Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Αναγκαίο όσο ποτέ ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα λόγω της πανδημίας

tags :
G20: Αναγκαίο όσο ποτέ ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα λόγω της πανδημίας
Οι G20 κάλεσαν το ΔNT να συνεχίσει να διερευνά πρόσθετα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μέλη του καθώς εξελίσσεται η κρίση
Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δήλωσαν την Κυριακή (22/11/2020) ότι ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικό όσο είναι τώρα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της G20, καθώς η Ομάδα των 20 δεσμεύτηκε να διατηρήσει τις αγορές ανοιχτές και να επιτύχει ένα δίκαιο και σταθερό εμπόριο και επενδυτικό περιβάλλον.
Οι G20 κάλεσαν επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να διερευνά πρόσθετα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μέλη του καθώς εξελίσσεται η κρίση.
H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε τηνάμεση και αποτελεσματική εφαρμογή ενός νέου πλαισίου των G20 που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να επιτύχουν μόνιμη ελάφρυνση του χρέους, αλλά είπε ότι και άλλα κράτη χρειάζονται βοήθεια.
«Είναι ζωτικής σημασίας να λειτουργήσει αυτό το Πλαίσιο άμεσα και αποτελεσματικά», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva μετά από ομιλία στους ηγέτες των G20.
«Προς τα εμπρός, πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τις χώρες που δεν καλύπτονται από το Πλαίσιο να αντιμετωπίσουν τις ευπάθειες του χρέους, έτσι ώστε οι οικονομίες τους να γίνουν πιο ανθεκτικές».
Το πλαίσιο για το χρέος που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της G20 ισχύει για 73 χώρες που είναι επιλέξιμες για προσωρινό πάγωμα στις επίσημες διμερείς πληρωμές χρέους, σημειώνει το Reuters.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν προσωρινό «πάγωμα» της αποπληρωμής και εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις των διακρατικών δανείων.
Αφορά δηλαδή δάνεια που έχουν χορηγηθεί από χώρες και όχι από διεθνείς οργανισμούς.
Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση και για τα δάνεια, τα οποία είχαν συναφθεί μεταξύ κρατών και ιδιωτών πιστωτών.
Ωστόσο, σ’ αυτή την περίπτωση η ελάφρυνση ήταν προαιρετική και όχι υποχρεωτική.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης