Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εύλογη διόρθωση μετά τις κερδοσκοπικές ακρότητες στο ΧΑ -1,27% στις 699 μον. - H Eurobank +0,20% από -7%, λόγω trading από Credit Suisse

Εύλογη διόρθωση μετά τις κερδοσκοπικές ακρότητες στο ΧΑ -1,27% στις 699 μον. - H Eurobank +0,20% από -7%, λόγω trading από Credit Suisse
Ο Γενικός Δείκτης πλησίον στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 690 μονάδες και ακολουθούν οι 670 μονάδες
(upd18)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 699 μονάδες, και εύλογα μετά τις κερδοσκοπικές ακρότητες των τελευταίων συνεδριάσεων με επίκεντρο την Eurobank η οποία έκλεισε στο -0,20% από -7% χαμηλό ημέρας λόγω trading από την Credit Suisse η οποία διακίνησε 2,4 εκατ. τεμάχια.
Ο Τραπεζικός Δείκτης οριακά υποχώρησε στο -0,08% καθώς στο τελευταίο μισάωρο και ειδικότερα στις δημοπρασίες κατάφερε να μηδενίσει τις απώλειες που ενδοσυνεδριακά έφτασαν στο -3,28%.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, με Aegean -6%, Μotor Oil -3,39%, EΛΠΕ  -2,99%, ΑΔΜΗΕ -2,87%...

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού το οποίο έχει αντισταθμιστεί από το κλίμα αισιοδοξίας των τελευταίων συνεδριάσεων λόγω των ανακοινώσεων των εταιρειών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ειδικότερα, μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer/BioNTech και Moderna για αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύσσει από κοινού με την AstraZeneca, έχει παράξει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 699 μονάδες, πλησίον του τεχνικού και ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στη ζώνη των 690 μονάδων και ακολουθούν οι 670 μονάδες.
Σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή 20/11 έχουμε τη λήξη των παραγώγων σειράς Νοεμβρίου
Στις τράπεζες, ανοδικά έκελισε μόνο η Πειραιώς +2,99%, αμετάβλητη η Εθνική ενώ οριακά υποχώρησε τελικά η Eurobank στο -0,20% με χαμηλό ημέρας -6,93% και η Alpha Bank στο -0,96% ....
Ζημιές 1,081 δισ. στο 9μηνο του 2020 ή κέρδη 348 εκατ. χωρίς Cairo ανακοίνωσε η τράπεζα Eurobank.
Στο επίκεντρο παρέμεινε η MIG +1,86% από +11,94% υψηλό ημέρας έχοντας σωρευτικά κέρδη το τελευταίο τετραήμερο πλησίον του 40% καθώς με βάση καλά ενημερωμένες και διασταυρωμένες πληροφορίες του bankingnews, το αμερικανικό fund CVC πέτυχε συμφωνία με τις τράπεζες για τα δάνεια της Vivartia ύψους 423 εκατ και ειδικά του κλάδου εστίασης ύψους περίπου 155-157 εκατ ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα το CVC θα αποπληρώσει σχεδόν το 50% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στην Vivartia για τον κλάδο εστίασης.
Στις τράπεζες το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε ράλι, με το σύνολο των τραπεζικών τίτλων με κέρδη άνω του 55% τον μήνα Νοέμβριο, προφανέστατα κερδοσκοπικό, απόρροια της προσδοκίας ότι το 2021 θα δούμε υψηλότερα το χρηματιστήριο άρα και οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν τιμές αυξήσεων κεφαλαίου σε καλύτερα επίπεδα αποτίμησης.
Οι τράπεζες είχαν μείνει πολύ πίσω χρηματιστηριακά, οπότε εύλογα άπαξ και ο κίνδυνος για την οικονομία μειώνεται να μειώνεται και ο τραπεζικός κίνδυνος.
Όμως η άνοδος των τραπεζών θα πρέπει να συνδεθεί και με τους ευρύτερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις τράπεζες καθώς θα προωθήσει τον Ηρακλή 2 με νέες παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις 12 δισεκ. ευρώ για νέες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, πέραν των 12 δισεκ. που έχουν δοθεί έως τώρα.
Συνολικά 24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Επίσης Θα αλλάξει τον νόμο για το ΤΧΣ των τραπεζών που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο ώστε να συμμετάσχει σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Ωστόσο,  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς τα ανοδικά περιθώρια μπορεί να δημιουργήσουν πάλι φούσκες καθώς υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ τραπεζικών και μη τραπεζικών μετοχών, οι μη τραπεζικές είναι πολύ πιο υπερτιμημένες σε σχέση με τις τραπεζικές.

Πωλήσεις στα ομόλογα

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές στο 0,69% -  με ιστορικό χαμηλό στις 18/11 στο 0,621% -ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 0,61% -  με ιστορικό χαμηλό στις 9/11 στο 0,572% - και με το μεταξύ τους spread στις 4 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 115 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,49% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,64%.
Περί τις 11:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, πλην Πειραιώς, ειιδικότερα στην Eurobank -6,93% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,28% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,75%.
Λίγο πριν τις 16:30 με πιέσεις στο σύνολο μη τραπεζικών blue chips και με τις τράπεζες πτωτικά ..ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,92%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,27% στις 699 μονάδες έχοντας υψηλό στις 703,60 μονάδες και χαμηλό 694,58 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 52,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 32,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,8 εκατ. ευρώ και όγκου 213 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 178 χιλ. τεμάχια αξίας 644 χιλ. ευρώ και η Jumbo 34,4 χιλ. τεμάχια αξίας 2,29 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 699 μονάδες πλσίον στο τεχνικό και ψυχολογικά όριο των 700 μονάδων,  με πρώτη στήριξη τις 690 μονάδες και ακολουθούν οι 670 μονάδες και οι 650 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 710- 715 μονάδες και ακολουθεί η  ισχυρή αντίσταση των 740 μονάδων
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 369 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 350-345 μονάδες και ακολουθούν οι 335 -325 μονάδες και ακολουθούν οι 315 μονάδες και οι 300 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 385-395 μονάδων, οι 405 και οι 420 μονάδες

Τα αποτελέσματα των τραπεζών για το 9μηνο του 2020

Εώς το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2020 από τις ελληνικές τράπεζες ενώ σε γενικές γραμμές θα επαναλάβουν τις επιδόσεις του β΄ τριμήνου 2020 στο γ΄ τρίμηνο αξιολογώντας :
-ότι δεν επαναλαμβάνουν σημαντικά έκτακτα κέρδη από τα ομόλογα
-Τα προ προβλέψεων έσοδα ειδικά το core PPI βελτιώνεται
-Η πολιτική προβλέψεων θα είναι ο καταλύτης για τα τελικά κέρδη της χρήσης 2020, γενικώς όμως οι τράπεζες δεν έχουν δείξει διάθεση να πάρουν υψηλές προβλέψεις για τον κορωνοιό.
-Γενικά υπολογίζεται ότι τα κέρδη στο γ΄ τρίμηνο θα ανέλθουν στα 350 εκατ ευρώ
Κεφαλαιακά οι τράπεζες βρίσκονται στα 28 δισεκ. με την Εθνική τράπεζα 5,7 δισεκ. την Alpha bank 8,5 δισεκ. ευρώ, την Eurobank 6,3 δισεκ. και την Πειραιώς 7,5 δισεκ.
Ωστόσο σε όλες τις τράπεζες θα επέλθει μείωση, στην Εθνική 500 εκατ, προσθέτουμε και το τίμημα της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην Alpha 2 δισεκ. και στην Πειραιώς 1,3 δισεκ.
Πρόκειται για μια μείωση περίπου 3,8 δισεκ. το κεφαλαιακό μαξιλάρι των τραπεζών θα μειωθεί αισθητά.

Πως θα γίνει η Εθνική μεγάλη και πάλι ή make NBG great again;

Υπάρχουν πολλές κινήσεις που απαιτούνται μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος
1)Αρχές Δεκεμβρίου 2020 η Εθνική τράπεζα θα υποβάλλει αίτημα για να εντάξει στο σχέδιο Ηρακλής την τιτλοποίηση 6,3 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων ή πρόγραμμα Frontier.
Η Εθνική τράπεζα θα πάρει ουσιαστικά την κρατική εγγύηση αλλά χωρίς να ακολουθήσει το μοντέλο της απόσχισης δραστηριοτήτων.
Τα 6,3 δισεκ. NPEs θα απαιτήσουν περίπου 880 εκατ νέες προβλέψεις.
Το ποσό αυτό είναι αναλογικά μικρότερο από οποιαδήποτε άλλη τιτλοποίηση και θα πρέπει να αποδοθεί στην πολιτική προβλέψεων της Εθνικής, στο υψηλό coverage ratio στο 57% που σημαίνει υψηλές προβλέψεις σε σχέση με τα προβληματικά ανοίγματα NPEs και στο σχετικά καλύτερα δομημένο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς.
2)Η Εθνική τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής που θα τελειώσει προς την Άνοιξη του 2021 θα μειώσει τα προβληματικά ανοίγματα NPEs στα 3 δισεκ. και μαζί με την Eurobank θα διαθέτουν το μικρότερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών ανοιγμάτων.
3)Η Εθνική τράπεζα πρέπει άμεσα να τελειώσει με την ανοικτή υπόθεση από τα τέλη του 2015… ονόματι Εθνική Ασφαλιστική.
Το αμερικανικό fund CVC έχει υποβάλλει μια συγκεκριμένη πρόταση
-Καταβάλλει 420 εκατ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής
-Θα προσφέρει και κάποια ανταμοιβή έναντι μελλοντικών κερδών 40 εκατ
-Η Εθνική τράπεζα θα καλύψει έκδοση 50 εκατ tier 2 στην Εθνική Ασφαλιστική
Πέραν του CVC η επόμενη εναλλακτική είναι η τμηματική εισαγωγή στο χρηματιστήριο με δημόσια προσφορά IPO, ωστόσο δεν κρίνεται ούτε συμφέρουσα και επίσης ασκείται πίεση από την DGComp από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
4)Η Εθνική διαθέτει 6 δισεκ. «λιμνάζουσες» καταθέσεις όπερ σημαίνει ότι έχοντας ξεκαθαρίσει με τις εκκρεμότητες μπορεί να χορηγήσει επιθετικότερα δάνεια.
Η Εθνική έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες αναδιαθρώσεων και δεν είναι τυχαίο ότι σε μεγάλες επιχειρηματικές υποθέσεις που απασχολούν την αγορά η Εθνική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
5)Η Εθνική τράπεζα θα ήθελε σε ένα περιβάλλον επιθετικής ανάπτυξης, όπως θα διαμορφωθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να υλοποιήσει μια γενναία αύξηση κεφαλαίου ίσως 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ σε συνεννόηση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε
-Να δημιουργήσει ισχυρό κεφαλαιακό μαξιλάρι για ανάπτυξη και ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις
-Να μειώσει το υψηλό DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 4,6 δισεκ. και DTA αναβαλλόμενος φόρος 4,9 δισεκ.
-Να διερευνήσει τυχόν ευκαιρίες για περαιτέρω μεγέθυνση του ισολογισμού.
Η Εθνική διαθέτει 5,7 δισεκ. κεφάλαια και 16,1% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Παρ΄ ότι έχει την ικανότητα να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο, μεταξύ άλλων ενισχύεται και ετησίως με 113 εκατ τόκους από ομόλογα που αποτελούν μετατροπή του Titlos.
Η Εθνική τράπεζα ενώ κεφαλαιακά είναι σχετικά άνετη, μια αύξηση κεφαλαίου την κατάλληλη στιγμή θα έδινε τεράστια υπεραξία στον ισολογισμό της τράπεζας

Στα stress tests των τραπεζών δεν θα περιλαμβάνονται τα moratorium στα δάνεια

Με ξεχωριστό κεφάλαιο τα μορατόρια τα οποία οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν για τις ανάγκες των stress tests πως λήγουν στο τέλος του 2020, θα ανακοινωθούν Ιούλιο του 2021 η άσκηση ακραίων καταστάσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών,  η  οποία λόγω της πανδημίας διαφοροποιείται σε σχέση με τις προηγούμενες.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πρώτη υποβολή αποτελεσμάτων στην EBA θα γίνει τον Απρίλιο του 2021, η δεύτερη στα μέσα Μαϊου 2021, η τρίτη στο τέλος Ιουνίου 2021 και η τελική υποβολή στα μέσα Ιουλίου της επόμενης χρονιάς.
Η ΕΒΑ θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα στο τέλος Ιουλίου του 2021.
Η  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αποφάσισε τη διεξαγωγή της τελικής μεθοδολογίας για τα tests και επέβαλε κάποιες στοχευμένες αλλαγές σε μεθοδολογία και τα υποδείγματα σε σχέση με την άσκηση του 2020 η οποία έχει αναβληθεί.
Για το test οι τράπεζες πρέπει να υποθέσουν ότι όλα τα σύννομα προς τους κανονισμούς της EBA μορατόρια  για τον Covid 19 παύουν να ισχύουν από την 1.1.21.
Αυτό σημαίνει ότι για την προβολή των αποτελεσμάτων, τα δάνεια αυτά έχουν την υπολειπόμενη διάρκεια και σχέδιο αποπληρωμής που το αρχικό δάνειο θα είχε εάν το μορατόριουμ έληγε στις 31.12.2020.
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η κατανομή των ανοιγμάτων στα στάδια που προβλέπονται από τα διεθνή λογιστικά πρότυπα  IFRS9, να  αναδιατυπωθούν από τις αρχές του 2021 ώστε  να αντανακλούν το αντίκτυπο από την αφαίρεση των μορατορίων.
Εφόσον τα μορατόρια θα υποτεθεί  για τις ανάγκες της άσκησης  ότι λήγουν στις 31.12.20 οι τράπεζες θα πρέπει να αξιολογούν κατά πόσον οι οφειλέτες είναι ικανοί να αποπληρώσουν πλήρως το δάνειό τους με βάση τον προγραμματισμό των πληρωμών που έχει προβλεφθεί για τα ποσά που οφείλονται από 1.1.21 και μετά.
Εάν αυτή η αξιολόγηση καταδείξει την ανάγκη να κατηγοριοποιηθούν αυτά τα ανοίγματα σε διαφορετικό στάδιο των IFRS9 αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στην αναδιατύπωση.
Τα δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται σε μορατόρια και μετά την ημερομηνία αυτήν αλλά για τις ανάγκες της άσκησης θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης σαν να μη βρίσκονται, ουσιαστικά  είναι οι τράπεζες αυτές που πρέπει να πραγματοποιήσουν την προβολή ώστε να κρίνουν κατά πόσο ο δανειολήπτης που είναι σε μορατόριο λογίζεται ως ενήμερος ή όχι και επομένως το δάνειο ως εξυπηρετούμενο ή μη.

Η επικαιρότητα

Μετά τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna, τα οποία όπως ανακοινώθηκε είναι κατά 95% αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, τα αισιόδοξα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα συνεχίζονται, καθώς και η AstraZeneca έκανε γνωστό πως το εμβόλιο της είναι ασφαλές και αποτελεσματικό καθώς παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες.
Και ενώ τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι ολοένα και πιο αισιόδοξα για τη μάχη κατά της επιδημίας, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και ιδιαίτερα στο βόρειο ημισφαίριο.
Στις ΗΠΑ, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων με τις περισσότερες Πολιτείες να λαμβάνουν ολοένα και πιο αυστηρά, περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσουν τον ιό, ενώ εξαιρετικά δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στην Ευρώπη, αν και η επιβολή των lockdown φέρεται πως έχει αρχίσει να αποδίδει καθώς καταγράφεται μείωση κατά 10% στα νέα κρούσματα την τρέχουσα εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 56.300.193 και οι νεκροί σε 1.350.326.
Στην Ελλάδα, ανεξέλεγκτα εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα, με την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα αυστηρότερα μέτρα, όπως το κλείσιμο των συνόρων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσει και να περιορίσει τον ιό, πριν καταρρεύσει το σύστημα υγείας που εδώ και αρκετές ημέρες λειτουργεί πέραν των ορίων του.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είπε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς μόνο όταν θα έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αφού ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη μέτρων στα χερσαία σύνορα, κλείνοντας το μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, προανήγγειλε και την καθυστέρηση στην οριζόντια άρση του lockdown.
Την ίδια στιγμή, και ενώ τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στο κόκκινο  το σενάριο περί μεταφοράς ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αττικής και της νότιας Ελλάδας να είναι ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίηση του.
Ήδη ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά ασθενών είτε με αεροδιακομιδές είτε με επίγεια μέσα, όπως π.χ. τρένα, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν πολύ περισσότερους ασθενείς από όσους μπορούν τα αεροπλάνα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 1288.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 19/11 οι ασιατικές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην  αναζωπύρωση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ιαπωνία αντισταθμίζοντας το κλίμα αισιοδοξίας των προηγούμενων ημερών χάρη στα υποψήφια εμβόλια.
Ειδικότερα, ο δείκτης Νikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,36%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα στο +0,47%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,57% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,07%

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 19/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με φόντο τα εμπόδια από Ουγγαρία και Πολωνία.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύσσει από κοινού με την AstraZeneca, έχει παράξει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης μες τα καθοριστικά δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής να αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ στις 742 χιλ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, καταγράφοντας αύξηση κατά 31 χιλ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,65%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,45%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,90% .
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0245%, ο S&P στο +0,01% και ο Nasdaq στο +0,40% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,36% (21,81 δολ. )

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες  – Στο επίκεντρο η Eurobank στο +0,20% από -7%
 
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα, με την Eurobank να κλείνει με οριακό πρόσημο από τις ισχυρές πιέσεις -7% και την Πειραιώς στο +3% από υψηλό ημέρας +8%.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,40 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6636 ευρώ, με πτώση -0,96%, με όγκο 8,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,00 ευρώ, με άνοδο +2,99% με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 437 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4580 ευρώ, με πτώση -0,20% με όγκο 13 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5970 ευρώ, με πτώση -2,61% και με κεφαλαιοποίηση 266 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1976 ευρώ, με άνοδο +2,81% και όγκο 529 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,94 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές  

Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean -6%, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 25,00 ευρώ, με πτώση -1,85% και κεφαλαιοποίηση στα 9,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,85 ευρώ, με πτώση -0,65% και αποτίμηση 6,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,90 ευρώ, με πτώση -1,34%  και αποτίμηση 1,37 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,37 ευρώ, με πτώση -2,87% και κεφαλαιοποίηση 550 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,53 ευρώ, με πτώση -1,95% και αποτίμηση 2,91 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,20 ευρώ, με πτώση -2,99% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,27 ευρώ, με πτώση -3,39% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,30 ευρώ, με πτώση -2,28% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,66 ευρώ, με πτώση -1,61% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,88 ευρώ, με πτώση -2,41% και κεφαλαιοποίηση 733 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,8250 ευρώ, με πτώση -2,17%  και κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0384 ευρώ, με άνοδο +1,86% και κεφαλαιοποίηση 36 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,69%

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ η ιταλική αγορά ομολόγων κινείται σταθεροποιητικά. 
Το 10ετς ελληνικό ομόλογο κατέγραψε χθες 18/11 νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,621% καθώς οι τιμές τεχνηέντως διαμορφώνονται λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοινώσεις από την Moderna και την Pfizer/Biontech για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,69% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,61%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,69% με το αμερικανικό 10ετές 0,86% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020 στο -0,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,69% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 18 Νοεμβρίου με απόδοση 0,621%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,00% σημειώθηκε στις 18 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 126 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,12% ή 112 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 19/11 στιςς τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης μετά τα χθεσινά ιστορικά χαμηλά  
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το εμβόλιο, που αναπτύσσουν η Moderna και η Pfizer -BioNTech.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 19 Νοεμβρίου 2020 στο 0,61%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/11/2020 στο -0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,04% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,038% να σημειώνεται στις 18 Nοεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,61% και με ιστορικό χαμηλό 0,572% στις 9 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,21%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020 στο 0,198%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης