Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Έχασε την ασυλία του δικαστής που άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το καθεστώς του κράτους δικαίου

Πολωνία: Έχασε την ασυλία του δικαστής που άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το καθεστώς του κράτους δικαίου
Ο Igor Tuleya  είχε διαμοαρτυρηθεί για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα
Πολωνός δικαστής που άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης έχασε το καθεστώς της ασυλίας την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου από το πειθαρχικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας το οποίο σύμφωνα με την ΕΕ δεν είναι ανεξάρτητο - επιβεβαιώνοντας έτσι την κριτική που έχει ασκηθεί στην κυβέρνηση για την ισχύ των κανόνων του κράτους δικαίου.

Το βέτο από Πολωνία και Ουγγαρία

Η απόφαση για τον Igor Tuleya, δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου της Βαρσοβίας, ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας αντιπαράθεσης για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα.
Πρόκειται για ζήτημα που οδήγησε την Πολωνία και την Ουγγαρία να ασκήσουν βέτο τον πολυετή προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 όσον αφορά τη ρήτρα (αποκαλείται ρήτρα αιρεσιμότητας) που εξαρτά την πρόσβαση στους κοινοτικούς πόρους από το σεβασμό στους κανόνες του κράτους δικαίου.
Νωρίτερα φέτος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας θα έπρεπε να αναστείλει τη λειτουργία του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς δεν διέθετε τα απαραίτητα εχέγγυα ανεξαρτησίας.
«Μπορώ να απευθύνω έκκληση στην Ευρώπη.
Δεν προστατεύσατε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων στην Πολωνία.
Δεν προστατεύσατε την ανεξαρτησία των Πολωνών δικαστών.
Επιτρέψατε την καταστροφή του κράτους δικαίου στην Πολωνία», δήλωσε ο Tuleya στο Reuters μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Polexit»

Πρόσθεσε ότι φοβάται ότι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση με την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «Polexit», που σημαίνει ότι η Πολωνία θα ήταν δυνατόν να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Αν και δεν είναι ο πρώτος δικαστής που επικρίνει την κυβέρνηση και έχασε την ασυλία του, ο Tuleya είναι ο πρώτος που την έχασε ως αποτέλεσμα των ενεργειών του στη δικαστική αίθυσαν, σύμφωνα με την πολωνική ένωση δικαστών Iustitia.
Ο Tuleya είπε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν του επιτρέπεται πλέον να εργάζεται ως δικαστής (μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες και ακόμη και να κρατηθεί) σκοπεύει να εμφανιστεί στο δικαστήριο την Πέμπτη το πρωί.
Αντιμετωπίζει πειθαρχικές ποινές αφού επέτρεψε στα μέσα ενημέρωσης να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ευαίσθητη δικαστική απόφαση το 2017 σχετικά με μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό όπου επικρίθηκε η απουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις της στη δικαιοσύνη - συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διορισμού των δικαστών - λέγοντας ότι είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των δικαστηρίων και για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κομμουνιστικής εποχής του 1945-89.
Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έχει στόχο να αποτρέψει το να κριθεί παράνομο ότι διορισμός δικαστών από μια επιτροπή που έχει συσταθεί βάσει νέων κανόνων που έχει εκπονήσει το κοινοβούλιο υποβαθμίζει την ανεξαρτησία του θεσμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης