Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (Ρωσία) για Nagorno Karabakh: Λυπηρός ο «πληγωμένος εγωϊσμός» ΗΠΑ και Γαλλίας μετά την εκεχειρία που πέτυχαν

Lavrov (Ρωσία) για Nagorno Karabakh: Λυπηρός ο «πληγωμένος εγωϊσμός» ΗΠΑ και Γαλλίας μετά την εκεχειρία που πέτυχαν
Το θέμα της εκεχειρίας στο Nagorno Karabakh λύθηκε με τη συμμετοχή τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Lavrov, στις οποίες όμως διέκρινε έναν «πληγωμένο εγωϊσμό»
Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στο Nagorno Karabakh λύθηκε με τη συμμετοχή τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας.
Η στάση τους ως συμπροεδρεύουσες χώρες στην ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, ελήφθη υπ’ όψιν κατά την λήψη των αποφάσεων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RT.
«Δεν θεωρώ ότι το ζήτημα επιλύθηκε χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, επειδή, φυσικά και η στάση των τριών συμπροεδρευουσών χωρών (της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ), της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, η οποία τον τελευταίο μήνα πριν από τη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου είχε επανειλημμένα διατυπωθεί σε επίπεδο προέδρων, σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο των ειδικών αντιπροσώπων των συμπροεδρευουσών χωρών, ήταν μια στάση υπέρ του άμεσου τερματισμού της αιματοχυσίας και της διαμόρφωσης μηχανισμού ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός με πολιτικά μέσα, η οποία παρόλα αυτά επηρέασε ψυχολογικά την κατάσταση», δήλωσε ο Lavrov.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν επιρροή στις χώρες της περιοχής.
«Για αυτό και οι εκκλήσεις αυτές παρότι εκείνη την περίοδο δεν είχαν υλική υπόσταση, έπαιξαν σημαντικό πολιτικό ρόλο για την δημιουργία προϋποθέσεων με σκοπό, σε τελική ανάλυση την επίτευξη συμφωνίας, και χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλε προσωπικά ο (πρόεδρος) Putin, η συμφωνία άρχισε να αποδίδει και αποδίδει», επισήμανε ο Sergei Lavrov.
Ωστόσο ο Lavrov διέκρινε έναν «πληγωμένο εγωισμό», στους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο θέμα της διένεξης του Nagorno Karabakh.
«Στις επαφές μου με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους συναδέλφους μου, όπως και στις επαφές του προέδρου Macron με τον πρόεδρο Putin για το ζήτημα του Nagorno Karabakh τις τελευταίες μέρες, είναι εμφανής παρόλα αυτά ένας πληγωμένος εγωϊσμός.
Και αυτό είναι λυπηρό», δήλωσε ο Lavrov.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προσέθεσε ότι κατά την διεξαγωγή των πρόσφατων επαφών με τον ομόλογό του Jean Yves LeDrian έδωσε έμφαση στην σημασία που έχει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.
«Προσπάθησα να του εξηγήσω, ότι εμείς ανησυχούμε να μη σκοτώνεται ο κόσμος, να μην φεύγει ο κόσμος από τα μέρη στα οποία ζούσε, να μην γιγαντώνεται ο αριθμός των προσφύγων και των μετοικούντων», διευκρίνισε ο Lavrov.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι σε μια κατάσταση όπου το κάθε λεπτό «είναι πολύτιμο για τις ανθρώπινες ζωές» η προβολή αξιώσεων εκ μέρους των συναδέλφων μου δεν είναι σωστή και ούτε ηθική από την άποψη της απλής ανθρώπινης ηθικής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης