Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία – Ανοίγει αυτή την εβδομάδα η εφαρμογή για αιτήσεις

Αναβιώνει η  ρύθμιση των 120 δόσεων για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία – Ανοίγει αυτή την εβδομάδα η εφαρμογή για αιτήσεις
Πρόκειται για φορολογούμενους που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και λόγω μη πληρωμής των δόσεων έχασαν τη ρύθμιση
«Κόφτη» στα ληξιπρόθεσμα χρέη που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μέσα στην πανδημική κρίση, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση για να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία, δίνοντας νέα ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογούμενους να ξαναμπούν στην ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων.
Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στον «κόμβο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όπου οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.           
Πρόκειται για φορολογούμενους που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και λόγω μη πληρωμής των δόσεων έχασαν τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών στο διάστημα Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020.
Όταν τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να καταβάλλουν τη δόση του Νοεμβρίου ενώ οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης ως υπεράριθμες.
Το μέτρο ισχύει για όσους έχασαν τη ρύθμισή τους από το Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως και τον Οκτώβριο 2020 αν σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της πληρωμής της δόσης του Νοεμβρίου  για τους πληττόμενους λόγω του δεύτερου γενικού lockdown από τις 7 Νοεμβρίου.

Πως θα πληρώνονται οι δόσεις

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισής τους ενώ όσες δόσεις έμειναν απλήρωτες θα καταβληθούν στο τέλος του κάθε προγράμματος διακανονισμού.
Για παράδειγμα φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έτσι έχασε τη ρύθμιση. Μόλις ανοίξει η πύλη των 120 δόσεων, θα μπορεί να ξαναμπεί στη παλαιά ρύθμιση και οι δυο δόσεις που δεν κατέβαλε θα προστεθούν στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης ως υπεράριθμες.
Παράλληλα η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει και την εφαρμογή της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων για τους φορολογούμενους που απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους σήμερα απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους.
Έτσι φορολογούμενος ο οποίος δεν έχει πληγεί από την πανδημία ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε στη συνέχεια, σήμερα δεν μπορεί να ξαναρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του.
Μετά τις αλλαγές που έγιναν θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων και δεν θα μπορεί όμως να ενταχθεί ξανά στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων.
Επισημαίνεται ότι σε έως 24 δόσεις ρυθμίζονται τακτικές οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ενώ σε έως 48 δόσεις εξοφλούνται οι έκτακτες οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο καθώς και μη φορολογικές οφειλές.
Για την ένταξη στις 48 δόσεις εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια.
Οι φόροι και οι δόσεις ρυθμίσεων της πρώτης καραντίνας και συγκεκριμένα την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου αλλά και ο ΦΠΑ και οι δόσεις ρυθμίσεων της δεύτερης καραντίνας που θα πρέπει να πληρωθούν εντός του Νοεμβρίου έχουν παγώσει μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. 
Οι οφειλές αυτές μπορεί να αποπληρωθούν από τον Μάιο του επόμενου έτους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% με τη πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.
Για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη σε 12 άτοκες δόσεις η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου του 2022 ενώ όσοι επιλέξουν το σχήμα των 24 χαμηλότοκων δόσεων θα εξοφλήσουν τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας τον Απρίλιο του 2023.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης