Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tony Blinken (πιθανός υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ): Η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ

Tony Blinken (πιθανός υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ): Η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ
Είναι μια ζωτικής σημασίας χώρα η Τουρκία και καταλήγει να είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και συχνά ένας ουσιαστικός, κρίσιμος παράγοντας για κάποιο ζήτημα ανέφερε ο Tony Blinken
Ο Tony Blinken, εβραϊκής καταγωγής θα είναι όπως φαίνεται ο νέος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και μάλλον θα το ανακοινώσει ο Biden στις 24 Νοεμβρίου 2020.
Ο Blinken κατείχε διάφορες διακεκριμένες κυβερνητικές θέσεις. Ήταν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου Biden κατά τη διάρκεια της προεδρίας Obama.
Διετέλεσε επίσης Διευθυντής Προσωπικού της Γερουσίας για την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας από το 2002 έως το 2008 και ως μέλος του προσωπικού του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της θητείας Clinton.
Τι πιστεύει όμως ο Tony Blinken για την Τουρκία;
Προφανώς και επιβεβαιώνει το δόγμα Kissinger που αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος χώρα αλλά η Τουρκία έχει σημαντικότερη γεωπολιτική σημασία.

Τι ανέφερε ο Tony Blinken στο Hudson Institute

Tony Blinken: Εντάξει, βρίσκεται σε ένα πολύ, πολύ δύσκολο μέρος.
Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ από τις δεσμεύσεις της, από τη γεωγραφική της θέση, από τα συμφέροντά της.
Είναι μια ζωτικής σημασίας χώρα και καταλήγει να είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και συχνά ένας ουσιαστικός, κρίσιμος παράγοντας για κάποιο ζήτημα, σύγκρουση ή πρωτοβουλία.

Θέλουμε θετική σχέση με την Τουρκία

Προφανώς θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε μια πιο παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία, αλλά αυτό απαιτεί από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση να θέλει το ίδιο πράγμα. Προφανώς έχουμε κάποια πραγματικά ζητήματα και διαφορές, αλλά έχουμε επίσης τομείς όπου θα ήταν λογικό να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά μαζί, για παράδειγμα, η Συρία.
Ελπίζω να βρούμε τρόπους να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν θέλω να υποτιμήσω μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη σχέση και αυτό θα απαιτήσει, νομίζω, πρώτα απ 'όλα, κάποια πολύ άμεση και σαφή συζήτηση .
Θα πω, ο Biden έχει μακρά σχέση με τον Πρόεδρο Erdogan.  Γνωρίζουν ο ένας τον άλλον.
Έχουν εμπλακεί άμεσα σε πολλά πράγματα και νομίζω ότι βρήκαμε σε συνεργασία με την Τουρκία ότι η σχέση αυτή είναι προφανώς η πιο σημαντική.
Υποψιάζομαι ότι θα δείτε κάποια σημαντική δέσμευση εκ μέρους του Προέδρου Biden με τον Τούρκο ομόλογό του για να δείτε εάν μπορούμε να επιλύσουμε μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε μαζί.

Λάθος στρατηγική των ΗΠΑ στην Λιβύη

Η Λιβύη είναι ιδιαίτερη πρόκληση και πρέπει να αναγνωρίσω ότι προφανώς δεν καταφέραμε επί διοίκησης Obama – Biden να δούμε κάποια πράγματα.
Ένα από αυτά ότι ο Gaddafi είχε κάνει μια εξαιρετική δουλειά διασφαλίζοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσε να προκαλέσει την εξουσία του για χρόνια.
Δεν υπήρχε σχεδόν κανένα αποτέλεσμα άπαξ και έφυγε ο Gaddafi.
Στην πραγματικότητα, η χώρα είναι διαιρεμένη με πολλούς τρόπους, επίσης επικρατεί σκληροπυρηνικός εθνικισμός.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης