Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παγκόσμια οικονομία και ο κόσμος μετά την πανδημία στο επίκεντρο των G20

tags :
Η παγκόσμια οικονομία και ο κόσμος μετά την πανδημία στο επίκεντρο των G20
Το κύριο θέμα της Συνόδου είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Ο κόσμος μετά την πανδημία που προκάλεσε παγκόσμια ύφεση, επί τάπητος στη Σύνοδο των G20 το τρέχον Σαββατοκύριακο 21 -22/11/2020.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι αγορές και η παγκόσμια διανομή εμβολίων, φαρμάκων και τεστ για χώρες με λιγοστούς πόρους, που δεν μπορούν να επωμιστούν τις εν λόγω δαπάνες.
«Το κύριο θέμα είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των G20 που συμμετείχε στις προετοιμασίες για τη διήμερη σύνοδο κορυφής, υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του του προς τους ηγέτες της G20, ο 84χρονος Σαουδάραβας Βασιλιάς Salman bin Abdulaziz τόνισε την ανάγκη για δίκαιη πρόσβαση στα εργαλεία για την καταπολέμηση του Covid -19 , συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων.
«Πρέπει να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για προσιτή και δίκαιη πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία για όλους τους λαούς.
Ταυτόχρονα, πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα για οποιαδήποτε μελλοντική πανδημία », είπε στους άλλους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως αναφέρει το Reuters.
Ως παρακαταθήκη για το μέλλον η ΕΕ θα προτείνει μία συνθήκη για τις πανδημίες.
«Μια διεθνής συνθήκη θα μας βοηθούσε να ανταποκριθούμε πιο γρήγορα και με πιο συντονισμένο τρόπο», αναμένεται να δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel
Ενώ η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τη βαθιά κρίση, η ανάκαμψη αυτή επιβραδύνεται σε χώρες με πολλά κρούσματα και ταυτόχρονα είναι άνιση, σημειώνει το ΔΝΤ, εκτιμώντας πώς θα αφήσει βαθιά σημάδια.
Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι φτωχές και υπερχρεωμένες χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι οποίες «βρίσκονται στο γκρεμό της οικονομικής καταστροφής και της κλιμάκωσης της φτώχειας, της πείνας και των ανείπωτων δεινών», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης