Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ύποπτο τουρκικό πλοίο στη Λιβύη - Τι ισχυρίζεται η Γερμανία - Η απάντηση από Τουρκία

Ύποπτο τουρκικό πλοίο στη Λιβύη - Τι ισχυρίζεται η Γερμανία - Η απάντηση από Τουρκία
H Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Rosalina-A μετέφερε διάφορα υλικά όπως τρόφιμα και μπογιές και ότι η ερευνητική ομάδα είχε παραβιάσει το διεθνές δίκαιο διότι δεν περίμενε για την άδεια από την Τουρκία
Ακόμα ένα περιστατικό που αποδεικνύει τις διαθέσεις της Τουρκίας σημειώθηκε στα ανοιχτά της Λιβύης.
Σύμφωνα με τον γερμανικό στρατό, η Τουρκία εμπόδισε γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει σε στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει τουρκικό πλοίο που φέρεται ότι μετέφερε όπλα στη Λιβύη.
Ειδικότερα, στρατιώτες από τη φρεγάτα Hamburg επιβιβάστηκαν στο τουρκικό πλοίο, Rosalina-A, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά αναγκάστηκαν να σταματήσουν τους ελέγχους και να αποχωρήσουν αφού η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την αποστολή της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού στρατού.
Η Τουρκία είπε ότι το Rosalina-A μετέφερε διάφορα υλικά όπως τρόφιμα και μπογιές και ότι η ερευνητική ομάδα είχε παραβιάσει το διεθνές δίκαιο διότι δεν περίμενε για την άδεια από την Τουρκία.

Τι ισχυρίζεται η Γερμανία

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας -συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων περιστατικών - βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Αναφερόμενη στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Heiko Maas, η ίδια επεσήμανε ότι «έχει καταστήσει σαφές ότι αισθανόμαστε την συμπεριφορά της Τουρκίας από πολλές απόψεις ως προβληματική.
Αυτό το θέτουμε τακτικά στην Τουρκία».
«Πρέπει όμως να επαναλάβουμε ότι πήραμε πολλές φορές θέση σχετικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε η η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών,  ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση του Βερολίνου, δήλωσε: Δεν μπορώ να κάνω εικασίες, αλλά μπορώ να σας πω ότι συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Και εκεί σίγουρα θα τεθούν και περιστατικά αυτού του είδους».

Η απάντηση της Τουρκίας

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την ευρωπαϊκή επιχείρηση Irini εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή το περιστατικό στα ανοιχτά της Λιβύης.
Όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, οι Γερμανοί στρατιώτες διεξήγαγαν έρευνες στο τουρκικό πλοίο για 15 ολόκληρες ώρες και συγκεκριμένα, από την Κυριακή στις 5.45 το απόγευμα μέχρι τις 9.38 σήμερα το πρωί.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο παρά μόνο μπογιές και τρόφιμα.
Μάλιστα, διαμαρτύρεται, καθώς όπως υποστηρίζει, η επιχείρηση πραγματοποιείται χωρίς την έγκριση του ΝΑΤΟ, δεν είναι αμερόληπτη και υποστηρίζει τον πραξικοπηματία Haftar.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης