επισημαίνει ο Chris Williamson από την IHS Markit
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η περαιτέρω υποχώρηση της οικονομίας που φαίνεται για το τέταρτο τρίμηνο ανατρέπει την οικονομική υγεία της περιοχής και παρατείνει την περίοδο ανάκαμψης».
Η IHS Markit προβλέπει συρρίκνωση 7,4% του ΑΕΠ το 2020 και επέκταση μόνο 3,7% το 2021.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει για δεύτερη συνεχή φορά καθώς τα στελέχη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των ανησυχιών για τα lockdowns με τις ελπίδες για το εμβόλιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, ο βασικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 από το Ifo, αναμένεται να υποχωρήσει στις 90,7 από 92,7 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Θετικό ήταν  το κλίμα στις αγορές της Ασίας, με τις ελπίδες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να στηρίζουν τις αγορές.
Ο δείκτης MSCI εκτός Ασίας - Ειρηνικού ενισχύθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ.
Κλειστό λόγω αργίας ήταν το χρηματιστήριο του Τόκιο.
O Αsia Dow ενισχύθηκε +0,5% στις 3.629 μονάδες.
Στις 26.431 μονάδες έκλεισε  ο Hang Seng με οριακή μεταβολή -0,1%.
Ο Shanghai Composite Index ενισχύθηκε +1% στις 3.414 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,3% στις 44.024 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης