Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Elval: Tο έλαστρο αυξάνει τις «στροφές» και ακολουθούν πωλήσεις μετοχών για να αυξηθεί η διασπορά

tags :
Elval: Tο έλαστρο αυξάνει τις «στροφές» και ακολουθούν πωλήσεις μετοχών για να αυξηθεί η διασπορά
Μη ικανοποιητικές στην παρούσα φάση οι τιμές των μετοχών
Η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στους 500 χιλ. τόνους μέσω της ενσωμάτωσης στην παραγωγή της επένδυσης του τετραπλού θερμού ελάστρου είναι το επόμενο “στοίχημα” του ομίλου της ElvalHalcor μετά τα ενθαρρυντικά σημάδια της ανάκαμψης με αύξηση των πωλήσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ταυτόχρονα, όμως, με την παραγωγή στόχος της Viohalco εντός του 2021 είναι και η διεύρυνση των ελεύθερων μετοχών οι οποίες σήμερα είναι μόλις 8,56% με την Viohalco να κατέχει το 91,44%.

Η πώληση πακέτου

Οι προϋπόθεσες γι αυτό είναι η πώληση πακέτου μετοχών σε ικανοποιητικές τιμές - για την Βιοχάλκο - μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Η ανάκαμψη των οικονομιών στην Δυτική Ευρώπη εντός του 2021 εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στα αποτελέσματα της εταιρείας και κατ΄επέκταση στην μετοχή καθώς η επιχείρηση ανήκει στις εταιρείες που επωφελούνται απο τον ανοδικό κύκλο της οικονομίας.
Απο την άλλη πλευρά, η υπόθεση με τους δασμούς στις ΗΠΑ μέχρι τώρα έχει ευνοήσει την ελληνική εταιρεία.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπολόγισε ένα προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ (preliminary dumping margin) 2,72% για εισαγωγές από την ΕlvalHalcor, καθώς και τους άλλους εξαγωγείς των προϊόντων από την Ελλάδα.
Αντίθετα,στο μεγαλύτερο  κομμάτι των ανταγωνιστών έχουν επιβληθεί δασμοί έως 10%.

Tα ενθαρρυντικά σημάδια

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor για το εννεάμηνο ανήλθε σε 1,5 δις. ευρώ σημειώνοντας πτώση 6,2% η οποία αποδίδεται κυρίως στην πτώση των όγκων πωλήσεων και των μέσων τιμών μετάλλου της περιόδου. Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη Ebidta ( πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου) ανήλθαν σε 101 εκατ. ευρώ απο 123 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 24,1 εκατ. ευρώ έναντι 42,5 εκατ. ευρώ.  
Όμως, το γεγονός ότι οι πωλήσεις του Σεπτεμβρίου ήταν υψηλότερες από αυτές του προηγούμενου έτους για τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, οδηγεί τα στελέχη του ομίλου σε συγκρατημένη αισιοδοξία.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας η άνοδος των πωλήσεων επιτεύχθηκε σχεδόν σ όλες τις κατηγορίες με εξαίρεση τον τομέα χαλκού/ορείχαλκου της Fitco.

Πιστοποιήσεις για τη νέα επένδυση

Εντός του 2020 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 65.7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 59,8 εκατ. ευρώ αφορά τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου στα Οινόφυτα.
Το ερχόμενο διάστημα μετά την επένδυση του ελάστρου θα ακολουθήσουν οι πιστοποιήσεις της παραγωγής από τους πελάτες.
Ειδικότερα, αποστέλλεται στους πελάτες δοκιμαστική παραγωγή και μόλις δοθεί η έγκριση σύμφωνα με τα νέα standards ξεκινούν οι παραγγελίες.
Oι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι, η νέα επένδυση θα είναι παραγωγική στα τέλη του έτους και εντός του Φεβρουαρίου Elvalhalcor η παραγωγική δυναμικότητα θα είναι ικανή να συναντήσει την ισχυρή ζήτηση, την οποία η εταιρεία φρόντισε να  καλύψει μετατοπίζοντας την παραγωγή σε τομείς όπως τα κουτάκια συσκευασίας, αλλά και στην ζήτηση που προκύπτει απο την αντικατάσταση του πλαστικού.
Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής βελτιώθηκε καθώς αυξήθηκε η χρήση του scrap αλουμινίου που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την παραγωγή της. 

Δημήτρης Παφίλας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης