Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων φέρνει στο προσκήνιο το χειρότερο σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ

tags :
JPMorgan: Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων φέρνει στο προσκήνιο το χειρότερο σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ
Περαιτέρω πλήγμα για τις μικρές επιχειρήσεις, την απασχόληση και την κατανάλωση
Η ισορροπία του τρόπου μεταξύ της εκθετικής ανόδου των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της οικονομικής δραστηριότητας που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανοικτή, μπορεί να δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες εφόσον τα μέτρα για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων αποτύχουν να ελέγξουν την υγειονομική κρίση.
Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξάνονται κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του COVID Tracking Project, και στους θανάτους καταγράφεται επίσης άνοδος με τον ίδιο ρυθμό.
Η εντεινόμενη υγειονομική κρίση ήδη επιβραδύνει το ρυθμό των προσλήψεων και περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες λίγο πριν από την περίοδο των εορταστικών αγορών και οι αναλυτές της JPMorgan την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου επισημαίνουν ότι τώρα προβλέπουν ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί ξανά στις αρχές του έτους καθώς επεκτείνονται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Περισσότεροι από 252.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Covid.
Αντί της αναμονής για την επιστροφή στην ανάπτυξη καθώς τα καταστήματα ανοίγουν ξανά από το καλοκαίρι, οι ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον του φάσματος των αυξανόμενων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα.
Η εορταστική περίοδος - από την Ημέρα των Ευχαριστιών έως το Νέο Έτος - ενδέχεται να οδηγήσει σε μια περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων λόγω της έντασης των κοινωνικών επαφών.
Αυτός ο χειμώνες θα είναι ζοφερός», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan, οι οποίοι προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ 1,0% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις υιοθετούν ήδη πιο επιθετικά υγειονομικά μέτρα, με τη Νέα Υόρκη να κλείνει ξανά τα σχολεία.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάλεσαν τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για τις γιορτές των Ευχαριστιών της επόμενης εβδομάδας, κατα τις οποίες συνήθως μετακινούνται δεκάδες εκατομμύρια πολίτες.
Ωστόσο, οι περισσότερες πολιτείες κινούνται προσεκτικά, περιορίζοντας τις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων ή τον αριθμό των πελατών που μπορούν να δεχθούν, αλλά δεν κλείνουν τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις, όπως συνέβη κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας την άνοιξη.
Επιπροσθέτως, η αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται να έχει  βάλει φρένο στην οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με δεδομένα που παρακολουθούνται από οικονομολόγους σε πραγματικό χρόνο για τη ανταπόκριση της οικονομίας στην πανδημία.


Απασχόληση: Καταστροφή θέσεων εργασίας  

Η απασχόληση σε ένα δείγμα κυρίως μικρών επιχειρήσεων από την εταιρεία διαχείρισης χρόνου Homebase joinhomebase.com/data μειώθηκε για τέταρτη εβδομάδα ενώ πτώση είχαν και οι μετακινήσεις εργαζομένων σε διάφορες οικονομικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης εργασιακού χρόνου UKG.
«Η αβεβαιότητα που επικρατεί τώρα και ξεκίνησε από τα μέσα του καλοκαιριού καθιστά πολύ δύσκολο για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να αναλάβουν αναπτυξιακές δράσεις», δήλωσε ο David Gilbertson, αντιπρόεδρος της UKG.
«Φαίνεται να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και έπειτα ένα βήμα πίσω».
Η μείωση των μετακινήσεων εργαζομένων από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου πιθανότατα δείχνει μείωση της συνολικής απασχόλησης το Νοέμβριο, σημείωσε..

Από την καταστροφική πτώση της απασχόλησης την άνοιξη, η οικονομία ανέκτησε περίπου τις μισές από τις περισσότερες από 20 εκατομμύρια θέσεις που χάθηκαν τότε.
Αλλά η δυναμική αυτή επιβραδύνεται και την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νέων αιτημάτων για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα..
Reuters Graphic

Κατανάλωση:Μετά τα επιδόματα το χάος

Οι προσλήψεις για την περίοδο των διακοπών έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και τα επιδόματα ανεργίας λήγουν για πολλούς από αυτούς που δεν εργάζονται από την άνοιξη.
Αρχικά, η πλημμυρίδα των ενισχύσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε τα εισοδήματα για πολλές οικογένειες και υποστήριξε τις καταναλωτικές δαπάνες.
Τα στοιχεία για 30 εκατομμύρια πελάτες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών JPMorgan, ωστόσο, έδειξαν ότι οι δαπάνες μειώθηκαν «κατακόρυφα» στις αρχές Νοεμβρίου από επίπεδο μόλις 2,7% κάτω από το 2019 σε 7,4% χαμηλότερα από πέρυσι, δήλωσε ο οικονομολόγος της JPMorgan Jesse Edgerton.
Οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες εκεί όπου η πανδημία εξαπλωνόταν πιο γρήγορα αλλά έγινε ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο, γεγονός που υποδηλώνει «μια γενικότερη τάση μείωσης των δαπανών», έγραψε ο Edgerton.
Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο είχαν επίσης αύξηση μικρότερη του αναμενόμενου.
Επίσης άλλα στοιχεία καταγράφουν μείωση των θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο σε απόλυτα νούμερα σε σχέση με τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Edgerton, στοιχεία που δείχνουν ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι εξαιτίας της πανδημίας δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Reuters Graphic
www.bankingnews.gr.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης