Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοιτάζει προς τις 700 μονάδες με τραπεζικές βοήθειες

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοιτάζει προς τις 700 μονάδες με τραπεζικές βοήθειες
ΑΓΟΡΑ: Το φρέσκο χρήμα που μπαίνει, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, λειτουργεί ως ανάχωμα στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι σημαντικά και δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι επιλεκτικές ρευστοποιήσεις. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι για υψηλότερα με την πρώτη αντίσταση να είναι στις 700 μονάδες.

Πολλές μετοχές είναι υποτιμημένες. Η πανδημία έχει επηρεάσει πωλήσεις και κέρδη, αλλά υπάρχουν πολλές που έχουν μεγάλες αντοχές και είτε εξέπληξαν με τα αποτελέσματά τους, είτε συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη έστω και αν αυτά είναι μειωμένα.

Παράλληλα δε μπορούν να αγνοηθούν και κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις όπως αυτή της United στη Forthnet. Κάποιοι εντοπίζουν αξία σε εταιρείες με τεράστια αρνητική καθαρή θέση και μεγάλες ζημιές για πολλά χρόνια. Άραγε τι αξία έχουν οι μετοχές που έχουν περιορισμένο δανεισμό ή γεμάτα ταμεία και βγάζουν κέρδη για πολλά χρόνια;

ΑΓΟΡΑ: Με ήπια άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση ενώ στην Ευρώπη οι τάσεις είναι σταθεροποιητικές. Στο επίκεντρο η Πλαστικά Θράκης λόγω αποτελεσμάτων, η Πειραιώς αλλά και η Alpha Bank. Στις 694 μονάδες ο γενικός δείκτης με ήπιες συναλλαγές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μετά τη χθεσινή διόρθωση η Alpha Bank ενισχύεται άνω του 2%, ενώ η Πειραιώς κινείται πάνω από τα 0,90 ευρώ. Καλή κίνηση και από Εθνική. Η Eurobank στις πρώτες πράξεις έχει μικρές απώλειες.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τα αποτελέσματα εννεαμήνου είναι εντυπωσιακά και νομίζουμε πως για το 2020 η μετοχή θα είναι ίσως η φθηνότερη του ΧΑ. Οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αποδίδουν, ενώ οι ταμειακές ροές ήταν τέτοιες που μείωσαν αισθητά τον καθαρό δανεισμό. Βοήθησε και η πώληση βιομηχανικής μονάδος.

Η στήλη την έχει αφαιρέσει από τις επιλογές της με βαριά καρδιά, λόγω της ανόδου από την αρχή του έτους, την υπεραπόδοση έναντι της αγοράς, αλλά και της πορείας άλλων μετοχών. Στην τιμή των 2,80 ευρώ αυτό. Στα 2,80-3,10 ευρώ υπάρχει ισχυρότατη αντίσταση, αλλά για να είμαστε δίκαιοι θα πούμε πως με τέτοια αποτελέσματα η τιμή θα πρέπει να διπλασιαστεί.

Βέβαια, δεν την καλύπτουν αναλυτές. Βλέπετε δεν είναι στον FTSE 25, δεν είναι τράπεζα, δεν έχει μεγάλα χρέη κτλ. Και θα πούμε και ένα μπράβο στη διοίκηση γιατί είχε πει εγκαίρως και όταν η μετοχή ήταν πολύ χαμηλά ότι η αποτίμηση είναι τσάμπα. Δεν άρχισε να βγαίνει στη δημοσιότητα και να τη διαφημίζει στα ψηλά δηλαδή όπως κάνουν άλλοι εισηγμένη.

Λόγω αποτελεσμάτων και παρά την άνοδο, η μετοχή αξίζει να ξαναμπεί στις επιλογές μας. Αφού δεν την ακολουθούν αναλυτές, θα συνεχίσουμε εμείς. Με άνοδο άνω του 8% και στα 2,97 ευρώ στο άνοιγμα. Δοκιμάζει την ισχυρή αντίσταση.

FORTHNET: Μάζεψε όλες τις μετοχές η United και ενεργοποιείται ο κανονισμός του ΧΑ περί δημοσίων προτάσεων. Η μετατροπή ομολογιών σε μετοχές βελτιώνει την καθαρή θέση και μειώνει το δανεισμό. Δεν υπάρχει ενημέρωση για την τιμή εξαγοράς μετοχών, ώστε να γνωρίσει η αγορά την τιμή της δημόσιας πρότασης.

ΕΧΑΕ: Δηλαδή βάζουν κάποιοι τεράστια κεφάλαια σε μετοχές με υψηλό δανεισμό, αρνητική καθαρή θέση και χωρίς κέρδη και εδώ που υπάρχουν 70 εκατ. ευρώ στο ταμείο, ακίνητα 20 εκατ. ευρώ και σταθερή δουλειά με μέρισμα και επιστροφές κεφαλαίου μας μιλάνε για p/e και τέτοια; Αν αρχίσουμε να κάνουμε συγκρίσεις θα χάσουμε το μυαλό μας.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Δηλαδή πόσο πρέπει να πάει η δική της κεφαλαιοποίηση;

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ: Ούτε χθες βγήκε η ανακοίνωση και μέχρι τώρα δεν είχε αναρτηθεί κάτι στο site της ΕΧΑΕ. Τρομερή η αδιαφορία για τους μετόχους από τη διοίκηση!

ΚΛΜ: Χωρίς ιδιαίτερους πωλητές στα πρώτα λεπτά. Θα μπορούσαμε να δούμε δυνατό ξέσπασμα αν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί πωλητές. Στο +1,5% και στα 0,5420 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης