Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Αίτημα έγκρισης της Pfizer στον FDA για το εμβόλιο, έπεσαν οι υπογραφές με ΕΕ - 1,375 εκατ. οι νεκροί διεθνώς

Κορωνοϊός: Αίτημα έγκρισης της Pfizer στον FDA για το εμβόλιο, έπεσαν οι υπογραφές με ΕΕ - 1,375 εκατ. οι νεκροί διεθνώς
Αίτηση στις ΗΠΑ για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατέθεσε χθες 20/11 η Pfizer/BioNTech – Υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ - Phizer/Bionteck για τη διάθεση του εμβολίου - Το ποσό των 10 δις ευρώ θα καταβάλλει η ΕΕ για τα εμβόλια της Pfizer, CureVac
(upd) Εντός του Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς την Παρασκευή 20/11 η Pfizer/BioNTech κατέθεσε αίτηση στην υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της ενώ αντίστοιχη αίτηση θα υποβάλλει εντός των επόμενων ημερών και προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με τη σχετική έγκριση να αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.
Εφόσον δοθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις, η Pfizer δηλώνει πως είναι έτοιμη να διαθέσει άμεσα τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, οι οποίες έχουν ήδη παραχθεί, ενώ είναι σε θέση να παράξει άλλες 50 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2020.
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε από τη Επίτροπο Υγείας κα Κυριακίδου, η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου.
Για την προμήθεια των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της CureVac η ΕΕ προτίθεται να διαθέσει ποσό ύψους 10 δις ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ θα πληρώσει 15,5 ευρώ για κάθε μια δόση του εμβολίου της Pfizer, συνολικά δηλαδή θα διαθέσει 3,1 δις ευρώ για 200 εκατομμύρια δόσεις, ποσό που μπορεί να αυξηθεί και στα 4,65 δις ευρώ εφόσον ζητήσει άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα δώσει 10 ευρώ για κάθε μια από τις 225 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της CureVac, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να διατίθενται στα τέλη Μαρτίου.
Αν και ακόμα δεν έχει καταστεί γνωστό πόσο καιρό θα διαρκεί η ανοσία που θα προκαλούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του σε αυτά, καθώς από τη στιγμή που αποτρέπουν να νοσήσει κάποιος σοβαρά, είναι η μόνη λύση προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνει εδώ και έναν χρόνο ο πλανήτης.

Αίτημα Pfizer/BioNTech στην FDA για έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊο

Αίτημα στην Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού κατέθεσαν χθες οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Για ιστορική στιγμή, εκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αlbert Bourla, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η υποβολή βασίζεται σε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά 95%, που καταδείχθηκε στην κλινική μελέτη φάσης 3 των εταιρειών σε συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 (πρώτος πρωταρχικός στόχος) και επίσης σε συμμετέχοντες με και χωρίς προηγούμενη μόλυνση SARS -CoV-2 (δεύτερος πρωταρχικός στόχος).
«Η δουλειά μας για την παροχή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα, καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως.
Η υποβολή στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο ορόσημο στο ταξίδι μας για την παράδοση εμβολίου COVID-19 στον κόσμο και τώρα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο της αποτελεσματικότητας όσο και του προφίλ ασφάλειας του εμβολίου μας, δίνοντάς μας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του» δήλωσε ο Bourla.
«Η υποβολή άδειας για χρήση επείγουσας ανάγκης στις ΗΠΑ είναι ένα κρίσιμο βήμα για να καταστήσουμε το υποψήφιο εμβόλιο διαθέσιμο στον παγκόσμιο πληθυσμό το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Ugur Sahin, συνιδρυτής της BioNTech.
«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ρυθμιστικές υπηρεσίες παγκοσμίως για να επιτρέψουμε την ταχεία διανομή του εμβολίου μας παγκοσμίως. Ως εταιρεία που βρίσκεται στη Γερμανία, στην καρδιά της Ευρώπης, οι αλληλεπιδράσεις μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς και του παρέχουμε συνεχώς δεδομένα ως μέρος της κυλιόμενης διαδικασίας ελέγχου» σημείωσε περαιτέρω.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι εταιρείες θα είναι έτοιμες να διανείμουν το εμβόλιο εντός ωρών μετά την έγκρισή του.
Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Pfizer σημειώνει άνοδο 1,4% προσυνεδριακά, ενώ ο τίτλος της BioNTech καταγράφει άλμα 6,9%.
H διαδικασία έγκρισης από την FDA μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, καθώς η συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου.
Εφόσον λάβει την έγκριση από την FDA, η κυκλοφορία του εμβολίου θα είναι περιορισμένη και σε φάσεις, με το υγειονομικό προσωπικό, τους ηλικιωμένους και τους πολότες με υποκείμενα νοσήματα, να έχουν προτεραιότητα.

ΕΕ - Pfizer: Υπεγράφη η συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου κατά της Covid-19

Την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου για την Covid-19, ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
H υπογραφή της συμφωνίας έρχεται λίγες ώρες αφότου υπεβλήθη το αίτημα κατεπείγουσας έγκρισης του εμβολίου, στην Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Ανεξέλεγκτη η επιδημία σε ΗΠΑ, ΕΕ

Πάντως, το δεύτερο κύμα της επιδημίας τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 252.000, οι προβλέψεις παραμένουν εφιαλτικές καθώς κάνουν λόγο για περισσότερους από 470.000 θανάτους λόγω του κορωνοϊού έως την 1η Μαρτίου.
Τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – μόλις το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερες από 200.000 μολύνσεις –, οι νοσηλευόμενοι αγγίζουν τους 81.000 ενώ ολοένα και περισσότερες Πολιτείες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, όπως η Καλιφόρνια και το Οχάιο που ανακοίνωσαν απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, όπου αν και την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση της τάξης του 10% στα κρούσματα λόγω των lockdown, το 80% των 53 κρατών της Γηραιάς Ηπείρου καταγράφει αριθμούς ρεκόρ όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα, με τη Γαλλία και την Ελβετία να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Ανησυχητικά όμως είναι τα νέα και από την εξέλιξη της επιδημίας στην Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 9 εκατομμύρια κρούσματα καθώς καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων, ενώ μόνο η Κίνα αναφέρει πως η επιδημία είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 57.726.802 και οι νεκροί σε 1.374.985
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 11.922.422 και σε νεκρούς με 254.473
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 168.613 και τρίτη σε κρούσματα με 6.020.164
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 132.726 και τέταρτο το Μεξικό με 100.823
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 53.870 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.137.096 και πέμπτη η Ρωσία με 1.998.966
- Έκτη η Ισπανία με 1.541.574, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.456.940 και ένατη η Αργεντινή με 1.349.434
- Δέκατη η Ιταλία με 1.308.528
Image


ΗΠΑ: Σχεδόν 200.000 κρούσματα κορονωϊού και πάνω από 1.500 νεκροί σε μία μέρα

Οι ΗΠΑ ανέφεραν περισσότερα από 195.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, που συνιστά αρνητικό ρεκόρ λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να επιδεινώσουν περαιτέρω την επιδημία.
Το άλμα  σε σχεδόν 200.000 περιπτώσεις αυξάνει τον μέσο όρο των επτά ημερών των νέων κρουσμάτων πάνω από 167.600, αύξηση σχεδόν 20% σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, σύμφωνα με μια ανάλυση του CNBC με δεδομένα που παρέθεσε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Ο μέσος όρος των επτά ημερών των νέων κρουσμάτων αυξάνεται κατά τουλάχιστον 5% την εβδομάδα την εβδομάδα σε 43 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Hopkins.
Η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί σε αύξηση των νοσηλείας και των θανάτων.
Τουλάχιστον 82.100 άνθρωποι νοσηλεύονται επί του παρόντος με Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα.
Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι στις ΗΠΑ απεβίωσαν από Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Hopkins.
Η χώρα καταγράφει περισσότερους από 1.500 θανάτους καθημερινά από την Τρίτη (17/11).
Την Πέμπτη (19/11), οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερους από 2.000 θανάτους.
Image
Στην Ευρώπη το 28% των παγκόσμιων κρουσμάτων και το 26% των θανάτων παγκοσμίως

Αν και οι νέες μολύνσεις καταγράφουν μείωση κατά 10% στην Ευρώπη την τρέχουσα εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, γεγονός που δείχνει ότι η λύση των lockdown και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν λάβει οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζει να αποδίδει, η Γηραιά Ήπειρος είναι στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 28% των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως προέρχεται από την Ευρώπη όπου σημειώνεται το 26% των θανάτων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν στην Ευρώπη πάνω από 29.000 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό.
Μέχρι στιγμής η Ευρώπη μετρά περίπου 15,8 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 354.000 θανάτους.
Η πλειονότητα των μολύνσεων και των απωλειών καταγράφεται σε λίγες χώρες, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Στη Γερμανία, όπου έχει επιβληθεί μερικό lockdown από τις 2/11, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να συστήσει δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε σπίτια και να επιβάλλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι αρχές θα απευθύνουν σθεναρή σύσταση προς τους πολίτες να μην οργανώνουν ούτε να συμμετέχουν σε ιδιωτικές γιορτές ως τα Χριστούγεννα, ενώ στα νέα μέτρα θα προβλέπεται ότι ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται στα μέλη κάθε νοικοκυριού με μόνο δύο μέλη από οποιοδήποτε άλλο.
Στη Γαλλία, όπου είναι σε lockdown από τις 30/10, η χώρα αρχίζει να επανακτά τον έλεγχο έναντι της επιδημίας, καθώς καταγράφεται μείωση στα κρούσματα.
Παρόλο αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει πολλούς περιορισμούς, π.χ. στη λειτουργία των εστιατορίων και των μπαρ έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Το lockdown φαίνεται πως αποδίδει και στο Βέλγιο (επιβλήθηκε στις 30/10 και για έξι εβδομάδες) καθώς οι αρχές θεωρούν ότι το β' κύμα της πανδημίας κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ στην Αυστρία, η οποία είδε τις μολύνσεις να αυξάνονται κατά 30%, ο καγκελάριος Sebastian Kurz ανακοίνωσε ότι από τις 17/11, και έως τις 6 Δεκεμβρίου επανέρχονται τα μέτρα που ίσχυαν και την άνοιξη, όπως ότι περιορίζονται οι μετακινήσεις, κλείνουν τα σχολεία και όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα.
Από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία θα επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο.
Στην Αγγλία ο πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος έχει τεθεί σε αυτο-απομόνωση ύστερα από την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, έχει δώσει εντολή στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για έναν μήνα, για να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα ενώ στην Ιταλία ο μισός πληθυσμός βρίσκεται σε μερικό lockdown.
Image
Ινδία: Πάνω από 9 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού – Στο κόκκινο το Νέο Δελχί

Τα 9 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασε η Ινδία, η οποία ανέφερε περίπου 46.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με τις ημερήσιες μολύνσεις που καταγράφονταν τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα ανέρχονται σε 9.004.365, ενώ έχουν υποκύψει 132.162 άνθρωποι, καθώς άλλοι 584 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο.
Και ενώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου καταγραφόταν μια τάση εξασθένησης της επιδημίας, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έξαρση κρουσμάτων στο Νέο Δελχί, όπου τα νοσοκομεία είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτα.
Σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τετραπλασιάζει το ύψος του προστίμου σε όσους δεν φορούν μάσκα.
Ενδεικτικό της έντασης, με την οποία πλήττεται το Νέο Δελχί από την επιδημία, είναι πως το μεγαλύτερο νεκροταφείο της πόλης έχει γεμίσει ασφυκτικά και πλέον δεν υπάρχει άλλος χώρος για τα θύματα.
Υπενθυμίζεται πως η Ινδία είχε επιβάλλει τον περασμένο Μάρτιο εθνικό lockdown, το οποίο και ήρε σταδιακά σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία.
Πλέον, όμως η επιδημία φαίνεται να επιστρέφει στην Ινδία.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πόλη των 6 εκατομμυρίων πολιτών, Ahmedabad, αποφάσισε να επιβάλλει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα
    
Υπό ύφεση η επιδημία κορωνοϊού στην Κίνα – Μόλις 17 κρούσματα σε 24 ώρες

Υπό ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 17 νέα κρούσματα από 12 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως όλα τα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούν μολύνσεις που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξήθηκε σε 14 από 10 μία ημέρα νωρίτερα.
Είκοσι άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία.
Νοσηλεύονται ακόμη 311 ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας σε σοβαρή κατάσταση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.398 μολύνσεων.
Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
Image
Σοκάρει ο ΠΟΥ: Ένας θάνατος κάθε 17 δευτερόλεπτα από κορωνοϊό

Σοκάρουν οι δραματικές διαπιστώσεις για την έκταση που έχει λάβει η πανδημία του νέου κορωνοϊού κατά το δεύτερο κύμα με το οποίο πλήττει τον πλανήτη και νούμερα που προκαλούν τρόμο, γνωστοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, κάθε 17 δευτερόλεπτα χάνεται ένας άνθρωπος λόγω Covid-19, ενώ στο επίκεντρο -αυτήν την περίοδο- φέρεται να βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία πλέον μετρά σχεδόν 16 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 355.000 θανάτους.
Ο Dr. Hans Kluge από τον ΠΟΥ ανέφερε ότι το 80% από 53 ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες 14 ημέρες αριθμούς ρεκόρ στην αύξηση των ενεργών περιπτώσεων Covid-19, με πάνω από 100 ασθενείς ανά 100.000 άτομα, ενώ σε κάποιες χώρες ο αριθμός έφτασε τους 700 ασθενείς ανά 100.000 άτομα.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Γαλλία και στην Ελβετία
Το θετικό είναι ότι μετά τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως δήλωσε ο Hans Kluge, την τελευταία εβδομάδα, τα νέα κρούσματα έπεσαν από 2 εκατ. σε 1,8 εκατ. στην Ευρώπη.
«Μπορεί να είναι ένα μικρό δείγμα, αλλά είναι αισιόδοξο», δήλωσε.
Ο Dr Hans Kluge επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ προτείνει το ολικό lockdown ως τελευταίο μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης, καθώς η καραντίνα προκαλεί πολλά παράπλευρα νοσήματα, όπως τα ψυχολογικά και ενδοοικογενειακή βία.
 

Ισχυρή ανοσοαπόκριση και από το εμβόλιο της AstraZeneca

Ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους πολίτες άνω των 70 ετών προκαλεί το πιθανό εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύσσουν η AstraZeneca Plc και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δημοσιεύθηκαν προχθές 19/11 στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δείχνουν ότι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 70, οι οποίοι διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής νόσου και θανάτου από την COVID-19, μπορούν να αναπτύξουν ισχυρή ανοσία στην πανδημική νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Οι ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων που είδαμε στους ηλικιωμένους στην μελέτη μας είναι ενθαρρυντικές.
Στον πληθυσμό που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά από την COVID-19 περιλαμβάνονται οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι ενήλικες.
Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει πως το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία κάποιων από αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα προτού μπορέσουμε να βεβαιωθούμε» υποστήριξε ο Maheshi Ramasamy, σύμβουλος και συνεπικεφαλής ερευνητής στην Oxford Vaccine Group.
Σύμφωνα με το Reuters, δοκιμές τελικού σταδίου ή Φάσης ΙΙΙ γίνονται για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, και για να δοκιμαστεί αν το εμβόλιο προστατεύει κατά της προσβολής από τον SARS-CoV-2 ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με υποκείμενα νοσήματα.
Τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από αυτές τις δοκιμές της τρίτης φάσης είναι πιθανόν να ανακοινωθούν τις ερχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Lancet.
Σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία που είναι γνωστή ως αγγελιαφόρος RNA (mRNA), αυτό της AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι ένας ιικός φορέας που έχει φτιαχτεί από εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος που απαντάται στους χιμπαντζήδες.
Η Φάση ΙΙ των δοκιμών που αναφέρεται στην Lancet αφορά συνολικά 560 υγιείς εθελοντές, εκ των οποίων 160 ηλικίας 18-55 ετών, 160 ηλικίας 56-69 ετών και 240 ηλικίας 70 ετών και άνω.
Οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή ψευδοφάρμακο και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες που να σχετίζονται με το AZD1222, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer

Η κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.
Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η διάρκεια της προστασίας από το εμβόλιο.
Περίπου το 9% με 10% των ανθρώπων που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Moderna, ανέφερε ότι αισθάνθηκε μεγάλη κόπωση μετά τη δεύτερη δόση, ενώ μικρότερο ποσοστό παρουσίασε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή εκχυμώσεις γύρω από το σημείο όπου έγινε ένεση.
Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη.
Πρέπει να μεταφέρεται στους –20° Κελσίου αλλά μπορεί κατόπιν να αποθηκεύεται αποψυγμένο σε ψυγείο (2 ως 8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες.
Βασίζεται σε πρόσφατη τεχνολογία, η οποία δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, την αξιοποίηση του λεγόμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA).
Αυτό σημαίνει ότι γενετικές εντολές διεισδύουν απευθείας σε ανθρώπινα κύτταρα, που επαναπρογραμματίζονται και μετατρέπονται τα ίδια σε αντιγόνα του κορωνοϊού, προκειμένου να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που έχει αποτελεσματικότητα 95%, βασίζεται και αυτό στην ίδια μέθοδο, του αγγελιοφόρου RNA, παρέχει κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, καθώς αυτές δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, όπως π.χ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στους μύες.
Η Pfizer/Biontech έχει αναφέρει πως το εμβόλιο της πρέπει να μεταφέρεται στους – 70 βαθμούς Κελσίου και για αυτό το λόγο, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη αρχίσει η πιλοτική διανομή του σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να δει πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν στη διανομή του εμβολίου ανά τον κόσμο.
Η εταιρεία πάντως έκανε γνωστό πως οι τέσσερις αυτές Πολιτείες (Ρόουντ Άιλαντ, Τέξας, Νιου Μέξικο και Τενεσί) δεν πρόκειται να λάβουν νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο τις δόσεις των εμβολίων.
Σημειώνεται πως η Pfizer/Biontech έχει υπογράψει συμβόλαιο αξίας 1,95 δις δολαρίων με την αμερικάνικη κυβέρνηση για να παράσχει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης