Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το Ολλανδικό ανέκδοτο με την option Reggeborgh Invest για τις μετοχές του Μπόμπολα, χωρίς να έχει ενημερώσει για την τιμή εξάσκησης

Το Ολλανδικό ανέκδοτο με την option Reggeborgh Invest για τις μετοχές του Μπόμπολα, χωρίς να έχει ενημερώσει για την τιμή εξάσκησης
Όταν η ενημέρωση των επενδυτών… περιττεύει
Το Family office Reggeborgh Invest ΒV με έδρα το χωριό Rijssen της Ολλανδίας επιδιώκει να αποκτήσει να αποκτήσει τον έλεγχο της εισηγμένης Ελλάκτωρ, ωστόσο απο τις 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιήσει την τιμή εξάσκησης στα δικαιώματα προαίρεσης, μια συναλλαγή η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί.  
Το αποτέλεσμα, όμως, αυτής της μη γνωστοποίησης μεταβάλλει σε κωμωδία την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και πλήττει το κύρος της - διότι ξένοι και Έλληνες επενδυτές ενημερώνονται για ποσά αυξήσεων κεφαλαίου, μεταβιβάσεις, γενικές συνελεύσεις.
Όλα αυτά, δίχως να γνωρίζει το επενδυτικό κοινό τι θα πράξει εάν προκύψει λ.χ. μια πιθανή Δημόσια πρόταση.

Γαϊτανάκι προαίρεσης
    
Συγκεκριμένα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, η εισηγμένη Ελλάκτωρ έλαβε ενημέρωση απο το μέτοχο (4,96%) Reggeborgh για “για μεταβολή στη συμμετοχή της και τα δικαιώματα ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, ως αποτέλεσμα πιθανής μελλοντικής άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης (Call Option).”
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 το Reggeborgh απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στη Ελλάκτωρ , που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της.
Πρόκειται για τις μετοχές τις οποίες κατέχει ο μέτοχος κ. Λ. Μπόμπολας.
Η δε ημερομηνία λήξης ορίστηκε έξι μήνες μετά ή 180 ημέρες μετά την 10.09.2020 και η περίοδος άσκησης/μετατροπής ορίστηκε μεταξύ της 1ης και της 180ηςημέρας μετά την 10.09.2020.
Για να αποκτηθεί το δικαίωμα προαίρεσης έχει προηγηθεί συμφωνία με τον προαναφερόμενο μέτοχο, όπου θα αναφέρεται ο χρόνος και φυσικά η τιμή εξάσκησης των δικαιωμάτων.

Το “κλείδωμα” της μετοχής στο limit up

Την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης στις 16 Σεπτεμβρίου, η μετοχή της Ελλάκτωρ “κλείδωσε” σημειώνοντας άνοδο 29,92% στα 1,3720 ευρώ με διακίνηση 5,7 εκατ. μετοχές.
Mε την άνοδο του 30% η αγορά προεξόφλησε την απόκτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης στα οποία η Reggeborgh αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση της, δηλαδή ότι, μετά την “ πιθανή” συναλλαγή θα κατέχει ποσοστό 17,5150% των μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου.
Μάλιστα, υπήρχαν αναφορές ότι, το Family Office του Ολλανδικού κατασκευαστικού ομίλου κατείχε μεγαλύτερο ποσοστό απο το 5%, πιθανότατα και σε συντονισμό με φίλιους μετόχους.   
 Έκτοτε, η μετοχή της Ελλάκτωρ σημείωσε άνοδο και στις 22 Οκτωβρίου έφθασε και το υψηλό της περιόδου στα 1,57 ευρώ ενω το υψηλό έτους ήταν στα 1,9680 ευρώ.
Χθες η μετοχή σημείωσε υψηλό ημέρας στα 1,355 ευρώ και κάποιος μπορεί να εικάσει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εξασκηθεί τα δικαιώματα.    

Η χαμένη τιμή   

Η απορία που τίθεται λοιπόν  - κυρίως – απο τους μετόχους μειοψηφίας είναι σε ποιά τιμή πρόκειται να εξασκηθούν τα δικαιώματα προαίρεσης από τους υποψήφιους Ολλανδούς επενδυτές.
Διότι τι δικαίωμα προαίρεσης είναι εαν δεν υπάρχει τιμή εξάσκησης; 
Εάν λ.χ προκύψει θέμα Δημόσιας πρότασης πως θα κρίνει το επενδυτικό κοινό εάν δεν γνωρίζει την τιμή εξάσκησης πέραν του χρόνου που ανακοινώθηκε;
Τέλος, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι τι απόφαση έχει ληφθεί επί του θέματος από την ελληνική εποπτική αρχή.

Το προηγούμενο της συναλλαγής της Invel με την Πανγαία

Σε μια προηγούμενη συναλλαγή, στην Πανγαία, η Invel είχε γνωστοποιήσει την εξάσκηση του δικαιώματος προαίρεσης δυο ημέρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία στις 29 Μαρτίου.
Έτσι, η Invel εξάσκησε το δικαίωμα στα 4,6 ευρώ αποκτώντας το μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας στην Πανγαία.            
 
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης