Ασφαλιστικά Νέα

Ο κορωνοϊός σώζει την κυβέρνηση από το κρυφό χρέος 1,5 δισ των εκκρεμών συντάξεων - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για επιτάχυνση

Ο κορωνοϊός σώζει την κυβέρνηση από το κρυφό χρέος 1,5 δισ των εκκρεμών συντάξεων - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για επιτάχυνση
Πάει πίσω το report των Ευρωπαίων, σύμφωνα με πληροφορίες, για άμεση εκκαθάριση των σχετικών εκκρεμοτήτων μέχρι τέλος Νοεμβρίου
«Ανάσα» στην κυβέρνηση δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έκθεση της οποίας μεταφέρει την υποχρέωση, άρα και το «κρυφό» χρέος στον προϋπολογισμό των περίπου 1,5 δις ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων προς τις 300.000 εκκρεμείς συντάξεις (κύριες-επικουρικές και εφάπαξ).
Αν και η κατάσταση στην έκδοση των συντάξεων έχει βελτιωθεί, πάει πίσω το report των Ευρωπαίων, σύμφωνα με πληροφορίες, για άμεση εκκαθάριση των σχετικών εκκρεμοτήτων μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την 1η έκθεση του συστήματος ΑΤΛΑΣ σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, φτάνοντας το Σεπτέμβριο στις 163.224, αυξημένες κατά 15.424, σε σχέση που ήταν ένα χρόνια πριν.  
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η αύξηση στις εκκρεμότητες, προκύπτει παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι απονομές συντάξεων, οι οποίες έφτασαν τις 19.632 το φετινό Σεπτέμβριο, από 9.756 που ήταν πέρσι τον ίδιο μήνα.  
Για την καταβολή των εκκρεμών κύριων συντάξεων απαιτούνται περισσότερα από 619 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, σχεδόν το 95% του ποσού, δηλαδή πάνω από 608 εκατ. ευρώ, αφορούν ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες, κάτι που σημαίνει ότι περιμένουν πολύ πάνω από ένα τρίμηνο οι συνταξιούχοι για να λάβουν τη σύνταξή τους…
Ακριβέστερα, τα στοιχεία του Άτλας δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες απονομές συντάξεων, ανήλθαν το φετινό Σεπτέμβριο στις 133.354, περισσότερες κατά 20.014, σε σχέση με τις 113.240 που είχαν καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2019 και περισσότερες κατά 42.130 σε σχέση με τις 91.224 που ήταν τον Ιανουάριο του 2019.

Ψηφιακή σύνταξη

Το υπουργειο Εργασίας  προωθεί το σύστημα της  ψηφιακής σύνταξης από το 2021  ενώ  με νομοθετική ρύθμιση καθιερώνεται  η προκαταβολή για το εφάπαξ μαζί με την αύξηση των προσωρινών συντάξεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η προκαταβολή αναμένεται να κυμαίνεται από 50% έως 80%, ενώ το ακριβές ποσοστό πρόκειται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.
Οι προκαταβολές θα χορηγούνται μέσα στο τρίμηνο από την υποβολή της σχετικής αίτησης και σε κάθε περίπτωση το συντομότερο αφότου βγει η συνταξιοδοτική απόφαση.
Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης σε πρώην Ταμεία, κλάδους, τομείς και λογαριασμούς του κλάδου εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ χορηγείται η εφάπαξ παροχή του τελευταίου Ταμείου, κλάδου, τομέα ή λογαριασμού και όταν βεβαιωθεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης εκδίδεται απόφαση χορήγησης της συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής.
Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι η νέα ρύθμιση καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις.
Με τον τρόπο αυτόν επιταχύνεται η απονομή εφάπαξ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
 
Το Δεκέμβριο η καταβολή της αυξημένης προσωρινής σύνταξης

Ταυτόχρονα, θεσπίζεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της δικαιούμενης εφάπαξ παροχής στους δικαιούχους ασφαλισμένους.
Επίσης εντός του Δεκεμβριου - με καθυστέρηση λόγω  της πανδημίας - πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η καταβολή της αυξημένης προσωρινής σύνταξης.
Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολουμένους και στους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50%.
Αυτό σημαίνει αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις (περίπου  35.000), οι οποίες έχουν εκδοθεί  από τις 13/5/2016 και μετά (θα καταβλήθουν τον Νοέμβριο).
Οι αυξήσεις θα είναι έως 285 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές συν αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ  για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης