Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέο γαλλικό μήνυμα στον Erdogan: Θέλουμε πράξεις και όχι κατευναστικές δηλώσεις – Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες

tags :
Νέο γαλλικό μήνυμα στον Erdogan: Θέλουμε πράξεις και όχι κατευναστικές δηλώσεις – Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες
«Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες, διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις εκ μέρους του Erdogan χρειάζονται πράξεις» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών
Την αυστηρή στάση της με νέα μηνύματα απέναντι στην Τουρκία συνεχίζει η Γαλλία ενόψει του Ευρωπαικού Συμβουλίου (10 -11/12/2020), που θα ασχοληθεί με το ζήτημα επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» εκ μέρους της Τουρκίας ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου δήλωσε την Κυριακή (22/11) ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean Yves Le Drian.
 «Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες, διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις εκ μέρους του Erdogan χρειάζονται πράξεις», είπε ο Γάλλος  υπουργός Εξωτερικών στο RTL  κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο, λέγοντας πως η χώρα του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης.
 Μεταξύ των ενεργειών που αναμένονται, «υπάρχουν εκείνες που είναι απλό να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, υπάρχουν επίσης εκείνες που είναι απλό να γίνουν στο Nagorno Karabakh) τόνισε.
 «Έχουμε πολλές διαφωνίες» με την Άγκυρα, επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, επικαλούμενος την «επεκτατική βούληση» της Άγκυρας, μια «πολιτική τετελεσμένων γεγονότων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, «όπου επιτίθενται στην πραγματικότητα εναντίον δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Τουρκίας»

Υπενθυμίζεται πως και το Σάββατο (21/11) η Γαλλία εξέφρασε τη δυσφορία της για την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στον Καύκασο.
Το επόμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο (10 -11/12) θα εξετάσει το θέμα της Τουρκίας και ενδέχεται να την πιέσει «πολύ περισσότερο» λόγω της «απαράδεκτης» συμπεριφοράς της στο Nagorno Karabakh είπε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Franck Riester εστιάζοντας και στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France Inter, ο Riester κατήγγειλε τη στάση της Άγκυρας σχετικά με τις προτροπές για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, με φόντο την αντιπαράθεση για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
«Η Τουρκία διαδραματίζει έναν καταδικαστέο ρόλο σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ή τις θέσεις της Γαλλίας, προκειμένου να βλάψει τη Γαλλία και να βλάψει τις αξίες που πρεσβεύει η Γαλλία», είπε ο Γάλλος υπουργός.
«Ευχόμαστε η Τουρκία να αλλάξει, ευχόμαστε αυτή η συμπεριφορά να αλλάξει, αυτή η επεκτατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο με αυτές τις έρευνες που πλήττουν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία».
Ο Riester κάλεσε επίσης την Τουρκία «να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά κυρίως στη Βόρεια Αφρική με τις διακινήσεις όπλων» και να «σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με την Ευρώπη».
«Η Τουρκία είναι ένας σπουδαίος λαός, μια σπουδαία χώρα με την οποία επιθυμούμε να έχουμε διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, όμως πρέπει να έχουμε έναν διάλογο αλήθειας, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», επισήμανε.
«Είναι ένας λόγος που φέρει η Ευρώπη κι όχι απλά η Γαλλία και είναι ο λόγος για τον οποίο, για μία ακόμη φορά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό το τουρκικό ζήτημα θα αναφερθεί για να δούμε με ποιον τρόπο θα πιέσουμε ίσως λίγο περισσότερο, ή πολύ περισσότερο, την Τουρκία, διότι η συμπεριφορά της, ιδίως στην κρίση στο Nagorno Karabakh, είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Halusi Akar.
Ταυτόχρονα η Τουρκία με νέα Navtex (ή telex πλοήγησης) επέκτεινε τον χρόνο έρευνας του σεισμογραφικού Oruc Reis και των συνοδευτικών πλοίων Ataman και Cengiz Han έως τις 29 Νοεμβρίου 2020 στην ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία νοτίως του Καστελόριζου.
Η Αθήνα απάντησε με anti - Navtex χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές κινήσεις.
Η προηγούμενη τουρκική Navtex τελείωνε στις 24 Νοεμβρίου και η νέα ξεκινάει από τις 21 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 29 Νοεμβρίου 2020.... μέχρι να επεκταθεί εκ νέου...
Το Oruc Reis μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία βρίσκονται 32 μίλια νότια του Καστελόριζου - σε ελληνική θάλασσα - μια περιοχή στην οποία εστιάζουν οι τούρκοι τις έρευνες τους τις τελευταίες ημέρες.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα το Oruc Reis είναι επικεντρωμένο στην περιοχή νότια της Ρόδου και νότια - νοτιοδυτικά του Καστελόριζου σε μια περιοχή από 22 έως 50 μίλια.
Η επιμονή αυτή αποδεικνύει ή ότι έχουν ενδείξεις για κοίτασμα ή ότι θέλουν να ερευνήσουν την περιοχή ενδελεχώς.
Πάντως μέχρι τώρα έχουν ερευνήσει 10 ή 11 κοιτάσματα τα οποία είναι άδεια.

Akar: Το Oruc Reis ερευνά σε νησιά που δεν ανήκουν στην Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Halusi Akar, μιλώντας στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας (ΤUSAS, ανέφερε πως οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis συνεχίζονται κανονικά.
Μάλιστα, σημείωσε πως οι εν λόγω έρευνες "δεν είναι πρόκληση ούτε αυξάνουν την ένταση, όπως υποστηρίζει η Αθήνα".
"Παραβλέπουν τις κινήσεις  και τις ενέργειες που κάνουν οι έλληνες, σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας".
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Akar  δήλωσε πως "στην Κύπρο πρέπει να δουν και να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων η οποία διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματά τους".

Νέα Navtex 21 με 29 Νοεμβρίου 2020 για το Oruc Reis

Νέα Navtex μεταξύ 21 και 29 Νοεμβρίου 2020 δημοσιοποίησε η Τουρκία για το Oruc Reis το οποίο συνεχίζει κανονικά τις έρευνες νοτίως του Καστελόριζου μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία.
Να σημειωθεί ότι η Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis ολοκληρωνόταν στις 24 Νοεμβρίου αλλά ακολουθώντας την πάγια τακτική, επέκτειναν την Navtex έως τις 29 Νοεμβρίου 2020.
Η νέα Navtex ξεκινάει από 21 και ολοκληρώνεται στις 29 Νοεμβρίου 2020.
Όπως έχει ήδη αναλυθεί η Τουρκία για να ερευνήσει 15 με 16 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας χρειάζεται να φθάσει έως τις 10-12 Δεκμεβρίου 2020.
Έως σήμερα έχει ερευνήσει 12,6 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Η επέκταση της Navtex δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση έκπληξη.
Το Oruç Reis, ένα από τα σπάνια και πλήρως εξοπλισμένα ερευνητικά πλοία στον κόσμο, μπορεί να πραγματοποιήσει 2 και 3 διαστάσεων σεισμική και μαγνητική γεωφυσική έρευνα.
Το πλοίο μπορεί να εκτελέσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες έως και 8 χιλιάδες μέτρα βάθος και δισδιαστατες σεισμικές επιχειρήσεις έως και 15 χιλιάδες μέτρα βάθος.
Navtex - Oruc Reis

Η ελληνική αντι - Navtex

Navtex εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, που χαρακτηρίζει  «παράνομη» τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Επίσης, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

211130 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 292059 UTC NOV 20.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης