Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Ο ηττημένος Trump και ο ανίσχυρος νικητής Βiden

Εκλογές ΗΠΑ: Ο ηττημένος Trump και ο ανίσχυρος νικητής Βiden
Νέο ντέρμπι ανέδειξαν οι εκλογές στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στις δικαστικές αίθουσες
Νέο ντέρμπι ανέδειξαν οι εκλογές στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στις δικαστικές αίθουσες, όπου οι δύο υποψήφιοι, ο Joe Biden και ο Donald Trump θα συνεχίσουν να ερίζουν για την κατάληψη του προεδρικού θώκου.
Η Αμερική είναι μια χώρα που τρελαίνεται με τα sports.
Και δεν υπάρχει τίποτε που περιφρονούν περισσότεροι οι Αμερικανοί από τον ηττημένο που δεν παραδέχεται την ήττα του.
Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Richard Νixon είπε μετά την ήττα του στις εκλογές του 1960 από τον John F. Kennedy: «Οι κατηγορίες ότι δεν ξέρω να χάνω θα με στοιχειώνουν και θα μου στερήσουν κάθε πιθανότητα περαιτέρω πολιτικής καριέρας».
Εξήντα χρόνια αργότερα, η Ιστορία περίπου επαναλαμβάνεται, με τον Donald Trump να αμφισβητεί την ήττα του από τον Joe Biden.
Παρόλο που ο Joe Biden έλαβε 5,6 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες σε εθνικό επίπεδο και διατηρεί το προβάδισμα στο Σώμα των Εκλεκτόρων (Electoral College), με 306 έναντι 232 ψήφων, ο Trump συνεχίζει να μιλά για απάτη.
Όπως φαίνεται, η μάχη θα κριθεί στα δικαστήρια.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού περιοδικού Politico, το 70% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πιστεύουν ότι οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν «άδικες».
Στο μεταξύ, σε κοινή εμφάνισή του με την εκλεγμένη αντιπρόεδρό του Kamala Harris τη Δευτέρα στο Wilmington, ο Biden προέβλεψε:
«Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν επειδή ο Trump δεν παραδίδεται».
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες για το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης, ύψους 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία, αλλά με διχασμένο το Κογκρέσο αυτό είναι κάπως δύσκολο.
Η ασθενής αμερικανική οικονομία περιμένει τώρα επειγόντως βοήθεια για τις συνέπειες της πανδημίας.
Μια μελέτη από το αμερικανικό think tank Brookings διαπίστωσε ότι ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος έχει κερδίσει 477 εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ.
Ο Trump κέρδισε πενταπλάσιες εκλογικές περιφέρειες (σχεδόν 2.500), αλλά αυτές αντιπροσωπεύουν μόνο κάτω από το 30% της οικονομικής δύναμης.
Αυτό δείχνει το οικονομικό χάσμα που χαρακτηρίζει τη χώρα και διαχωρίζει τις πολυπληθείς, οικονομικά ισχυρές μητροπόλεις από την αγροτιά της Αμερικής.
Ο Biden θα δυσκολευτεί να φέρει κοντά αυτούς τους δύο διαφορετικούς επιχειρηματικούς κόσμους.
Για αυτό δεν χρειάζεται μόνο το κλειδί για τον Λευκό Οίκο, αλλά και την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Και θα το καταφέρει μόνο εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις δύο εκλογικές περιφέρειες στην Tζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου.

Ο δρόμος μέχρι την ορκωμοσία

Στις 20 Νοεμβρίου, θα υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση του αριθμού και των εκλογικών αποτελεσμάτων στην πολιτεία της Tζόρτζια των ΗΠΑ.
Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου θα έχουν επιλυθεί όλες οι νομικές αξιώσεις στις πολιτείες των ΗΠΑ.
Λίγο λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, οι εκλέκτορες θα εκλέξουν τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου, θα υποβληθούν στον Πρόεδρο της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Στο νέο έτος, στις 3 Ιανουαρίου, το νεοεκλεγέν Κογκρέσο θα συγκληθεί για πρώτη φορά.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 5 Ιανουαρίου, θα διεξαχθούν οι εκλογικές εκλογές για δύο έδρες της Γερουσίας στην πολιτεία της Tζόρτζια των ΗΠΑ.
Στις 6 Ιανουαρίου 2021, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία θα μετρήσουν από κοινού τις ψήφους του Εκλογικού Σώματος.
Ο Πρόεδρος της Γερουσίας θα ανακοινώσει τότε τον νικητή - πρέπει να λάβει τουλάχιστον 270 ψήφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης