Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Η παγκόσμια ανάκαμψη χάνει momentum - Υψηλό το ρίσκο παρά τις θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Η παγκόσμια ανάκαμψη χάνει momentum - Υψηλό το ρίσκο παρά τις θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη
Για τους κινδύνους που υπάρχουν για την ανάκαμψη της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η ανάκαμψη ενδεχομένως να χάνει momentum, ενώ τονίζει ότι τα ρίσκα είναι πολλά.
«Παρά τις εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου για τον κορωνοϊό, η οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες» επισημαίνει αξιωματούχος του Ταμείου.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά το οικονομικό outlook παραμένει «δύσκολο και επιρρεπές σε αποτυχίες».
Μάλιστα, το Ταμείο επισημαίνει προειδοποιεί ότι καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων και των θεραπειών θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη και να ενισχύσουν το χρέος.
Σε ξεχωριστή ανάρτησή της στο μπλογκ του ΔΝΤ, η γενική διευθύντριά του, Kristalina Georgieva, χαιρέτισε τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και έχει οδηγήσει σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Το ΔΝΤ προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί το 2020 κατά 4,4% και ότι θα ακολουθήσει ανάκαμψή της 5,2% το 2021, αλλά σημείωσε ότι έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές για πολλές αναδυόμενες αγορές.
Η Georgieva είπε ότι τα στοιχεία μετά την πρόβλεψη αυτή επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της ανάκαμψης, με τις ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες οικονομίες να καταγράφουν ισχυρότερη της αναμενόμενης οικονομική δραστηριότητα στο τρίτο τρίμηνο, αλλά πρόσθεσε ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τους κλάδους έντασης επαφών δείχνουν μία επιβράδυνση της δυναμικής στις οικονομίες όπου σημειώνεται νέα έξαρση της πανδημίας.
Αν και οι δημόσιες δαπάνες, ύψους σχεδόν 12 τρισ. δολαρίων, και οι νομισματικές πολιτικές απέτρεψαν τα χειρότερα, η φτώχεια και η ανισότητα αυξάνονται και χρειάζεται περισσότερη στήριξη, τονίζει το ΔΝΤ.
Η Georgieva κάλεσε τις χώρες της G20 να δράσουν γρήγορα και ενιαία για να προσφέρουν συνεχή στήριξη και να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι καμία ανάκαμψη δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν έχει νικηθεί παντού η πανδημία.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε επίσης τους ηγέτες της G20 να δεσμευτούν για την αύξηση των επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες και για αυξήσεις στις τιμές του άνθρακα, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ και να δημιουργηθούν περίπου 12 εκατ. θέσεις εργασίας σε μία δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->