Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο αντί να κάνει δηλώσεις

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο αντί να κάνει δηλώσεις
Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Hami Aksoy, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ισχυριζόμενος ότι οι έρευνες του Oruc Reis γίνονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε άλλη μια δήλωση το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και αντιρρήσεις του σχετικά με τη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα του πλοίου  στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι δηλώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκλησή μας για διάλογο, αντί να κάνει δηλώσεις», καταλήγει.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας για την αποφυγή παράνομων ενεργειών, ανέφερε νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη νέα NAVTEX της Άγκυρας 21 με 29 Νομεβρρίου.
«Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.
Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί ''στρατηγική προτεραιότητα'', σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει:
«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».
 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης