Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τρέμουν Fed και Δημοκρατικοί ενδεχόμενη νίκη Trump στην πολιτεία της Τζόρτζια

Rabobank: Τρέμουν Fed και Δημοκρατικοί ενδεχόμενη νίκη Trump στην πολιτεία της Τζόρτζια
Μείζονα απειλή για τους Δημοκρατικούς και για τα σχέδια της Fed συνιστά ενδεχόμενη εκλογική νίκη του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Donald J. Trump, σύμφωνα με τη Rabobank
Μείζονα απειλή τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed) συνιστά ενδεχόμενη εκλογική νίκη του νυν προέδρου Donald J. Trump, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Eιδικότερα, οι αυξανόμενες προσδοκίες για τη λήψη νέων μέτρων νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed κρατά τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου σε χαμηλά επίπεδα.
Παρά τη βελτίωση του Outlook λόγω των θετικών νέων από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να γεφυρωθεί το όποιο κενό.
Στις ΗΠΑ, η αγορά κατοικιών σημειώνει επιβράδυνση στο ύψος του +4,9% σε επίπεδο μήνα τον Οκτώβριο, από +6,3% τον Σεπτέμβριο.
Στο μεταξύ, η οικοδομή έχει παγώσει, αφού σημείωσε αύξηση 4,7% έναν μήνα νωρίτερα.
Εύλογα, λοιπόν, η αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε το δ’ τρίμηνο.
Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, όλο το φορτίο της για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα αποτελέσει ευθύνη της Fed.
Και, δυστυχώς, το οπλοστάσιο της Κεντρικής Τράπεζας έχει πλέον αδειάσει.
Η FOMC ήδη έχει μειώσει τα επιτόκια στο 0%, ενώ έχει δεσμευτεί να τα κρατήσει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2023.
Παράλληλα, έχει ανακοινώσει έναν στόχο για τον πληθωρισμό, στο ύψος του 2%, με την προϋπόθεση ότι σε αυτά τα επίπεδα θα έχει επιτευχθεί μέγιστη απασχόληση.
Σε κάθε περίπτωση, οι ομοσπονδιακοί τραπεζίτες δεν συζητούν μια μείωση των επιτοκίων τέτοια, που θα τα οδηγούσε σε αρνητική επικράτεια.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι επιλογές τoυς είναι περιορισμένες.
Η ευκολότερη επιλογή είναι να προβεί σε μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω σε ό,τι αφορά τις πράξει ανοικτής αγοράς (QE), αγοράζοντας περισσότερους τίτλους χρέους.
Σε αντίθεση με το επιτόκιο αναφοράς, η FOMC δεν έχει παρουσιάσει guidance για τις αγορές στοιχείων ενεργητικού που ενέχουν ρίσκο.
Αυτό προσφέρει στην Επιτροπή σημαντική ευελιξία.
Μια πιο δύσκολη επιλογή είναι ο έλεγχος της καμπύλης ελέγχου απόδοσης των ομολόγων.
Ωστόσο, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων τιμών, ο αντίκτυπος της ενεργοποίησης αυτού του εργαλείου μάλλον θα είναι περιορισμένος.
Βέβαια, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις πράξεις ανοιχτής αγοράς.
Όπως και να έχει, απ’ ό,τι φαίνεται, η Fed βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Τα σχέδια των Δημοκρατικών

Υπό αυτές τις συνθήκες, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη.
Η οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με πολλές μακροοικονομικές θεωρίες, χρειάζεται δημοσιονομική επέκταση – έναν πολλαπλασιαστή δαπανών.
Ως εκ τούτου, η Fed και δανειοδοτικές εξουσίες που έχει δεν αρκούν.
Στην πραγματικότητα, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Δημοκρατικών, Biden, έχει φιλόδοξα σχέδια για εκτεταμένη δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια.
Θέλει να ενισχύσει την οικονομία αυξάνοντας τις κυβερνητικές δαπάνες για την εκπαίδευση, την Έρευνα & Ανάπτυξη και τις υποδομές.
Οι Δημοκρατικοί θέλουν επίσης ένα σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο στο εγγύς μέλλον ως συνέχεια του νόμου CARES.
Ωστόσο, όπως εξηγεί η Rabobank, για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Biden, αυτά τα σχέδια δύσκολα θα υλοποιηθούν χωρίς πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία.
Ενώ οι Δημοκρατικοί διατήρησαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων -αν και μειώθηκαν οι έδρες που είχαν-, δεν έχουν ακόμη αποκτήσει τον έλεγχο της Γερουσίας.
Έτσι, παρότι η Fed, θεωρητικά, είναι ουδέτερη, ο πρόεδρός της Jay Powell και η FOMC ελπίζουν σε μια νίκη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, στις 5 Ιανουαρίου.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι θα «κολλήσουν» στις 50 έδρες αφού θα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο η αντιπρόεδρος Harris.
Ο Biden θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει διογκώνοντας το αμερικανικό χρέος και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες θα ανησυχούν για λιγότερα…
Όλα αυτά, βέβαια, έχουν τη σημασία τους υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Joe Biden.
Ωστόσο, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να διατηρήσουν τουλάχιστον μία από αυτές τις δύο έδρες, η Γερουσία είναι πιθανό να καταρρίψει τα φιλόδοξα σχέδια δαπανών των Δημοκρατών.
Αυτό θα άφηνε τη Fed από μόνη της.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης