Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νέες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν με στόχο ίδρυμα του Khamenei

ΗΠΑ: Νέες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν με στόχο ίδρυμα του Khamenei

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρεί το ίδρυμα ασπίδα προστασίας του ηγέτη του Ιράν το οποίο συγκεντρώνει πόρους εις βάρος της υπόλοιπης οικονομίας
Ένα νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων για το Ιράν ανακοίνωσαν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου oι Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο ίδρυμα που ελέγχεται από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον Ayatollah Ali Khamenei, καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί Ιρανούς αξιωματούχους για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ένα χρόνο μετά από την βίαιη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σηματοδοτούν την τελευταία φάση της εκστρατείας άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη που ακολούθησε η κυβέρνηση του προέδρου Donald Trump .
Το τμήμα επέβαλε κυρώσεις στο εν λόγω ίδρυμα το οποίο χαρακτήρισε ως βασικό δίκτυο προστασίας για την εξουσία του ανώτατου ηγέτη.
Συμπεριέλαβε σε σχετικό κατάλογο το Bonyad Mostazafan, ή το Ίδρυμα των Καταπιεσμένων, το οποίο ελέγχεται από τον Khamenei, καθώς και 10 φυσικά πρόσωπα και 51 εταιρείες με τις οποίες αυτό συνδέεται.
Το φιλανθρωπικό ίδρυμα - ένας ορμανισμός οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής πρόνοιας - έχει αποσπάσει τεράστια ποσά εις βάρος της υπόλοιπης οικονομίας του Ιράν και ελέγχει εκατοντάδες εταιρείες και ακίνητα που κατασχέθηκαν από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979.
«Ο Ανώτατος Ήγέτης του Ιράν χρησιμοποιεί το ίδρυμα Bonyad Mostazafan προκειμένου να εξαγοράσει συμμαχίες με το πρόσχημα της φιλανθρωπίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στοχεύουν Ιρανούς αξιωματούχους και πηγές εσόδων που επιτρέπουν τη συνεχιζόμενη καταστολή του λαού από το ιρανικό καθεστώς» σημείωσε ο ίδιος.
Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις στον ιρανικό υπουργό Πληροφοριών, Mahmoud Alavi κατηγορώντας το υπουργείο του ότι παίζει ρόλο σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Ιρανών, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης