Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το Oruc Reis θα αποχωρήσει από την Αν. Μεσόγειο στις 29 Νοεμβρίου

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το Oruc Reis θα αποχωρήσει από την Αν. Μεσόγειο στις 29 Νοεμβρίου
Tο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ολοκληρώνει τη συγκέντρωση δεδομένων σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων και αποχωρεί
Μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε χθες η Τουρκία παρατείνοντας τις έρευνες του Oruc Reis έως τις 29 Νοεμβρίου σε περιοχή νότια και νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του άφησε να εννοηθεί πως οι εργασίες του τουρκικού πλοίου θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου και το Oruc Reis θα αποχωρήσει από την περιοχή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «το πλοίο Oruc Reis  στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων.
Με την τελευταία NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου».
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalinν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV δήλωσε πως «το Oruc Reis μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο.
Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Kalin μάλιστα πρότεινε «κοινές έρευνες και κοινές γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Σε κατασκευασμένη «σύγχυση» η Τουρκική εξωτερική πολιτική
Της ανακοίνωσης αυτής του Τουρκικού ΥΠΕΞ είχε προηγηθεί μια μέρα σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας ενώ θέση, έλαβε και η Γαλλία η οποία έκανε γνωστές τις προθέσεις της να πιέσει την ΕΕ για κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα.
Η τουρκική Navtex που εκδόθηκε χθες (21/11) καταδικάστηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες αυτές ουσιαστικά ακυρώνουν οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Στη συνέχεια το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει αντι-Navtex χαρακτηρίζοντας «παράνομη» τη Navtex της Τουρκίας.
Στις κινήσεις αυτές της Αθήνας απάντησε αργότερα το τουρκικό υπουργείο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».
Η χθεσινή ημέρα (21/11) χαρακτηρίζεται από αμφίρροπες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας καθώς την ώρα που ο πρόεδρος Erdogan καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο, ο υπουργός Άμυνας Akar αμφισβητούσε την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου.
Και ο Erdogan, μιλώντας , στο συνέδριο του κόμματός του AKP. Τόνισε ότι «αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης