Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κατοχυρώθηκαν κέρδη, κράτησε «επαφή» με τις 700 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κατοχυρώθηκαν κέρδη, κράτησε «επαφή» με τις 700 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Καλή η διόρθωση και αν και πέρασε κάτω από τις 700 μονάδες έκλεισε τελικά οριακά χαμηλότερα και με μέτριες συναλλαγές. Καλή εικόνα από τις τράπεζες, οι οποίες διόρθωσαν αλλά μάζεψαν τις απώλειες στις τελικές δημοπρασίες. Σε θετικό έδαφος η Πειραιώς.

Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είναι λογικές. Το ζητούμενο είναι να επιστρέψουν οι αγοραστές και να βελτιώσουν εκ νέου τις αποτιμήσεις. Όσο μένουμε πάνω από τον εκθετικό 200άρη δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κίνδυνος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανοδική η Πειραιώς, αμετάβλητη η Εθνική Τράπεζα, οριακές απώλειες για Eurobank και κοντά στο -1% η Alpha Bank. Μια χαρά.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Από τα 1,28 ευρώ περίπου διέρχεται και ο εκθετικός των 100 ημερών και ο αντίστοιχος των 200 ημερών. Χαμηλό σήμερα στα 1,3160 ευρώ κι έκλεισε με άνοδο 1,58% και στα 1,3530 ευρώ.

AEGEAN: Στο -6% και κλείσιμο κάτω από τον εκθετικό των 200 ημερών.

ΕΥΔΑΠ: Με καλό όγκο η πτώση της μετοχής κατά 2,41% και με αρκετά κομμάτια να μένουν στο κλείσιμο στην πλευρά των πωλητών ανεκτέλεστα.

FLEXOPACK: Μπορεί να μην κάνει όγκο βρίσκεται στα υψηλά της. Εξαιρετική εταιρεία και παρά την άνοδο η στήλη τη θεωρεί ακόμα υποτιμημένη. Αν είχαμε και περισσότερους επενδυτές να ασχολούνται με τα ποιοτικά μικρομεσαία σίγουρα θα είχε ξεπεράσει προ πολλού τα 100 εκατ. ευρώ σε αποτίμηση.

ΕΚΤΕΡ: Νέα σύμβαση για κατασκευή μονάδων εντατικής θεραπείας τις οποίες θα πληρώσει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και αυτό το έργο έχει σύντομο χρόνο υλοποίησης και άρα πληρωμής, όπως το αντίστοιχο που πήρε για το νοσοκομείο Σωτηρία. Στο +3,03% και στα 0,7810 ευρώ. Δεν είδαμε δυνατούς πωλητές, αυτούς δηλαδή που βλέπαμε στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δυνατό γύρισμα και με σχετικά μικρό όγκο. Στα 5,65 ευρώ και στο -5,83%. Θα λέγαμε πως είναι λογική η διόρθωση, καθώς όπως είχαμε γράψει μεταξύ 6-6,50 ευρώ ήταν πολύ καλό επίπεδο, λόγω της μεγάλης ανόδου από τα χαμηλά.

FRIGOGLASS: Η εταιρεία ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη πως διαθέτει προϊόν κατάλληλο για τη μεταφορά των εμβολίων Covid-19 και ετοιμάζεται για τα απαραίτητα. Υπήρχε αυτή η φήμη στην αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις και περιμέναμε τη σημερινή τηλεδιάσκεψη για να το ξεκαθαρίσει η διοίκηση. Στα 0,09 ευρώ και στο -10,89%.

NEWSPHONE: Η δημόσια πρόταση ολοκληρώθηκε και έφυγε η εντολή αγοράς στα 0,47 ευρώ. Τώρα δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι δεν πουλούσαν στη δημόσια πρόταση τόσο καιρό και πουλούσαν σήμερα στα 0,46 ευρώ… Αναμένουμε την ανακοίνωση της εταιρείας αναφορικά με το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης.

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Είναι γεγονός πως κάποιοι επενδυτές θέλουν μεγάλες αποδόσεις και κυνηγούν τις μετοχές της συγκεκριμένης κατηγορίας, μόλις ακούσουν κάποια φήμη. Και στις τελευταίες συνεδριάσεις υπάρχουν αρκετές. Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάνε γιατί λέγεται έτσι η συγκεκριμένη κατηγορία. Ο λόγος που είναι σε αυτή την κατηγορία είναι τα θεμελιώδη.

Η στήλη παραμένει προσηλωμένοι στα θεμελιώδη των εταιρειών και κοιτάει όσες έχουν τέτοια μεγέθη που η τωρινή αποτίμηση με τα σημερινά δεδομένα δείχνει αντοχές. Φυσικά και είμαστε επιφυλακτικοί με κάποιους ισολογισμούς, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας, αλλά ο κίνδυνος στην κύρια αγορά του ΧΑ είναι μικρότερος. Χρειάζεται επομένως προσοχή και ο επενδυτής να γνωρίζει το ρίσκο που αναλαμβάνει.

Χρηματιστηριακά και για καθαρά ενημερωτικούς λόγους η στήλη παρακολουθεί όλες τις εισηγμένες, ακόμα και αυτές που έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.

ΕΝΤΟΛΕΣ: Επειδή το βλέπουμε τακτικά πλέον και μάλλον πρέπει να το κοιτάξουν οι αρμόδιες αρχές: Γιατί μπαίνουν κάποιες εντολές μεγάλες και στη συνέχεια ακυρώνονται; Στις δημοπρασίες το βλέπουμε αρκετά συχνά. Έτσι όμως όταν μπαίνει μία μεγάλη εντολή αγοράς και δείχνει άνοιγμα στο limit up, μάλλον λειτουργεί παραπλανητικά κάνοντας κάποιους επενδυτές να μπουν και να αγοράσουν. Μετά οι εντολές ακυρώνονται αλλά αυτοί που παρασύρθηκαν έχουν μάλλον μείνει και «φορτώνονται» τα χαρτιά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης